Χαρίτσης: Περίπου 8 δισ. θα πέσουν στην αγορά εφέτος
22 Φεβρουαρίου 2016
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Χαρίτσης: Περίπου 8 δισ. θα πέσουν στην αγορά εφέτος

xaritsis-180_2016_2_19_16_51_4_bΠερίπου 8 δισ. θα πέσουν στην αγορά εφέτος, τονίζει ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Για πρώτη φορά χρηματοδότηση και σε clusters για «αλυσίδα αξίας».
 

Αυξημένα κεφάλαια προς την πραγματική οικονομία -από κρατικούς και κοινοτικούς πόρους-, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα εξυπηρετήσουν τη μόχλευση κεφαλαίων αλλά και νέα κατεύθυνση ως προς τη διάθεση πόρων για στήριξη της επιχειρηματικότητας περιλαμβάνει η ατζέντα του υπ. Οικονομίας για το 2016.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, κ. Αλέξη Χαρίτση, φέτος θα διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία περίπου 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,75 δισ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για πρώτη φορά μάλιστα κατά την τελευταία δεκαετία, το ποσό αυτό εμφανίζεται αυξημένο κατά 5,5%, «παρά το αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα», σηματοδοτώντας την επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις, όπως σημειώνει.

Αναφερόμενος στα πρώτα τέσσερα προγράμματα για την επιχειρηματικότητα που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ο υφυπουργός υπογραμμίζει τη στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να υποστηρίξει μικρές επιχειρήσεις, νεοφυείς επιχειρηματικές προσπάθειεςπου ενσωματώνουν την καινοτομία αλλά και τους νέους επιστήμονες.

Συμπληρώνει επίσης πως θα ακολουθήσουν και νέα προγράμματα που θα υποστηρίζουν clusters και θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί «μια αλυσίδα αξίας» μεταξύ των επιδοτούμενων επιχειρήσεων. Στέκεται επίσης στην υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι υπάρχει σοβαρή προοπτική ανάπτυξής της, σημειώνοντας ότι αν και στη Γαλλία καταλαμβάνουν το 10% του ΑΕΠ, στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις στο 0,3%.

Όσον αφορά το λειτουργικό πλαίσιο και το πάγιο αίτημα των φορέων της οικονομίας για απλοποίηση και ευελιξία αναφέρει πως η κυβέρνηση είναι υπέρ «ενός ισχυρού και σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο όμως να μην δημιουργεί προσκόμματα». Αν και αναγνωρίζει ότι «η ισορροπία δεν είναι εύκολη», αναφέρεται σε πρωτοβουλίες όπως η ψηφιοποίηση των διαδικασιών υποβολής και αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά και στην πρόθεση του υπουργείου να δημιουργήσειειδικά Κέντρα Επιχειρηματικότητας, που θα υποστηρίζουν συνολικά τις επιχειρήσεις.

Αναγνωρίζει ωστόσο ότι οι παραπάνω δημόσιοι πόροι δεν αρκούν για τη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής στροφής της χώρας. Εκτιμά ωστόσο ότι θα δοθεί έναυσμα προσέλκυσης νέων ιδιωτικών κεφαλαίωνεφόσον «κλείσει» η τρέχουσα αξιολόγηση και «ανοίξει» η υποσχόμενη συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Παράλληλα, εκτιμά ότι τόσο ο νέος Αναπτυξιακός νόμος (ο οποίος βρίσκεται υπό εξέταση από την Κομισιόν) όσο και η σύσταση ενός ενιαίου φορέα προσέλκυσης επενδύσεων και προβολής των υπαρκτών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας θα αντιστρέψουν το κλίμα.

Πηγή:euro2day

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 96FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Διευθύνων Σύμβουλος Endeavor
Ιδιότητα: Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Η δύναμη της χειραψίας δείκτης επιβίωσης των καρκινοπαθών
  Πηγή: newpost.gr2018/04/21
 • Kαγκουρό πέθανε σε ζωολογικό κήπο στην Κίνα -Tο λιθοβόλησαν οι επισκέπτες για να… πηδήξει
  Πηγή: iefimerida.gr2018/04/21
 • Σεισμός 4,6 ρίχτερ στη Χαλκιδική
  Πηγή: iefimerida.gr2018/04/21
 • Happy Traveller: Ταξιδεύοντας στη Μελβούρνη και στο δρόμο του Ωκεανού
  Πηγή: newpost.gr2018/04/21
 • Τραμπ: «Μια πολύ καλή είδηση για τη Βόρεια Κορέα και τον κόσμο»
  Πηγή: iefimerida.gr2018/04/21
 • Κλοπ: «Μετά την Λίβερπουλ μπορεί να αποσυρθώ»
  Πηγή: iefimerida.gr2018/04/21
 • Υεμένη: 20 νεκροί από αεροπορική επιδρομή
  Πηγή: newpost.gr2018/04/21
 • Μάγκας ο Ολυμπιακός – Νίκησε μισός τη Ζαλγκίρις και «βλέπει Βελιγράδι
  Πηγή: newpost.gr2018/04/21
 • Ουγγαρία: Σε καραντίνα μέλος του προσωπικού επιστημονικού εργαστηρίου -Eκτέθηκε στον Εμπολα
  Πηγή: iefimerida.gr2018/04/21
 • «Παγώνει» τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές η Βόρεια Κορέα
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/04/21
 • Γερμανικός Τύπος: Κίνηση πανικού οι εκλογές στην Τουρκία
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/04/21
 • Εξάλειψη του αστιγματισμού μετά από μεταμόσχευση κερατοειδούς
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/04/21
 • Επιτελείο Τραμπ: Αβάσιμες οι κατηγορίες των Δημοκρατικών
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/04/21
 • Ο Ηρακλής αντίπαλος του ΠΑΟΚ στον τελικό Κυπέλλου
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/04/21
 • Οι φρεγάτες Fremm και ο τρομερός πύραυλος Scalp
  Πηγή: tovima.gr2018/04/20

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ