Έχετε μήνυμα στο κινητό σας… από τον ΕΟΠΥΥ

  • Νοέμβριος 23, 2015

Εκτός από το βιβλιάριο ασθενείας… και το κινητό τους θα έχουν μαζί τους το επόμενο διάστημα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Στα άμεσα σχέδια του Οργανισμού είναι κάθε φορά που ο γιατρός χορηγεί μια ιατρική συνταγή ή παραπεμπτικό για διαγνωστικές εξετάσεις, αυτόματα να στέλνεται γραπτό μήνυμα ή e- mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ασφαλισμένου, ώστε να πιστοποιείται εάν πράγματι ήταν ο ίδιος που έλαβε τη συνταγή.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, που χειρίζεται την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, Αναστάσιος Τάγαρης κατά τη διάρκεια του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών, στα σχέδια της εταιρείας είναι η δημιουργία του ιατρικού φακέλου, όπου ο ασθενής θα μπορεί να καθορίζει ποιος θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα που περιέχονται σε αυτόν, δίνοντας τη συγκατάθεσή του στο γιατρό που επιθυμεί. Το επόμενο βήμα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τάγαρης, είναι η ενημέρωση των ασθενών με μηνύματα στο κινητό τους τηλέφωνο ή στο e-mail τους για τα φάρμακα που συνταγογραφούνται στο βιβλιάριό τους. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται για τις εξετάσεις που γράφονται και εκτελούνται, αλλά και για τα ηλεκτρονικά ραντεβού που κλείνονται με τα στοιχεία και το ΑΜΚΑ των ασθενών.

Η παραπάνω απόφαση έρχεται μετά από δεκάδες καταγγελίες ασφαλισμένων που φθάνουν στον ΕΟΠΥΥ αναφορικά με εικονικές συνταγογραφήσεις και ιατρικές επισκέψεις. Ο μεγαλύτερος όγκος των παραβάσεων έχει να κάνει με συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων εν αγνοία ασφαλισμένων, έκδοση συνταγών φαρμάκων και παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων από ιατρούς εκτός ειδικότητας χωρίς αιτιολόγηση, υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων, συνταγογράφηση χωρίς εξέταση των ασφαλισμένων, καταχρηστικές χρεώσεις νοσηλίων σε ασφαλισμένους από ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά εργαστήρια και συμβεβλημένους ιατρούς και παραπομπή σε κέντρα αποκατάστασης κλειστής και ανοικτής νοσηλείας από μη ειδικούς ιατρούς και για παθήσεις που δεν προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία.

Τα παρακάτω φετινά περιστατικά που διερευνά ο Οργανισμός είναι χαρακτηριστικά:

• Ασφαλισμένος, χρησιμοποιούσε περισσότερα του ενός βιβλιάρια υγείας για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους, αλλά και άλλων φαρμάκων, οι ενδείξεις των οποίων δεν άπτονται των παθήσεών του. Η ζημία για τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 172 χιλ. ευρώ.

• Εν αγνοία πέντε ασφαλισμένων και με χρήση των στοιχείων τους, άτομο το οποίο διώκεται ποινικά, εμπλέκεται σε  συνταγογράφηση ιδιοσκευάσματος με δραστική ουσία την φαιντανύλη προκαλώντας οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ ύψους 38 χιλ. ευρώ. Τα σχετικά στοιχεία έχουν σταλεί στην Εισαγγελία.

• Γυναικολόγος χρέωνε εικονικές επισκέψεις ασφαλισμένων καθώς επίσης προέβαινε σε συνταγογράφηση εξετάσεων που δεν εκτελούνταν προκειμένου να αιτιολογήσει τις επισκέψεις. Στον ιατρό επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 16.875 ευρώ και 12 μήνες διακοπή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

• Εν αγνοία συνταγογράφηση και τη μη παραλαβή φαρμάκων από τους ασφαλισμένους και  περικοπή των αιτούμενων ποσών 64 εικονικών συνταγών που εκτελέστηκαν από 34 φαρμακεία της Βόρειας Ελλάδας. Η οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε  7.398 ευρώ.

• Εν αγνοία συνταγογράφηση 32 συνταγών σε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ και μη παραλαβή των σκευασμάτων. Η οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε  6.068 ευρώ. Η υπόθεση βρίσκεται στη φάση επιβολής κυρώσεων.

Πηγή: capital.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ