«Βόμβα» από την Τουρκία – Αναστέλλει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες ως αντίποινα για τους 8 – Erdogan: Τελειωμένη η Ελλάδα

  • Ιούνιος 7, 2018
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, επιτέθηκε στους οίκους αξιολόγησης αναφερόμενος στην Ελλάδα
(upd) Πράξη κάνει τις απειλές της η Τουρκία, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu ανακοίνωσε ότι η Τουρκία διακόπτει τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, ως αντίποινα για την απελευθέρωση των 8 Τούρκων αξιωματικών.
«Έχουμε μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα και τώρα την αναστέλλουμε», δήλωσε ο Cavusoglu στην εφημερίδα Hurriyet, αναφερόμενος στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος για την ανατροπή του Recep Tayyip Erdogan τον Ιούλιο του 2016.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός στους πραξικοπηματίες, ο Cavusoglu τόνισε: «Η κυβέρνηση της Ελλάδας πράγματι θέλει να λυθεί αυτό το θέμα, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι η Ελλάδα δέχεται μεγάλη πίεση από τη Δύση».
Κι ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «υπάρχει μια συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες και μια διμερής συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή.
Αναστέλλουμε αυτή τη συμφωνία».

Πηγές ΥΠΕΞ: Ατυχής η δήλωση Cavusoglu

«Ατυχή» χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu ο οποίος αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία, όπως ισχυρίστηκε, πάγωσε η Τουρκία επί του παρόντος.
«Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Cavusogluτο έχει ήδη πράξει από το 2017» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».

ΝΔ: Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται

«Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας», σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ.
«Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της».

Κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο η Άγκυρα

Η Τουρκία από νωρίς σήμερα έχει προχωρήσει σε κλιμάκωση της έντασης με το Αιγαίο, μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις Erdogan, λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα επιφυλακής στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η Άγκυρα διέταξε να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε επιφυλακή μια φρεγάτα, δύο πυραυλάκατοι και ομάδα κομάντο της μονάδας υποβρύχιων καταστροφών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συγκεκριμένη εντολή δόθηκε για «να αποφευχθεί πιθανή πρόκληση την Ελλάδα», στο πλαίσιο της «αυξανόμενης έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος».Νωρίτερα, τα βέλη του κατά της Ελλάδας έστρεψε για ακόμα μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, με αφορμή την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Εν μέσω προεκλογικής περιόδου και προκειμένου να «καλύψει» τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, ο Erdogan προχώρησε σε ακόμα προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας επιδιώκοντας στην ενίσχυση του πατρωτικού φρονήματος.
«Ο γείτονας μας, η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, είναι τελειωμένη, ωστόσο έχει αναβαθμιστεί η πιστοληπτική της ικανότητα.
Αυτή (σ.σ. η Ελλάδα) έχει βυθιστεί, έχει καταρρεύσει και τη σώζετε αναβαθμίζοντας τη;
Δείτε τους δρόμους και δείτε πόσο φριχτοί είναι» φέρεται να δήλωσε ο Erdogan σε εκδήλωση του οικονομικού επιμελητηρίου της Άγκυρας.
πηγή  bankingnews.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ