ΔΕΠΑ: Κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό με αέριο

  • Νοέμβριος 26, 2015

Θωρακισμένη είναι η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην τροφοδοσία της με φυσικό αέριο, αναφέρουν πηγές της ΔΕΠΑ, με αφορμή τη διακοπή της τροφοδοσίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία, την ανακοίνωσε εχθές η Gazprom.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα, όπως και οι άλλες Βαλκανικές χώρες παραλαμβάνουν ρωσικό φυσικό αέριο μέσω των Ουκρανικών αγωγών, κάθε ένταση στις σχέσεις της χώρας αυτής με τη Ρωσία, προκαλεί ανησυχίες για την ομαλή τροφοδοσία.

Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της ΔΕΠΑ (διευθύνων σύμβουλος Σπύρος Παλαιογιάννης), η εταιρεία έχει φροντίσει για την εξασφάλιση φορτίων υγροποιημένου αερίου. Όπως δε λένε χαρακτηριστικά, όλο το χειμώνα οι δεξαμενές του τερματικού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, θα διαθέτουν τις απαραίτητες ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της βουλγαρικής Buggartransgas, Γκεόργκι Γκένοφ, ούτε και η τροφοδοσία της χώρας αυτής θα επηρεαστεί από πιθανή κρίση στην Ουκρανία, καθώς διαθέτει αποθέματα στην υπόγεια αποθήκη του Τσίρεν.

Το 2014 και το 2015, η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα καλύφθηκε σε ποσοστό 58-59% με φυσικό αέριο προέλευσης Ρωσίας, μέσω του δικτύου της Ουκρανίας. Οι ποσότητες υγροποιημένου αερίου τις δύο χρονιές κάλυψαν το 20-21%, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά του αζέρικου αερίου που παραλαμβάνεται από τους Κήπους του Έβρου, μέσω του τουρκικού δικτύου.

Η νέα ρωσο-ουκρανική κρίση στο φυσικό αέριο, προέκυψε επειδή η Ουκρανική Naftogaz δεν ανταποκρίθηκε στις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τη Γκαζπρόμ. Από εχθές το πρωί η ουκρανική εταιρεία τροφοδοτούσε τα δίκτυα της με αέριο από τα αποθέματα των υπόγειων αποθηκών που διαθέτει, ενώ παράταση της κρίσης και όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες, δεν αποκλείεται να προκαλέσει προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό και της Ευρώπης, καθώς παρά τον διαχωρισμό των αγωγών (από άλλους γίνεται η εξαγωγή για τις Ευρωπαϊκές χώρες και από άλλους η τροφοδοσία των εσωτερικών δικτύων της Ουκρανίας) υπάρχει η δυνατότητα διοχέτευσης στο εσωτερικό αερίου προς εξαγωγή.

Πηγή: euro2day.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ