Στην Αθήνα τη Δευτέρα ο Ντομπρόβσκις

  • Οκτώβριος 25, 2015

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει από αύριο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για το σύνολο των δημοσιονομικών και αναπτυξιακών θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα και θα έχει σειρά συναντήσεων με στελέχη της κυβέρνησης.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές καθυστερούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με αποτέλεσμα ο ακριβής χρόνος εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. ευρώ να παραμένει άγνωστος.

Λίγο πριν από την άφιξή του στην Αθήνα ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε στο Bήμα της Κυριακής πως «δεν υπάρχει επ’ ουδενί χρόνος για χάσιμο».

«Είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσουμε στην εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν προ διμήνου. Περιθώριο για κάποιες προσαρμογές ίσως υπάρχει αλλά τα προτεινόμενα εναλλακτικά μέτρα θα πρέπει να έχουν ισόποση δημοσιονομική αξία», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι τα κυριότερα ανοικτά μέτωπα στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο είναι αυτό των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, αλλά και του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς οι θεσμοί φέρονται να ζητούν ή ενιαίο ΦΠΑ 23% ή τίποτα.

Συναντήσεις 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα συναντηθεί στις 9:30 αύριο με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και λίγο αργότερα, στις 10:15, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Υψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων αναμένεται να μπει το ζήτημα των κόκκινων δανείων, για το οποίο η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναζητήσει λύση ακόμη και με πολιτική απόφαση στην Ε.Ε., προκειμένου να προστατευθεί η α’ κατοικία.

Στη συνάντηση με τον κ. Σταθάκη θα συζητηθούν και οι πόροι του ΕΣΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι αναμένεται να εισρεύσουν άμεσα στην ελληνική οικονομία ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 800 εκατ. ευρώ, ως προχρηματοδότηση για τα αναπτυξιακά έργα της περιόδου 2014-2020.

Στις 11:15 οι κ. Ντομπρόβσκις, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Σταθάκης θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής θα συναντήσει στις 14:00 τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα έχει συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας και με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο με τον οποίο θα κάνουν δηλώσεις στις 16:15.

Η αντιπροσωπεία του Ντομπρόβσκις

Τον κ. Ντομπρόβσκις θα συνοδεύει ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάς Ντερούζ.

Μέλος της αντιπροσωπείας που έρχεται από τις Βρυξέλλες είναι και ο Μάαρτεν Βερβέ, επικεφαλής της νεοσύστατης Υπηρεσίας για την Υποστήριξη των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η υπηρεσία αυτή που αποσκοπεί στην παροχή «τεχνικής βοήθειας», για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχει αναλάβει τελευταία να βοηθήσει και στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού, λόγω της έντασης του προβλήματος.

Ο κ. Βερβέ θα μετάσχει στις περισσότερες συναντήσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής με τους Έλληνες υπουργούς.

Πηγή:naftemporiki.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ