Το 55% του ελληνικού ΑΕΠ ή 109 δισ δολ δαπανούν ετησίως οι αμερικανοί για αγορά ναρκωτικών

  • Μάρτιος 20, 2016
Το Sinaloa Cartel χρησιμοποιείται τα έσοδα από τα ναρκωτικά για να αγοράσει ρούχα που εισάγονται από την Κίνα που αποθηκεύονται σε αποθήκες στις ΗΠΑ και εν συνεχεία πωλούνται στο Μεξικό
Η Ελλάδα μια μικρή περιφερειακή οικονομία που μαστίζεται από την ύφεση 6 χρόνια και προσεγγίζει τα 180 δισεκ. το ΑΕΠ, ωστόσο και η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη μαστίζεται από άλλα προβλήματα.
Οι αμερικανοί δαπάνησαν 109 δισ  για ναρκωτικά το 2010, σύμφωνα με μια μελέτη του Λευκού Οίκου, περίπου το ίδιο με το 108 δισεκ. δολάρια που δαπάνησαν το 2000.
Με βάση αυτά τα στοιχεία σε ετήσια βάση δαπανώνται πάνω από 100 δισεκ. δολάρια στις ΗΠΑ για ναρκωτικά.
Με βάση το βιβλίο Narconomics οι πραγματικοί εκατομμυριούχοι από ναρκωτικά βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κοκαΐνη, για παράδειγμα όταν φθάσει στις ΗΠΑ έχει αξία περίπου 20.000 δολάρια ανά κιλό και τελικά στην λιανική αξίζει περισσότερο από 150.000 δολάρια το κιλό.
Και ο λόγος για αυτό είναι επειδή οι εμπλεκόμενοι στην διακίνηση εντός των ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο.
Το να παραλάβει κανείς ένα τόνο κοκαΐνης ενέχει μεγάλο κίνδυνο αλλά είναι εφικτό η κοκαΐνη να φθάσει στον προορισμό της.
Σκεφθείτε όμως ότι στην συνέχεια πρέπει  διανεμηθεί σε μικρότερα τμήματα π.χ. ανά κιλό ή μερικά γραμμάρια και όλα αυτά να μεταφερθούν σε χιλιάδες χρήστες.
Ένα κόλπο που κάνουν ορισμένες εταιρίες που ξεπλένουν ναρκοδόλαρα είναι η αύξηση των εξόδων τους.
Το βασικό πρόβλημα των εμπόρων ναρκωτικών ή των εταιριών που ξεπλένουν χρήμα είναι ότι στην διαδικασία αυτή εμπλέκονται πολλοί οπότε είναι εύκολοι στόχοι της αστυνομίας.
Που συνήθως επενδύουν οι εταιρίες που ξεπλένουν χρήματα;
Σε ακριβά σπίτια, σε πολύτιμα μέταλλα τα οποία είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα και δύσκολο να ανιχνευθούν.
Το επίκεντρο για πολλά από τα χρήματα που προέρχονται από  παράνομες δραστηριότητες των μεξικανικών καρτέλ είναι το Λος Άντζελες.
Το Sinaloa Cartel χρησιμοποιείται τα έσοδα από τα ναρκωτικά για να αγοράσει ρούχα που εισάγονται από την Κίνα που αποθηκεύονται σε αποθήκες στις ΗΠΑ και εν συνεχεία πωλούνται στο Μεξικό
«Τα ρούχα στη συνέχεια αποστέλλονται στο Μεξικό με σκοπό τη μεταπώληση τους και τα κέρδη τοποθετούνται στο μεξικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ως νόμιμο προϊόν»
Οι μεγάλες πολυεθνικές τράπεζες έχουν επίσης εμπλακεί σε επιχειρήσεις μαζικής νομιμοποίησης χρημάτων από καρτέλ».
Τόσο η Wachovia όσο και η HSBC έχουν αντιμετωπίσει ομοσπονδιακές έρευνες και υποστεί τις συνέπειες του νόμου στις ΗΠΑ σε σχέση με παράνομες συναλλαγές χρημάτων.US drug spending

US drug trafficking money laundering

Πηγή:bankingnews

 

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ