ΔΝΤ: Απτός ο κίνδυνος να μείνει μόνιμα χαμηλή η παγκόσμια ανάπτυξη
13 Νοεμβρίου 2015
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

ΔΝΤ: Απτός ο κίνδυνος να μείνει μόνιμα χαμηλή η παγκόσμια ανάπτυξη

Καθώς οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αναθεωρούνται επανειλημμένα προς τα κάτω την τελευταία 5ετία, υπάρχει απτός κίνδυνος να μείνει αυτή μόνιμα εγκλωβισμένη σε χαμηλή ανάπτυξη, με απαράδεκτα υψηλά επίπεδα φτώχειας και ανεργίας, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η προειδοποίηση γίνεται σε σημείωμά του Ταμείου για τη σύνοδο κορυφής της G 20 – της ομάδας των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών – που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας την Κυριακή και τη Δευτέρα (15/16 Νοεμβρίου).

«Μετά από μία περιορισμένη και ανομοιόμορφη ανάπτυξη το 2015, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6% το επόμενο έτος», που θα ήταν ο ταχύτερος ρυθμός από το 2011, σημειώνει το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι η πρόβλεψη αυτή «εξαρτάται από τη συνδρομή ευνοϊκών παραγόντων, με τις μεγαλύτερες αναπτυγμένες οικονομίες να συνεχίσουν να ωφελούνται από τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές και τις χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων». Το ΔΝΤ εκτιμά ότι μετά από πέντε χρόνια μείωσης, οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία το 2016, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης στις προβληματικές οικονομίες είναι λιγότερο αρνητικός ή γίνεται θετικός.

Στο σημείωμα αναφέρεται ότι στο περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, τρεις σημαντικές μεταβάσεις επηρεάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας: α) η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αναμένεται να ομαλοποιήσει τη νομισματική πολιτική της, ενώ άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν πιθανόν να τη χαλαρώνουν περαιτέρω, β) η οικονομία της Κίνας υφίσταται έναν αναγκαίο περιορισμό, καθώς ξεκινά έναν ιστορικό και πολυετή νέο προσανατολισμό του μοντέλου ανάπτυξής της και γ) ο δεκαετής μεγάλος κύκλος των εμπορευμάτων φαίνεται να έχει τελειώσει. Ταυτόχρονα, η διεθνής μετανάστευση έχει γίνει ένα πιεστικό οικονομικό ζήτημα τόσο για τις χώρες προέλευσης όσο και για τις χώρες υποδοχής, ιδιαίτερα υπό το φως της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης.

Ωστόσο, προσθέτει στο σημείωμά του το ΔΝΤ, «εάν οι μεταβάσεις δεν γίνουν με επιτυχία, η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να εκτροχιαστεί. Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα μπορούσε να αυξήσει τη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με πιθανές αποδιαρθρωτικές κινήσεις στις ροές κεφαλαίων και τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού. Αν και είναι καλοδεχούμενη, η νέα ισορροπία που επιδιώκει η Κίνα προκαλεί μεγάλες επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα και μπορεί, παρά τα μεγάλα περιθώρια της κινεζικής οικονομίας, να μην είναι ομαλή. Για τις χώρες που εξάγουν πρώτες ύλες, οι σταθερά χαμηλές τιμές τους θα πιέσουν τους δημοσιονομικούς τους πόρους και θα μειώσουν την ανάπτυξη».

Για να διασφαλισθεί μία ισχυρή και ανθεκτική ανάπτυξη, οι πολιτικές πρέπει να αναβαθμισθούν, λέει το ΔΝΤ. «Οι χώρες της G 20 αντιμετωπίζουν δύσκολες αποφάσεις, λόγω του περιορισμένου περιθωρίου χειρισμών που έχουν και της ανάγκης να προσαρμοσθούν στις νέες πραγματικότητες. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη μίας αναβάθμισης πολιτικών που θα συνδυάζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της μελλοντικής ανάπτυξης με αποτελεσματικά μέτρα από την πλευρά της προσφοράς που θα στηρίζουν τη σημερινή ανάπτυξη και θα διατηρούν τη σταθερότητα».

 

Πηγή: capital.gr

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 96FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Διευθύνων Σύμβουλος Endeavor
Ιδιότητα: Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Κριστιάνο Ρονάλντο, o «βασιλιάς» των social media
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/24
 • Στην Ελλάδα ο Μαρτίνς – Τρέχουν οι εξελίξεις – Τι γίνεται με τις μεταγραφές
  Πηγή: newpost.gr2018/05/24
 • Τουρκικά ΜΜΕ για άσυλο σε έναν από τους «8» αξιωματικούς : Απόφαση σκάνδαλο
  Πηγή: newpost.gr2018/05/24
 • Αναρτήθηκε το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου -Ποια είναι τα βασικά στοιχεία [pdf]
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/24
 • Καυτό παρασκήνιο για τον νέο ΠΑΟ των Δώνη-Νταμπίζα! Έτσι έπεσαν οι υπογραφές, ποια η επόμενη κίνηση
  Πηγή: newpost.gr2018/05/24
 • Πρωτοφανής επίθεση Αντώναρου σε Μητσοτάκη για τα Δεκεμβριανά του 2008
  Πηγή: newpost.gr2018/05/24
 • Μοσκοβισί: Eχουμε συλλογικά την ισχυρή υποχρέωση να ολοκληρώσουμε ευνοϊκά το πρόγραμμα βοήθειας
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/24
 • Ανατροπή φορτηγού στα Φάρσαλα – Τραυματίστηκε ο οδηγός (Φωτό)
  Πηγή: newpost.gr2018/05/24
 • Scope Ratings: Ενισχύονται οι πιστωτικές προοπτικές της Ελλάδας
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/24
 • Μοσκοβισί: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για το χρέος
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/05/24
 • Scope Ratings: Ενισχύονται οι πιστωτικές προοπτικές της Ελλάδας
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/05/24
 • Δικαιοσύνη, κοινές απειλές και ασφάλεια στην Υπουργική Διάσκεψη Ε.Ε. – ΗΠΑ
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/05/24
 • Κίνα σε ΗΠΑ: Τώρα είναι η στιγμή αν θέλετε ειρήνη με τη Βόρεια Κορέα
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/24
 • Στο ένα τρίτο των προστατευόμενων περιοχών του κόσμου λαμβάνουν χώρα ανθρώπινες δραστηριότητες
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/05/24
 • Θετικά πρόσημα στην Wall Street
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/05/24

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ