Αντίθετοι στην επέκταση του QE Nowotny και Noyer

  • Οκτώβριος 20, 2015

Την αντίθεσή τους στην επικείμενη επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εξέφρασαν δύο στελέχη της Τράπεζας, ο Ewald Nowotny και Christian Noyer.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο πολωνικό Puls Biznesu ο κ. Nowotny είπε πως η επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ είναι κάτι που «θα συζητήσουμε όταν υπάρξει ανάγκη». Αλλά πρόσθεσε ότι «κατά την άποψή μου, είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για αυτό διότι έχουμε ακόμη μπροστά μας σχεδόν ένα έτος του προγράμματος, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016».

Οι δηλώσεις του Ewald Nowotny έρχονται λίγες ημέρες πριν από τη σύσκεψη του Δ.Σ. της ΕΚΤ που θα λάβει χώρα στη Μάλτα, την οποία οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν για ενδείξεις μίας πιθανής επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Από την πλευρά του το μέλος της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Christian Noyer δήλωσε πως το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ είναι σωστά βαθμονομημένο , δείχνοντας πως δεν υποστηρίζει μια αύξηση των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Noyer σημείωσε πως το μηνιαίο ύψος αγοράς κρατικών ομολόγων που ανέρχεται στα 60 δις. ευρώ είναι κατάλληλο δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας της ευρωζώνης αυτή την περίοδο.

 

Πηγή: capital.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ