Αν θέλει η ΕΚΤ να στηρίξει σοβαρά τις ελληνικές τράπεζες να αγοράσει 30 δισ τιτλοποιημένα NPLs

  • Φεβρουάριος 16, 2016
Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των NPLs σοβαρά και όχι με λύσεις φαρσοκωμωδίας είναι να παρέμβει η ΕΚΤ.
Τον τελευταίο καιρό γίνονται συχνά αναφορές στον ελληνικό και διεθνή τύπο για την θετική επίδραση της ποσοτικής χαλάρωσης στις ελληνικές τράπεζες ή για το waiver των αποδεκτών στοιχείων που θα δέχεται ως εγγύηση η ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες.
Με ελάχιστα κρατικά ομόλογα πλην τα 14,9 δισεκ. έντοκα οι ελληνικές τράπεζες μόνο σε όρους αποτιμήσεων έχουν να κερδίσουν υπό την έννοια ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει τις καλυμμένες ομολογίες των ελληνικών τραπεζών.
Όλα αυτά αποτελούν μια στήριξη αλλά δεν επιλύουν το βασικό πρόβλημα των τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι αδύνατο να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τα NPLs.
Μια λύση που έχουν εξετάσει οι Ιταλοί είναι η ΕΚΤ να αγοράσει μέρος των προβληματικών δανείων των Ιταλικών τραπεζών με την μορφή τιτλοποίησης.
Τα προβληματικά δάνεια έχουν φθάσει τα 200 δισεκ. και οι Ιταλοί ανησυχούν.
Τα 200 δισεκ. αντιστοιχούν στο 17% των δανείων στην Ιταλία ενώ στην Ελλάδα τα 107 δισεκ. προβληματικά δάνεια αντιστοιχούν στο 48% των συνολικών δανείων.
Η Ελλάδα έχει πολλαπλάσιο πρόβλημα.
Αν η ΕΚΤ θέλει να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες να υιοθετηθεί το ιταλικό μοντέλο και στην Ελλάδα.
Αν πουλήσουν 30 δισεκ. προβληματικά δάνεια οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ πρωτίστως θα απελευθερώσουν τους ισολογισμούς τους και οι τράπεζες θα αποκτήσουν αξία όχι μόνο χρηματιστηριακή αλλά και πραγματική.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι parking NPLs, όπως η Ελλάδα είναι parking προσφύγων.
Όπως και οι πρόσφυγες έτσι και τα NPLs ήρθαν για να μείνουν.
Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των NPLs σοβαρά και όχι με λύσεις φαρσοκωμωδίας είναι να παρέμβει η ΕΚΤ.Πηγή:bankingnews

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ