Ελληνική οικονομία: Και όμως… γυρίζει!
20 Οκτωβρίου 2015
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Ελληνική οικονομία: Και όμως… γυρίζει!

«Μπορεί η πορεία της οικονομίας να δείχνει ότι θα κινηθεί πτωτικά μέσα στο επόμενο εννεάμηνο, ωστόσο αρκετοί αντιλαμβάνονται πως αυτή την περίοδο μπορούν να γίνουν σημαντικές αλλαγές, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν δραστικά -και κυρίως σε μακροπρόθεσμη βάση- ορισμένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αν ήταν πλήγμα για την οικονομία η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά στα τέλη του 2014, άλλο τόσο λάθος θα είναι η σημερινή κυβέρνηση να μη συνεχίσει το έργο της και να διακόψει για κάποιο λόγο τη θητεία της».

Αυτό δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας, συμπληρώνοντας πως «πολλές φορές οι αριστερές κυβερνήσεις ψηφίζουν και εφαρμόζουν νόμους που δεν θα μπορούσαν να περάσουν συντηρητικότερες πολιτικές δυνάμεις».

Πρώτο σημαντικό ζήτημα που φαίνεται να κερδίζει τις θετικές εντυπώσεις της αγοράς είναι το ασφαλιστικό. Αν και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διατυπώσει τις τελικές της προτάσεις, πιθανολογείται βάσιμα πως δεν θα διαφοροποιηθεί δραστικά από το πόρισμα της επιτροπής σοφών, ένα πόρισμα που σύμφωνα με έμπειρους παράγοντες «δεν εξοικονομεί απλά κάποιους πόρους όπως απαιτεί το τρίτο μνημόνιο, αλλά επιπλέον βάζει κάτω την κοινή λογική και έρχεται να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας με ουσιαστικό τρόπο και σε μακροπρόθεσμη βάση».

Αν συνεκτιμήσει κάποιος ότι η ετήσια δημοσιονομική τρύπα του ασφαλιστικού (γύρω στα 15 δισ. ευρώ το 2016) κυμαίνεται γύρω στο ένα τρίτο των συνολικών φορολογικών εσόδων (βλέπε σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος), τότε αντιλαμβάνεται κάποιος τι μπορεί να σημάνει η εξομάλυνση (μείωση του ποσού επιχορήγησης) ενός τέτοιου ζητήματος σε βάθος χρόνου.

Ένα δεύτερο μεγάλο και δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η φοροδιαφυγή. Βέβαια, ο επιχειρηματικός κόσμος είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε εξαγγελίες-πυροτεχνήματα, που άλλωστε έχει ακούσει δεκάδες φορές από προηγούμενες κυβερνήσεις κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο ελπίζει βάσιμα πως κάτι καλό πάει να γίνει με την ολοκλήρωση του περιουσιολόγιου και μέσα από την κατακόρυφη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, τραπεζικό σύστημα) που επιχειρείται.

«Στην Ελλάδα υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής προέρχεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές -εφόσον οι κυβερνητικές κινήσεις αποδειχτούν έξυπνες και αποτελεσματικές- μπορούν να αποτελέσουν τον κανόνα μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια και έτσι να συλληφθεί ένα πολύ σημαντικό τμήμα της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, δηλαδή κάμποσα δισ. ευρώ τον χρόνο. Κάθε χρόνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά…

Στα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας βέβαια εντάσσεται από την κυβέρνηση και αυτό της ρύθμισης του χρέους. «Καταλαβαίνουμε πως δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και ότι δίνεται τόσο μεγάλη έμφαση από την κυβέρνηση για πολιτικούς κυρίως λόγους. Ωστόσο μια διαφαινόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους -έστω και περιορισμένη σε έκταση-, κάπου μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα τονώσει την επενδυτική ψυχολογία, θα μειώσει ως ένα βαθμό τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων και έτσι θα κάνει τη χώρα μας κάπως ελκυστικότερη για επενδύσεις. Αν τώρα όλα αυτά οδηγήσουν και σε κάποιο ψαλίδισμα των επιτοκίων στις χορηγήσεις, τόσο το καλύτερο», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστής.

Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι πολύ σημαντικά ζητήματα, ωστόσο θα χρειαστούν χρόνο για να αποδώσουν, όταν τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας είναι άμεσα και φλέγοντα.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα έχει υπάρξει μπαράζ συναντήσεων μεταξύ επιχειρηματικών φορέων (π.χ. ΣΕΒ, εταιρείες πληροφορικής, κλωστοϋφαντουργίες) με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες, με τους φορείς να διαπιστώνουν «καλό κλίμα και προθυμία για συνεργασία». Χαρακτηριστική είναι η φράση γνωστού επιχειρηματία που μετείχε σε μία από αυτές τις συναντήσεις: «Το κλίμα ήταν πολύ φιλικό και πήραμε κάμποσες υποσχέσεις.

Φάνηκε πως οι άνθρωποι έχουν διάθεση να δουλέψουν και να βοηθήσουν. Βέβαια, είμαστε μαθημένοι να παίρνουμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και άρα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς τελικά θα εξελιχθούν τα πράγματα στην πράξη».

Τέλος, αμφίσημα μηνύματα λαμβάνει η αγορά σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις, με ορισμένες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων να προβληματίζουν. Ωστόσο, η αγορά ελπίζει ότι με την πάροδο του χρόνου, «θα επικρατήσουν οι ρεαλιστικότερες απόψεις και θέσεις».

Ενδεικτική είναι η περίπτωση των ιδιωτικοποιήσεων, όπου παρά τα συνεχή εμπόδια, τα πολιτικά μπρος-πίσω και την ατελείωτη ελληνική γραφειοκρατία, τα πράγματα δείχνουν πως θα μπουν σε μια σειρά. Φαίνεται λοιπόν πως τουλάχιστον οι υποθέσεις των ΟΛΠ, ΟΛΘ ΟΛΘ +2,00%, αεροδρομίων και Ελληνικού θα προχωρήσουν (έστω και με μικρές παρεμβάσεις, δευτερεύουσας μάλλον φύσεως).

Κυρίως, όμως, όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση έχει πάρει τις πολιτικές της αποφάσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις σε βάθος τετραετίας.

 

Πηγή: euro2day.gr

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 96FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Διευθύνων Σύμβουλος Endeavor
Ιδιότητα: Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Σκληρή γλώσσα ΗΠΑ κατά Ρωσίας για τη σφαγή στη Γούτα
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/23
 • Ρεκόρ πτήσεων από την Γερμανία στην Ελλάδα
  Πηγή: newpost.gr2018/02/23
 • Σλοβακία: «Οχι» σε ευρωπαϊκή σύμβαση προστασίας των γυναικών
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/23
 • Η ποίηση της Σοφίας Τσίπα ενώνει…
  Πηγή: newpost.gr2018/02/23
 • Η Τουρκία καταδίκασε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Ολλανδία
  Πηγή: newpost.gr2018/02/23
 • Απίστευτο βίντεο: Σκύλος οικολόγος μαζεύει τα σκουπίδια από τους δρόμους
  Πηγή: newpost.gr2018/02/23
 • Συναντήθηκαν Τσίπρας – Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/23
 • Ο βοηθός σερίφη δεν επενέβη για ν’ αποτρέψει το μακελειό!
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/23
 • Χαν: Θετικές προοπτικές ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/02/23
 • Η ωλένια νευρίτιδα πλήττει εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/02/23
 • Europa League: Στο παρά… επτά προκρίθηκε η Ντόρτμουντ
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/02/23
 • Μικτές τάσεις στο χρηματιστήριο της Wall Street
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/23
 • Ο χειμώνας ευνοεί την εμφάνιση ξηροφθαλμίας
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/02/23
 • Europa League: Πέρασαν Ντόρτμουντ, Μίλαν, Ατλέτικο -Εκτός η Νάπολι
  Πηγή: iefimerida.gr2018/02/23
 • Μαρέβα Μητσοτάκη: Αμαυρώνουν εμένα γιατί δεν μπορούν να πλήξουν τον Κυριάκο [εικόνες]
  Πηγή: iefimerida.gr2018/02/23

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ