Γιατί καθυστερούν τα χρήματα για το προσφυγικό

  • Νοέμβριος 13, 2015

Η Ελλάδα θα πάρει χρήματα και διευκολύνσεις λόγω προσφυγικού, αλλά όχι τώρα.  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, η Κομισιόν η οποία διαχειρίζεται τις σχετικές διαδικασίες «εκτιμά» μέσω αρμόδιων στελεχών της ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα θα αρχίσει να ρέει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Υπολογισμοί για το πόσο θα επιβαρύνει δημοσιονομικά το προσφυγικό ζήτημα την Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται, αλλά δεν πρόκειται να ανακοινωθούν άμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως υποστήριξε στο Capital.gr αρμόδιος κοινοτικός αξιωματούχος.

Ο λόγος αυτής της τακτικής από πλευράς δανειστών είναι ότι «πρέπει να αποφευχθούν αποκλίσεις στο πρόγραμμα” στο όνομα της επικείμενης βοήθειας για το προσφυγικό.

Να επισημάνουμε εδώ ότι οι υπολογισμοί για την αντίστοιχη δημοσιονομική επιβάρυνση της Ιταλίας, από την πλευρά της κυβέρνησης Ρέντσι, δίνουν ένα νούμερο της τάξης των 3,3 δισ. ευρώ, το οποίο η ιταλική κυβέρνηση θέλει να συνυπολογισθεί ως «ελαφρυντικό” στο δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Για την Ελλάδα ο αντίστοιχος υπολογισμός δεν έχει γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά έχει ήδη διατυπωθεί ως αίτημα προς τους θεσμούς.

Ποιός εμποδίζει να έρθουν χρήματα 

Η στάση των θεσμών προς το παρόν είναι ότι –παρά την θετική προσέγγιση του ΔΝΤ– κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συζητηθεί πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Και αυτό γιατί η καθυστέρηση λόγω των εκλογών έχει «ακυρώσει” την δυνατότητα πίεσης για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία έτσι κι αλλιώς δρομολογείται, όπως εξ αρχής υποστήριζε το Capital.gr, ως αυτόνομη διαδικασία σε σχέση με την αξιολόγηση.

Στην Κομισιόν και στο EWG θεωρούν ότι η αναμφίβολα σημαντική βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγήσει εκ νέου σε αφοπλισμό των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση.

Εδώ μάλιστα το σημείο που φαίνεται να ενδιαφέρει περισσότερο από κάθε τι άλλο –και σ’ αυτό συμπεριλαμβάνεται το ΔΝΤ– είναι το ασφαλιστικό ζήτημα, για το οποίο ήδη από την πλευρά της κυβέρνησης διατυπώνονται απόψεις που το θέλουν να μετατίθεται για αργότερα, ίσως και για τον Ιανουάριο του 2016.

Αντίθετα από την πλευρά των θεσμών η πρόθεση είναι να κλείσει με κάθε τρόπο το ασφαλιστικό μέσα στο 2015, σαν προϋπόθεση τόσο για την δρομολόγηση της βοήθειας που συνδέεται με το προσφυγικό όσο και για την συζήτηση που αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους.

«Βοήθεια και χρήματα έχει ήδη αποφασισθεί ότι θα δοθούν στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν πρέπει ούτε μπορεί να γίνει εις βάρος του προγράμματος” υποστηρίζεται αρμοδίως στις Βρυξέλλες.

 

Πηγή: capital.gr

Κατηγορία:
Οικονομια

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ