Ενέσεις τεχνητής αισιοδοξίας από τον Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο
24 Δεκεμβρίου 2015
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Ενέσεις τεχνητής αισιοδοξίας από τον Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο

Τα δύσκολα πέρασαν τα χειρότερα είναι μπροστά -Υπαρκτός ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας -Παραδέχθηκε εμμέσως καθυστερήσεις: «Να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο» – «Να φάμε λίγο παραπάνω μελομακάρονα, αλλά δεν υπάρχουν διακοπές» είπε στους υπουργούς

Καθώς τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι ακόμη μπροστά με το ασφαλιστικό και το αγροτικό να απειλούν την εύθραυστη συνοχή της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε χθες να εμφυσήσει αισιοδοξία στο κόμμα και κυρίως στους βουλευτές του που βρίσκονται σχεδόν καθημερινά αντιμέτωποι με την αποδοκιμασία των πολιτών και των ψηφοφόρων τους.

Ενώ η ταπεινωτική απόρριψη από τους δανειστές του παράλληλου προγράμματος είναι ακόμη νωπή ο κ. Τσίπρας ανέφερε στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ότι ο ορίζοντας της κυβέρνησης ξεπερνά την συμφωνία και ότι το 2016 θα είναι έτος ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία.

Προσπάθησε να προετοιμάσει τα στελέχη του για το ασφαλιστικό το οποίο εμφάνισε ως τον τελευταίο σταθμό για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Ιανουαρίου και το συνέδεσε με τον στόχο της έναρξης της συζήτησης για το χρέος.

Παράλληλα είπε ότι η κόκκινη γραμμή στο ασφαλιστικό είναι η μείωση των κύριων συντάξεων αφού όλες οι άλλες έχουν ξεθωριάσει, εκτός από την μείωση μέχρι κατάργηση των επικουρικών, είναι βέβαιη η αύξηση των εισφορών και η μείωση των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων. Ακόμη όμως και η αποφυγή της ονομαστικής μείωσης των κύριων συντάξεων δεν είναι βέβαιη και εξαρτάται από τις διαθέσεις των δανειστών οι οποίοι δεν δίστασαν να εκθέσουν την κυβέρνηση στερώντας της το φύλλο συκής του παράλληλου προγράμματος.

Η κυβέρνηση λέει ότι θα το επαναφέρει στις 7 Ιανουαρίου, αν και ο κ. Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί κομμένο και ραμμένο πια στα μέτρα των δανειστών. Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ταπεινωτική συμπεριφορά των δανειστών που ζητούν πλέον με το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε να έχουν λόγο όχι μόνο στα οικονομικά αλλά σε όλα τα θέματα ακόμη και στην μεταρρύθμιση στην Παιδεία ο κ. Τσίπρας είπε ότι το 2016 ξεκινά η δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδιασμού για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για την ανάπτυξη, η οποία θα έχει δύο όψεις:  πρώτη είναι η εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους και η δεύτερη αφορά στις εσωτερικές δεσμεύσεις προς τα κοινωνικά στρώματα «που προσδιορίζουν το κοινωνικό και ταξικό πρόσημο της κυβέρνησης».

Ακολουθώντας την πεπατημένη όλων των προηγούμενων πρωθυπουργών μίλησε για την ανάγκη  επιτάχυνσης και καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου και κάλεσε τους υπουργούς του να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους και να θέσουν χρονοδιαγράμματα. «Δεν δικαιολογούνται οι καθυστερήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θέλοντας να βάλλει την πολιτική ατζέντα χαρακτήρισε τερατογένεση την κυβέρνηση συνεργασίας σημείωσε ότι “οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν καθώς η κυβέρνηση άντεξε κάτω από δύσκολες συνθήκες, ενώ άλλοι δεν άντεξαν και έχουν αστάθεια”.  Τέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε μία «συμπαγή και αδιατάραχη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχοντας τη στήριξη του λαού που την ψήφισε για να εφαρμόσει την συμφωνία”.

Ήταν αυτό ένα μήνυμα προς τους βουλευτές του που θα βρεθούν στην δύσκολη θέση να ψηφίσουν το ασφαλιστικό που δεν είναι καθόλου ειδυλλιακό όπως το παρουσιάζει ο πρωθυπουργός αλλά και το αγροτικό που είναι εξοντωτικό για τους αγρότες οι οποίοι ετοιμάζονται ήδη για κινητοποιήσεις.

Το ερώτημα είναι πόσο θα σκληρύνουν την στάση τους οι δανειστές. Εάν απορρίψουν το ασφαλιστικό και απαιτήσουν μείωση και των κύριων συντάξεων τότε είναι αμφίβολο εάν η κυβερνητική πλειοψηφία αντέξει. Γι αυτή την δυσάρεστη περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου παρασκηνιακά ήδη υποδεικνύει στους βουλευτές την παράδοση της έδρας τους. Με το αγροτικό πάλι είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαρρήξει οριστικά τις σχέσεις της με τον αγροτικό κόσμο.

Παρά την αυτοπεποίθηση του πρωθυπουργού που προκύπτει και από τα προβλήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι επόμενοι μήνες μόνο εύκολοι δεν θα είναι για την κυβέρνηση.

O κ. Τσίπρας παρουσίασε και τα 11 νομοθετήματα που αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης:

1. Εφαρμογή του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες ακόμη κι αν δεν υπάρχει συναίνεση. Με στόχο να επανασυσταθεί το ΕΣΡ (σ.σ. εν προκειμένω φαίνεται ότι οι δύο υποψήφιοι για την αρχηγία της ΝΔ συζητούν ήδη με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά τη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ) ώστε να μπει τάξη, για πρώτη φορά, στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να εισρεύσουν χρήματα στα ταμείο. Κατά τον κ. Τσίπρα, η διαδικασία αδειοδότησης θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο.

2. Νέος αναπτυξιακός νόμος τον Ιανουάριο και παράλληλα η μετατροπή του ΕΤΕΑΝ σε δημόσιο αναπτυξιακό ταμείο.

3. Η κατάθεση του ν/σ για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης που είναι έτοιμο.

4. Ψήφιση ρυθμίσεων για κάρτα ανασφάλιστων και μεγάλη μεταρρύθμιση στην Υγεία.

5. Κατάθεση του ν/σ για την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

6. Κατάθεση του ν/σ για την έρευνα, ένα χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο ώστε να ενισχυθεί ένα σημαντικό τμήμα που στέλνει μετανάστες το πιο υψηλό επιστημονικό δυναμικό μας.

7. Κατάθεση ν/σ για την παραγωγή δημόσιων έργων που θα περιλαμβάνει: Α) Ενιαίο δημόσιο σύστημα αδειοδότησης έργων, Β) παρακολούθησης έργων Γ) ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης διοδίων αναλόγως με τα χιλιόμετρα που διανύει ο οδηγός.

8. Κατάθεση ν/σ για ανάθεση και εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων.

9 . Κατάθεση ψήφισης νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού – ποτών.

10. Έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (KYA) για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

11. Nόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής -ως μια τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυψαν έσοδα στο παρελθόν να πληρώσουν στο ελληνικό δημόσιο, χωρίς να έχουν τις επιπτώσεις «που αργά ή γρήγορα θα έχουν».

Πηγή:protothema

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 96FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Διευθύνων Σύμβουλος Endeavor
Ιδιότητα: Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Η Έμα Γουάτσον δώρισε 1 εκατ. λίρες κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης
  Πηγή: newpost.gr2018/02/19
 • Ο οίκος Christie’s δημοπρατεί σπουδαία έργα τέχνης της συλλογής του Πρέστον Ρόμπερτ Τις
  Πηγή: newpost.gr2018/02/19
 • Survivor 2: Έπεσαν κορμιά για τα μαξιλάρια και το απορρυπαντικό
  Πηγή: newpost.gr2018/02/19
 • Καλούμπα για… 50.000 χαρταετούς!
  Πηγή: newpost.gr2018/02/19
 • «Αντάρτικο» 400 στελεχών του SPD κατά του Μεγάλου Συνασπισμού
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/19
 • Σε Ολντμαν και Μακντόρμαντ τα βραβεία Bafta
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/19
 • Πέθανε η δημοσιογράφος Καρολίνα Κάλφα σε πυρκαγιά
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/19
 • Διχάζουν την γαλλική ακροδεξιά «Οι Πατριώτες»
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/18
 • Τσακαλώτος: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/18
 • «H Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή πίστωσης»
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/02/18
 • BAFTA 2018: Στον Γκάρι Ολντμαν το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού
  Πηγή: iefimerida.gr2018/02/18
 • BAFTA 2018: Στον Γκάρι Ολντμαν το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού -Για την ερμηνεία του ως Τσόρτσιλ
  Πηγή: iefimerida.gr2018/02/18
 • Λαγάνα 2 μέτρων για τη Μακεδονία -Με το αστέρι της Βεργίνας και τον Μ. Αλέξανδρο [εικόνες]
  Πηγή: iefimerida.gr2018/02/18
 • Τσαβούσογλου: «Προπαγάνδα» ότι η Τουρκία έκανε επίθεση με χημικά στη Συρία
  Πηγή: iefimerida.gr2018/02/18
 • Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους FT: Θέλουμε όσο πιο καθαρή έξοδο γίνεται
  Πηγή: iefimerida.gr2018/02/18

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ