Εκπρόσωποι τρόικας: Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

  • Δεκέμβριος 14, 2015
αφής η πολιτική βούληση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, λέει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Declan Costello
Αισιόδοξοι ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία και αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2016, εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της τρόικας σε επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη.
Συγκεκριμένα, οι Declan Costello (Κομισιόν), Nicola Giammarioli (ESM), Rasmus Refer (EKT) και Delia Velculescu (ΔΝΤ) μετείχαν στο 7ο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα που διοργανώνει η Capital Link Invest in Greece Forum στο Metropolitan Club στη Νέα Υόρκη.
Από εκεί, οι εκπρόσωποι των θεσμών έκαναν λόγο για ξεκάθαρη δέσμευση στο ύψιστο δυνατό πολιτικό επίπεδο των δανειστών να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Μιλώντας σε ένα μεγάλο ακροατήριο από επενδυτικά funds και τραπεζικά στελέχη, στα πλαίσια του επενδυτικού φόρουμ, οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίστηκαν θετικοί για την μέχρι τώρα πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, αν και ξεκαθάρισαν ότι παραμένουν ακόμα σημαντικές ανοιχτές προκλήσεις.
Ο Declan Costello σημείωσε την ύπαρξη πολιτικής βούλησης από την πλευρά των εταίρων της χώρας για πρόοδο στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Η Delia Velculescu αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ παράλληλα επανέλαβε και για την πάγια θέση του Ταμείου περί της ανάγκης μίας σημαντικής απομείωσης του Δημόσιου Χρέους.
Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί έως τώρα σε αυτό το μέτωπο δεν ήταν ικανές να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδας.
Επεσήμανε δε ότι η αδύναμη δημοσιονομική θέση της Ελλάδος αποτελεί πρόκληση για την οικονομική πολιτική.
Τέλος, υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τον ανταγωνισμό και διευκολύνουν την είσοδο νέων επιχειρήσεων στην αγορά.

Η λύση του ESM για το ελληνικό χρέος – Κλιμακούμενο επιτόκιο από 1% και επιμήκυνση

Επιβολή ορίου στα επιτόκια, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα και σύνδεση της αποπληρωμής με την ανάπτυξη Ελλάδας, είναι ορισμένα από τα «μέτρα» που περιλαμβάνονται σε έγγραφο 9 σελίδων, με ημερομηνία 10 Αυγούστου, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και αφορούν τις δυνατότητες ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Στην αποκάλυψη του εγγράφου προχωρά η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Το έγγραφο, που διανεμήθηκε στους θεσμούς, δηλαδή στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, αποδεικνύει τις προθέσεις των Ευρωπαίων αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς αποκλείεται κάποιο νέο «κούρεμα».
Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, καταγράφονται τρεις πιθανοί τρόποι χειρισμού:
Η επιμήκυνση κάποιων δανείων προς τη χώρα μας, η σύνδεση αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη του ΑΕΠ και η επιβολή ορίων στα επιτόκια ή ακόμη και η παροχή περιόδου χάριτος για τις πληρωμές.
Τέλος, ο ESM προτείνει οριοθέτηση των προγραμματισμένων πληρωμών στο 1% του ΑΕΠ για τη δεκαετία 2023-2033 και στο 1,5% για την περίοδο 2034-2044.
Έπειτα, το υπόλοιπο χρέος προβλέπεται ότι θα διαιρεθεί σε ίσα μέρη και η αποπληρωμή του θα ξεκινήσει το 2044.
Με βάσει τις υποθέσεις για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που περιλαμβάνονται στο έγγραφο, τα μέτρα που προτείνονται θα μπορούσαν να μειώσουν την αξία του ελληνικού χρέους κατά 52,5%.

Πηγή:bankingnews.

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ