Συνελήφθη στη Γερμανία ο Πουτζντεμόν

  • Μάρτιος 25, 2018

Αιφνιδιαστική τροπή στο διπλωματικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον έκπτωτο ηγέτη της Καταλονίας: ο Κάρλες Πουτζντεμόν συνελήφθη το πρωί της Κυριακής στη Γερμανία, δεν αποκλείεται η άμεση έκδοσή του.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο Πουζντεμόν συνελήφθη στον αυτοκινητόδρομο προς το Αμβούργο, έχοντας μόλις διασχίσει τα σύνορα Γερμανίας-Δανίας και με τελικό προορισμό τις Βρυξέλλες, όπου διαμένει μόνιμα μετά τη διαφυγή του από την Ισπανία. Προ ημερών το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας είχε εκδώσει νεα εντάλματα σύλληψης για υποκίνηση σε στάση και αποσχιστική δράση εις βάρος του Πουτζντεμόν και άλλων δώδεκα καταλανών πολιτικών- μεταξύ αυτών και ο Ζορντί Τουρούλ, ο οποίος ήδη προφυλακίστηκε, λίγο πριν το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας τον ανακηρύξει νέο πρόεδρο στη θέση της διαφυγόντος Πουζτνεμόν.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Ανώτατο Δικαστήριο είχε εκδώσει και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Πουτζντεμόν, επιδιώκοντας τον άμεσο εντοπισμό του στη Φινλανδία, όπου ο έκπτωτος πρόεδρος τη Καταλονίας είχε προσκληθεί για μία διάλεξη στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Η ομιλία έγινε χωρίς απρόοπτα την περασμένη Παρασκευή και ο Πουτζτνεμόν επρόκειτο να αναχωρήσει το Σάββατο, ενώ η φινλανδική αστυνομία ειδοποιήθηκε με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και άρχισε να τον αναζητεί, χωρίς όμως να καταφέρει να τον εντοπίσει. Φαίνεται ότι ο καταλανός πολιτικός άλλαξε το δρομολόγιό του και επέλεξε να επιστρέψει οδικώς στις Βρυξέλλες, αλλά αμέσως μετά την είσοδό του σε γερμανικό έδαφος η τροχαία αυτοκινητοδρόμων τον εντόπισε και τον συνέλαβε- πάντα με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα που είχαν εκδώσει οι ισπανοί δικαστές.

Άμεση έκδοση στην Ισπανία;

Σύμφωνα με ανταποκριτή του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στο Βερολίνο, πρέπει να είχε προηγηθεί συνεννόηση των ισπανικών και γερμανικών αρχών για τη σύλληψη Πουτζντεμόν σε μία οργανωμένη επιχείρηση, ενώ όλα αυτά αποτελούν σαφή ένδειξη ότι η Γερμανία προτίθεται να εκδώσει τον έκπτωτο καταλανό ηγέτη στη Μαδρίτη πολύ γρήγορα, ενδεχομένως και μέχρι τη Δευτέρα. Προς το παρόν την υπόθεση αναλαμβάνει ο γενικός εισαγγελέας του Σλέσβιχ. Ο Πουζντεμόν έχει καλή μεταχείριση από τη γερμανική αστυνομία, δηλώνει εκπρόσωπός του.

Πηγή: capital

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ