ΔΝΤ: Απτός ο κίνδυνος να μείνει μόνιμα χαμηλή η παγκόσμια ανάπτυξη
13 Νοεμβρίου 2015
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

ΔΝΤ: Απτός ο κίνδυνος να μείνει μόνιμα χαμηλή η παγκόσμια ανάπτυξη

Καθώς οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αναθεωρούνται επανειλημμένα προς τα κάτω την τελευταία 5ετία, υπάρχει απτός κίνδυνος να μείνει αυτή μόνιμα εγκλωβισμένη σε χαμηλή ανάπτυξη, με απαράδεκτα υψηλά επίπεδα φτώχειας και ανεργίας, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η προειδοποίηση γίνεται σε σημείωμά του Ταμείου για τη σύνοδο κορυφής της G 20 – της ομάδας των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών – που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας την Κυριακή και τη Δευτέρα (15/16 Νοεμβρίου).

«Μετά από μία περιορισμένη και ανομοιόμορφη ανάπτυξη το 2015, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6% το επόμενο έτος», που θα ήταν ο ταχύτερος ρυθμός από το 2011, σημειώνει το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι η πρόβλεψη αυτή «εξαρτάται από τη συνδρομή ευνοϊκών παραγόντων, με τις μεγαλύτερες αναπτυγμένες οικονομίες να συνεχίσουν να ωφελούνται από τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές και τις χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων». Το ΔΝΤ εκτιμά ότι μετά από πέντε χρόνια μείωσης, οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία το 2016, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης στις προβληματικές οικονομίες είναι λιγότερο αρνητικός ή γίνεται θετικός.

Στο σημείωμα αναφέρεται ότι στο περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, τρεις σημαντικές μεταβάσεις επηρεάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας: α) η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αναμένεται να ομαλοποιήσει τη νομισματική πολιτική της, ενώ άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν πιθανόν να τη χαλαρώνουν περαιτέρω, β) η οικονομία της Κίνας υφίσταται έναν αναγκαίο περιορισμό, καθώς ξεκινά έναν ιστορικό και πολυετή νέο προσανατολισμό του μοντέλου ανάπτυξής της και γ) ο δεκαετής μεγάλος κύκλος των εμπορευμάτων φαίνεται να έχει τελειώσει. Ταυτόχρονα, η διεθνής μετανάστευση έχει γίνει ένα πιεστικό οικονομικό ζήτημα τόσο για τις χώρες προέλευσης όσο και για τις χώρες υποδοχής, ιδιαίτερα υπό το φως της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης.

Ωστόσο, προσθέτει στο σημείωμά του το ΔΝΤ, «εάν οι μεταβάσεις δεν γίνουν με επιτυχία, η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να εκτροχιαστεί. Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα μπορούσε να αυξήσει τη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με πιθανές αποδιαρθρωτικές κινήσεις στις ροές κεφαλαίων και τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού. Αν και είναι καλοδεχούμενη, η νέα ισορροπία που επιδιώκει η Κίνα προκαλεί μεγάλες επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα και μπορεί, παρά τα μεγάλα περιθώρια της κινεζικής οικονομίας, να μην είναι ομαλή. Για τις χώρες που εξάγουν πρώτες ύλες, οι σταθερά χαμηλές τιμές τους θα πιέσουν τους δημοσιονομικούς τους πόρους και θα μειώσουν την ανάπτυξη».

Για να διασφαλισθεί μία ισχυρή και ανθεκτική ανάπτυξη, οι πολιτικές πρέπει να αναβαθμισθούν, λέει το ΔΝΤ. «Οι χώρες της G 20 αντιμετωπίζουν δύσκολες αποφάσεις, λόγω του περιορισμένου περιθωρίου χειρισμών που έχουν και της ανάγκης να προσαρμοσθούν στις νέες πραγματικότητες. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη μίας αναβάθμισης πολιτικών που θα συνδυάζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της μελλοντικής ανάπτυξης με αποτελεσματικά μέτρα από την πλευρά της προσφοράς που θα στηρίζουν τη σημερινή ανάπτυξη και θα διατηρούν τη σταθερότητα».

 

Πηγή: capital.gr

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 96FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Διευθύνων Σύμβουλος Endeavor
Ιδιότητα: Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Σκληρή γλώσσα ΗΠΑ κατά Ρωσίας για τη σφαγή στη Γούτα
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/23
 • Ρεκόρ πτήσεων από την Γερμανία στην Ελλάδα
  Πηγή: newpost.gr2018/02/23
 • Σλοβακία: «Οχι» σε ευρωπαϊκή σύμβαση προστασίας των γυναικών
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/23
 • Η ποίηση της Σοφίας Τσίπα ενώνει…
  Πηγή: newpost.gr2018/02/23
 • Η Τουρκία καταδίκασε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Ολλανδία
  Πηγή: newpost.gr2018/02/23
 • Απίστευτο βίντεο: Σκύλος οικολόγος μαζεύει τα σκουπίδια από τους δρόμους
  Πηγή: newpost.gr2018/02/23
 • Συναντήθηκαν Τσίπρας – Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/23
 • Ο βοηθός σερίφη δεν επενέβη για ν’ αποτρέψει το μακελειό!
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/23
 • Χαν: Θετικές προοπτικές ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/02/23
 • Η ωλένια νευρίτιδα πλήττει εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/02/23
 • Europa League: Στο παρά… επτά προκρίθηκε η Ντόρτμουντ
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/02/23
 • Μικτές τάσεις στο χρηματιστήριο της Wall Street
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/23
 • Ο χειμώνας ευνοεί την εμφάνιση ξηροφθαλμίας
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/02/23
 • Europa League: Πέρασαν Ντόρτμουντ, Μίλαν, Ατλέτικο -Εκτός η Νάπολι
  Πηγή: iefimerida.gr2018/02/23
 • Μαρέβα Μητσοτάκη: Αμαυρώνουν εμένα γιατί δεν μπορούν να πλήξουν τον Κυριάκο [εικόνες]
  Πηγή: iefimerida.gr2018/02/23

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ