Φόρος εισοδήματος από Μάη και σε πέντε δόσεις!
16 Φεβρουαρίου 2016
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Φόρος εισοδήματος από Μάη και σε πέντε δόσεις!

Κλειδώνει το χρονοδιάγραμμα για τις φετινές πληρωμές στην Εφορία. Ανοίγει σε όλη τη χρονιά η βεντάλια της εξόφλησης. Πότε θα «ντουμπλάρουν» φόροι εισοδήματος-ακινήτων. Ο πονοκέφαλος για όσους επέλεξαν το 2015 τη ρύθμιση χρεών.
 

Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για το 2016 ψήνονται ακόμα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Αντίθετα, όπως όλα δείχνουν, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση των φόρων εισοδήματος και ακινήτων για φέτος, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει «σπάσιμο» των τριών διμηνιαίων δόσεων σε πέντε μηνιαίες, με έναρξη πληρωμών από τον Μάιο.

Αυτό τουλάχιστον προβλέπει η ελληνική πρόταση, η οποία τελεί υπό την έγκριση των δανειστών και στη συνέχεια σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Η πρόταση προβλέπει πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος και τουλάχιστον τέσσερις -αν όχι έξι στο σενάριο παράτασης πληρωμών έως τον Φεβρουάριο του 2017- για τον νέο φόρο ακινήτων, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο.

Η αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων σχεδιάζεται προκειμένου να μην πέφτουν όλα τα φορολογικά βάρη μαζεμένα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους όπως συνέβη πέρυσι, αλλά έχει αδύνατα σημεία.

Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι λιγότερος χρόνος (πέντε μήνες αντί για έξι) για περισσότερους φόρους σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της αύξησης των προκαταβολών και πληρωμές μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο του 2016. Επιπλέον, η πληρωμή με τον μήνα ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο προσαυξήσεων στον βαθμό που καθυστερήσει η εξόφληση μιας δόσης, ενώ η έναρξη πληρωμών από τον Μάιο θα φέρει πολλούς φορολογούμενους αντιμέτωπους με παλιές και νέες δόσεις.

Όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, οι οποίοι αναγνωρίζουν ως θετική την πρόθεση διάχυσης των φορολογικών βαρών στη διάρκεια του έτους, από τον Μάιο θα αρχίσουν να «διπλώνουν» δόσεις.

Πέρυσι, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έβαλαν σε πάγια ρύθμιση δώδεκα δόσεων ή σε έως και δώδεκα δόσεις μέσω της πιστωτικής τους κάρτας τον φόρο εισοδήματος. Αντίστοιχη πρακτική εφαρμόστηκε από χιλιάδες φορολογούμενους και για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των εκατό δόσεων.

Ακόμα και εάν η εξόφληση των δώδεκα δόσεων ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, οι φορολογούμενοι αυτοί θα βρεθούν από τον Μάιο αντιμέτωποι με την εξόφληση τόσο των περυσινών όσων και των φετινών φόρων, για να μη γίνει λόγος για τυχόν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές παλαιότερων ετών, οι οποίες επίσης έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.

Πότε θα αρχίσουν οι δηλώσεις

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Καραγιώργη Σερβίας, η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει το αργότερο έως το τέλος του μήνα. Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι έτοιμες για να ανοίξουν τη σχετική εφαρμογή στο Taxis, αλλά εκκρεμεί η κατάθεση στη Βουλή διατάξεων οι οποίες θα λύνουν πρακτικά προβλήματα.

Αφενός, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί με διάταξη νόμου, το νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων εισοδήματος. Αφετέρου, θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις αναφορικά με το Σύμφωνο Συμβίωσης και επανάληψη της περυσινής διάταξης για ακύρωση των τεκμηρίων διαβίωσης για περιστασιακά απασχολούμενους, ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους χιλιάδων ευρώ φορολογούμενοι οι οποίοι κέρδισαν πέρυσι ελάχιστα χρήματα από τόκους καταθέσεων ή σεμινάρια.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως οι διατάξεις αυτές αναμένεται να κατατεθούν ίσως και εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

Πηγή:euro2day

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 96FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Διευθύνων Σύμβουλος Endeavor
Ιδιότητα: Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Αφού το… έφαγαν τα ποντίκια, το υπ. Πολιτισμού έκανε αυτοψία στο Θεατρικό Μουσείο
  Πηγή: iefimerida.gr2018/04/23
 • Κίνημα Αλλαγής: Μίλησε για ραγιαδισμό εκείνος που τα έδωσε όλα στην τρόικα
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/04/23
 • Κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν νανοϋλικά που μειώνουν τα επίπεδα μόλυβδου στο ρύζι
  Πηγή: newpost.gr2018/04/23
 • «Metatronia» από τη Solange Knowles
  Πηγή: newpost.gr2018/04/23
 • Έξαλλος ο Ζαμάνης στα αποδυτήρια του Πανιωνίου
  Πηγή: newpost.gr2018/04/23
 • Τρεις συλλήψεις για τη ληστεία και απόπειρα ασέλγειας σε βάρος δύο γυναικών στο Στρέφη
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/04/23
 • Ενας νεκρός στον μαραθώνιο του Λονδίνου -29χρονος κατέρρευσε πριν από τον τερματισμό
  Πηγή: iefimerida.gr2018/04/23
 • Παναθηναϊκός: Ενεργοποιήθηκε και το δεύτερο -3 για την υπόθεση Βέμερ
  Πηγή: iefimerida.gr2018/04/23
 • Πώς τo πετρέλαιο καίει ομόλογα και μετοχές
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/04/23
 • ΕΦΚΑ: Θα υπολειτουργούν από την Τρίτη οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/04/23
 • Παροξυσμός: Αστρολόγος εξηγεί τι σημαίνει για τη βασιλική οικογένεια το τρίτο βασιλικό μωρό
  Πηγή: iefimerida.gr2018/04/23
 • «Η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου»: Ο Αθηναϊκός της σεζόν 1990-1991 στο NovasportsstoriesHD [βίντεο]
  Πηγή: iefimerida.gr2018/04/23
 • Μυτιλήνη: Συνελήφθησαν 120 μετανάστες στη πλατεία Σαπφούς
  Πηγή: tovima.gr2018/04/23
 • Eurostat: Πρωτογενές πλεόνασμα 4% για το 2017
  Πηγή: tovima.gr2018/04/23
 • Οι Tiger Lillies επιστρέφουν στην Ελλάδα
  Πηγή: tovima.gr2018/04/23

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ