Δεν διαψεύδει η κυβέρνηση ότι οι δανειστές θέλουν κούρεμα 15% στις συντάξεις πάνω από €800

  • Δεκέμβριος 6, 2015

Προσαρμογές και παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση 4,2 δισ.ευρώ προβλέπει το Μνημόνιο – «Η εθνική σύνταξη στο 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος» λέει ο υφυπουργός Εργασίας

Την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας περιέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016.

Ο υφυπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι για το νέο έτος η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει μνημονιακές δεσμεύσεις ύψους 4,2 δισ. ευρώ, υποστήριξε όμως ότι οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις είχαν αναληφθεί επι διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός δεν διέψευσε και δεν τοποθετήθηκε για τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν την νέα επώδυνη πρόταση των δανειστών για τις συντάξεις. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το «κουαρτέτο» ζητά μείωση 15% των συντάξεων άνω των 800 ευρώ ή «τσεκούρι» 30% σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ ή οριζόντια μείωση 6% σε όλες τις συντάξεις.

Πετρόπουλος: Η εθνική σύνταξη στο 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος

«Η κοινωνική ασφάλιση γίνεται βιώσιμη και η εθνική σύνταξη θα ορίζεται στο ύψος του 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος. Στην εθνική θα προστίθεται και η αναλογική με βάση τις εισφορές η οποία θα είναι επίσης εγγυημένη από το κράτος» επισήμανε ο κ. Πετρόπουλος.

Οπως διευκρίνισε «ενδιάμεσο εισόδημα» θα θεωρείται η πραγματική εισφοροδοτική και φορολογική ικανότητα του ασφαλισμένου, με την οποία θα ρυθμίζονται και οι εισφορές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι σήμερα δυσκολεύονται να καταβάλλουν τις εισφορές τους.

Ο υφυπουργός Εργασίας κάλεσε τη νεολαία να πιστέψει στην κοινωνική ασφάλιση. «Ακούμε σήμερα τους νέους να λένε ότι «δε με ενδιαφέρει η κοινωνική ασφάλιση γιατί δεν πρόκειται να πάρω σύνταξη»» συνέχισε ο υφυπουργός Εργασίας και τόνισε: «Είναι λάθος. Με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δημιουργείται ένα ασφαλιστικό σύστημα διαφανές, ειλικρινές, σύστημα προστασίας και αναβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης.

Πάντως, ο κ. Πετρόπουλος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να προσέλθουν σε διάλογο για να μην πάει χαμένη – όπως είπε – η τελευταία ευκαιρία.

Επίσης, επισήμανε την τραγική κατάσταση στον ΟΑΕΕ όπου οι οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ. Υποστήριξε ότι το μέτρο για την εθελοντική επιλογή από τους ασφαλισμένους για μείωση της κλάσης ώστε να πληρώνουν μικρότερες εισφορές δεν απέδωσε καθώς από τους 260.000 οφειλέτες μόλις οι 50.000 έσπευσαν να ενταχθούν.

«Αυτό είναι το σκηνικό και γι’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα αν δεν αλλάξει το ασφαλιστικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος για να σημειώσει ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα δώσει μάχη για να καταστήσει την «κοινωνική ασφάλιση βιώσιμη» ενώ παράλληλα είπε ότι η εθνική σύνταξη δεν θα συνδέεται με τα εισοδήματα των ασφαλισμένων.

Κατρούγκαλος: Δεν θα νομοθετήσω με μεταφρασμένα κείμενα

Την πεποίθηση του ότι η εξοικονόμηση στο ασφαλιστικό δεν θα προέλθει «από νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, αλλά από τον εξορθολογισμό και τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος», αναφέρει σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος παράλληλα, δηλώνει ότι «οι επικουρικές συντάξεις θα προστατευτούν στον μέγιστο βαθμό», ενώ υπογραμμίζει την επιδίωξη της κυβέρνησης, που δε είναι άλλη από την μετατροπή της διαπραγμάτευσης από διμερές θέμα, σε ευρωπαϊκό.

Αφήνοντας αιχμές ότι ενδεχομένως κάποιοι συνάδελφοί του μπορεί να καταρτίζουν τα σχέδια νόμου που φέρνουν στη Βουλή απ’ ευθείας από τις σημειώσεις των δανειστών, ο υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι δεν θα νομοθετήσει «με μεταφρασμένα κείμενα» και εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει «συμπαγώς», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος εκφράζει την πεποίθησή του ότι μπορεί να υπάρξει και ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο από την αντιπολίτευση, γεγονός που «το βλέπουν πολλοί βουλευτές, οι οποίοι δεν έχουν ταυτιστεί με τον παλαιοκομματισμό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Επιμένουμε» τονίζει «σε ένα δημόσιο, καθολικό, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με δύο τμήματα σύνταξης, και τα δύο προκαθορισμένων παροχών, και τα δύο υπό την εγγύηση του κράτους: μία Εθνική Σύνταξη πουν θα δίνεται σε όλους τους μακροχρόνια άνεργους, αρκεί να έχουν 15 χρόνια ασφάλισης, ως μέσο αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

«Αυτή η σύνταξη δεν θα χρηματοδοτείται από ασφαλιστικές εισφορές αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα ανεβαίνει μαζί με το ΑΕΠ, ισοδυναμώντας με ρήτρα ανάπτυξης. Δεν πρόκειται ως προς αυτή να υποχωρήσουμε σε πιέσεις να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια» υπογραμμίζει.
.

πηγή:protothema

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ