Βρετανία: Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για το Brexit

  • Ιανουάριος 26, 2017

Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο, το οποίο θα υποβάλει στο κοινοβούλιο για να πάρει την έγκριση να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε., ανακοίνωσε το υπουργείο που είναι αρμόδιο για το Brexit.

Υπό τον τίτλο «Σχέδιο νόμου περί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)», αυτό το πολύ σύντομο νομοσχέδιο ζητεί από τους βουλευτές να «εξουσιοδοτήσουν την πρωθυπουργό να γνωστοποιήσει, σύμφωνα με το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε.», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου λαμβάνει χώρα δύο ημέρες μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που υποχρεώνει την κυβέρνηση να λάβει την έγκριση του κονοβουλίου πριν ενεργοποιήσει το άρθρο 50, βάσει του οποίου θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε..

Αυτό το «απλό» νομοσχέδιο, «θα παρουσιαστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων πριν λάβει τη βασιλική έγκριση, πριν από την προθεσμία της 31ης Μαρτίου», διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Έχω εμπιστοσύνη στο κοινοβούλιο, το οποίο ψήφισε έξι προς ένα υπέρ της πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος, ότι θα σεβαστεί την απόφαση που ελήφθη από τον βρετανικό λαό και θα επικυρώσει γρήγορα αυτό το νομοσχέδιο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων τις ερχόμενες Τρίτη και Τετάρτη και θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στις 8 Φεβρουαρίου, διευκρίνισε η κυβέρνηση. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Βουλή των Λόρδων, την άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, πριν υποβληθεί στη βασίλισσα.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να ενεργοποιήσει πριν από το τέλος Μαρτίου το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας με το οποίο θα αρχίσει το Brexit. Η κυβέρνησή της υποστηρίζει ότι η ψηφοφορία των βουλευτών δεν θα θέσει υπό αμφισβήτηση αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Σήμερα η Τερέζα Μέι έδειξε εξάλλου πως αποδέχεται τελικά να αποσαφηνίσει τη στρατηγική της για το Brexit σε μια «λευκή βίβλο», την οποία ζητούσε έντονα η αντιπολίτευση και είχε προτείνει η κοινοβουλευτική επιτροπή για το Brexit.

Η Μέι αρνούνταν έως τώρα να το πράξει, υποστηρίζοντας ότι ήταν αρκετά σαφής στην ομιλία της της 17ης Ιανουαρίου, με την οποία τάθηκε υπέρ μιας «ξεκάθαρης» ρήξης με την Ε.Ε., η οποία σημαίνει την έξοδο από την ενιαία αγορά ώστε να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της χώρας.

Παρά την επιμονή του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν θέλησε ωστόσο να ανακοινώσει κάποια ημερομηνία για τη δημοσιοποίηση αυτής της «λευκής βίβλου».

Πηγή kathimerini

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ