Ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό ανέφερε ότι «αναμένουμε τους πρώτους μήνες του 2016 να αρθούν εντελώς οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και αναμένουμε από την ΕΚΤ να προβεί «στα μέτρα που πρέπει να προβεί για την χρηματοδότηση της οικονομίας».Εκτίμησε ότι  η ύφεση αναμένεται αρκετά πιο ήπια το 2016 και» στο β΄ εξάμηνο αναμένεται να πάμε σε ανάπτυξη», είπε. Ανέφερε ότι «δεν αποκλείεται στο τέλος του επόμενου έτους να αρχίσει ο διάλογος με τις αγορές προκειμένου να αρχίσει ο δανεισμός του κράτους και των επιχειρήσεων».

Έως το τέλος του επόμενου έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί το 80% των μέτρων με τους δανειστές, ανέφερε. Έτσι, εξήγησε, το επόμενο  έτος τα μνημονιακά μέτρα αναμένονται ολοένα και λιγότερα.

Επισήμανε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές είναι μία συμβατική υποχρέωση την οποία τηρούμε. Ωστόσο, πρόσθεσε τα μνημόνια δεν μπορούν να μας βάλουν όμως από την κρίση γιατί επρόκειτο για μία κρίση του τρόπου ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο προϋπολογισμός, όπως είπε, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μεσοπρόθεσμο σχέδιο που στόχο έχει να αντιμετωπίσει τις αιτίες που μας οδήγησαν εδώ. Το ζητούμενο είναι να βάλουμε τις βάσεις σε ένα  νέο υπόδειγμα ανάπτυξης.

Αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στις αρχές του επόμενου χρόνου θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση και μετά η συζήτηση για το χρέος, είπε.  Από την κρίση θα μας βγάλει η υλοποίηση όλων των αλλαγών στο κράτος για να τεθούν οι βάσεις ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, επισήμανε. Και είναι ακριβώς αυτές οι αλλαγές που θέλουμε να προωθήσουμε, είπε.

Για το παράλληλο πρόγραμμα ανέφερε ότι είναι αυτά που «εσείς το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν κάνατε όταν κυβερνούσατε». Είναι οι αλλαγές που έγιναν σε άλλα κράτη από αστικές, ακόμη και από δεξιές κυβερνήσεις, επισήμανε «αλλά στην Ελλάδα εκκρεμούν από την εποχή του Τρικούπη». Είπε ότι πρόκειται για το περιουσιολόγο, το κτηματολόγιο για ανισότητες στο φορολογικό σύστημα που δεν έχουν αντιμετωπιαστεί. Μίλησε για μία οικονομία  που θα έχει στο κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Είναι το κατ εξοχήν στοίχημα  της κυβέρνησης, ανέφερε. Ζήτησε λίγο χρόνο για να γίνει ευκρινέστερο.

Για τις ρήσεις για οικουμενικές κυβερνήσεις ήταν κάθετα αντίθετος. Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο φορές ψηφισμένος από το λαό και αποτελεί πόλο σταθερότητας και είναι ανοικτός σε προγραμματικές συμφωνίες.

Πηγη:capital