Το νέο διάταγμα Τράμπ για τους μετανάστες, ποιους εξαιρεί

  • Μάρτιος 6, 2017

Το νέο διάταγμα για τη μετανάστευση απαγορεύει την είσοδο σε υπηκόους έξι χωρών, εξαιρούνται όσοι έχουν πράσινη κάρτα ή έγκυρη βίζα.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πέρασε ξανά στην «επίθεση» στο θέμα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, με την υπογραφή ενός νέου διατάγματος με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα σε ταξιδιώτες από έξι χώρες –οι κάτοικοι των οποίων είναι κυρίως μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα– αλλά εξαιρώντας όσους έχουν έγκυρη βίζα ή πράσινη κάρτα.

Το Ιράκ δεν περιλαμβάνεται πλέον στις χώρες οι υπήκοοι των οποίων απαγορεύεται να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και η Βαγδάτη χαιρέτισε ήδη την απόφαση αυτή. Το διάταγμα θα τεθεί σε εφαρμογή στις 16 Μαρτίου και θα έχει ισχύ 90 ημερών. Διατηρείται επίσης η διακοπή υποδοχής προσφύγων, για 120 ημέρες. Για όσους όμως έχει ήδη προγραμματιστεί η μετάβαση στις ΗΠΑ, το ταξίδι τους θα γίνει κανονικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» για την εθνική ασφάλεια της χώρας την εφαρμογή του διατάγματος.

«Το διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος, προστατεύοντας το έθνος από την είσοδο ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ, είναι ένα μέτρο ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειάς μας. Ο πρόεδρος έχει καθήκον να προστατεύει τον αμερικανικό λαό», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το πρώτο διάταγμα του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή καθώς ο Τραμπ κατηγορήθηκε για διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων. Η τροποποιημένη εκδοχή του αναμένεται ότι θα υπερπηδήσει το εμπόδιο της δικαιοσύνης που είχε αναστείλει την εφαρμογή του αρχικού κειμένου, στις 3 Φεβρουαρίου.
Πηγή .thetoc

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ