Στο στόχαστρο ηγέτες και πολιτικοί ανά το παγκόσμιο μετά τις διαρροές

  • Απρίλιος 6, 2016
Οι αποκαλύψεις από τη διαρροή των αποκαλούμενων «Εγγράφων του Παναμά» βύθισαν σε πολιτική κρίση την Ισλανδία, την ώρα που ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δέχεται τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης που τον κατηγορεί ότι επιτρέπει σε μια μικρή, πλούσια ελίτ να φοροδιαφεύγει.
Ενώ οι ηγέτες πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένου και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, μπαίνουν στο στόχαστρο, ο κατάλογος των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή μακραίνει, ρίχνοντας φως στις «αδιαφανείς» μεθόδους που χρησιμοποιούν ορισμένοιπολιτικοί, αθλητές ή επιχειρηματίες.

Το πρώτο «θύμα» της διαρροής ήταν ο Πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, ο οποίος, υπό την πίεση των διαδηλωτών, ζήτησε αρχικά από τον Πρόεδρο της χώρας να διαλύσει το κοινοβούλιο και, όταν ο τελευταίος αρνήθηκε, ανακοίνωσε στους βουλευτές του κόμματός του ότι παραιτείται από το αξίωμά του.

Η παραίτηση του Ισλανδού Πρωθυπουργού είναι μέχρι στιγμής η σημαντικότερη πολιτική εξέλιξη μετά τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) η οποία απέκτησε πρόσβαση σε περισσότερα από 11 εκατομμύρια έγγραφα του παναμέζικου νομικού γραφείου Μοσάκ Φονσέκα.

Τις παραιτήσεις τους έχουν υποβάλει άλλα δύο πρόσωπα, όχι όμως τόσο γνωστά. Ο ένας ήταν ο Γκονσάλο Ντελαβό, ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Χιλή Διαφάνεια» -μέλος της Διεθνούς Διαφάνειας που ασχολείται με την καταπολέμηση της διαφθοράς – και ο δεύτερος ήταν ο Λάζλο Μπολντβάι, ένα τοπικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ουγγαρίας.

Σε δύσκολη θέση, όχι όμως παρόμοια με αυτή του Γκουνλάουγκσον, βρίσκεται και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Ο πατέρας του, ήταν επικεφαλής ενός επενδυτικού ταμείου με έδρα τις Μπαχάμες, τα έσοδα του οποίου δεν φορολογούνταν στη Βρετανία. Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε να γίνει «μια έρευνα σε βάθος» και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να επιτρέπει στην πλούσια ελίτ να φοροδιαφεύγει. «Δεν μπορεί να υπάρχουν άλλοι κανόνες για την πλούσια ελίτ και άλλοι για εμάς τους υπόλοιπους. Η αδικία και η εξαπάτηση πρέπει να σταματήσουν», τόνισε.

Ο Κόρμπιν επισήμανε ότι η Βρετανία φέρει τεράστια ευθύνη γιατί πολλοί φορολογικοί παράδεισοι, όπως οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι ή τα Νησιά Κέιμαν, είναι υπερπόντια εδάφη της ενώ άλλοι, όπως το Νησί Μαν, είναι κτήσεις του Βρετανικού Στέμματος.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης που έχουν δει τα έγγραφα της δικηγορικής εταιρείας, από τις 200.000 εταιρείες που σύστησε η Μοσάκ Φονσέκα, πάνω από τις μισές έχουν έδρα στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, όπου δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται στις αρχές οι ιδιοκτήτες τους.

Ο ίδιος ο Κάμερον διέψευσε σήμερα ότι είναι ιδιοκτήτης οποιασδήποτε εξωχώριας εταιρείας ή επενδυτικού ταμείου.

Η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Ολλανδία και το Πακιστάν είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη ξεκινήσει προκαταρκτικές έρευνες για την υπόθεση. Ο Πακιστανός Πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, η οικογένεια του οποίου φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο των «Εγγράφων του Παναμά», ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της επιτροπής που θα αναλάβει «να διερευνήσει την αλήθεια» των καταγγελιών θα είναι ένας συνταξιούχος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στη Ρωσία, οι εισαγγελικές αρχές θα ερευνήσουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εξέχουσες προσωπικότητες της Ρωσίας ήταν δικαιούχοι εξωχώριων εταιρειών, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι πολίτες που αναφέρονται στα «Εγγραφα του Παναμά» παραβίασαν τη νομοθεσία.

Την Δευτέρα το Κρεμλίνο απέρριψε τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης και έφεραν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σχετίζεται με συναλλαγές ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω εξωχώριων εταιρειών.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι κατηγορίες αυτές είχαν ως στόχο να δυσφημίσουν τον Ρώσο ηγέτη.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ανακοίνωσε ότι το Παρίσι θα ξαναβάλει τον Παναμά στη «μαύρη λίστα» των μη συνεργαζόμενων φορολογικών παραδείσων, «με ό,τι συνέπειες μπορεί να υπάρχουν για εκείνους που έχουν δοσοληψίες» με τη χώρα αυτή.

Το δικηγορικό γραφείο Μοσάκ Φονσέκα, που ίδρυσε περισσότερες από 240.000 εταιρείες για πελάτες του σε όλον τον κόσμο, αρνείται ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα και υποστηρίζει ότι είναι «θύμα» μιας εκστρατείας για την κατάργηση του δικηγορικού απορρήτου. Το γραφείο της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ ανέφερε σήμερα ότι ουδέποτε ασκήθηκε δίωξη ή έγινε επίσημη έρευνα σε βάρος του στα σχεδόν 40 χρόνια της λειτουργίας του. «Δεν παρέχουμε συμβουλές στους πελάτες για το πώς θα διοικούν τις επιχειρήσεις τους. Δεν συνδεόμαστε καθ` οιονδήποτε τρόπο με τις εταιρείες που βοηθάμε να ιδρυθούν. Εκτός από την αμοιβή που λαμβάνουμε, δεν χειριζόμαστε τα χρήματα των πελατών, ούτε έχουμε καμία σχέση με οικονομικές πλευρές που σχετίζονται με τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών», τόνισε στην ανακοίνωσή του.
Πηγή:reporter

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ