Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Νότιος Κορέα στη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών Pos – Τι λέει μελέτη του ΙΟΒΕ

  • Οκτώβριος 22, 2015
Μελέτη του ΙΟΒΕ προτείνει την εφαρμογή κινήτρων στη χρήση των ηλεκτρονικών  συναλλαγών
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Νότια Κορέα αν ακολουθήσει το παράδειγμά της και βάλει σε εφαρμογή σχέδιο ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών με πιστωτική ή  χρεωστική κάρτα.
Το ΙΟΒΕ  «σκανάρει» την αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών με μελέτη που καταγράφει ένα προς ένα τα οφέλη που  θα έχει η ελληνική οικονομία όπως και τις τρέχουσες συνθήκες.
Η αναγκαιότητα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος εμφανίσθηκε δυναμικά στο προσκήνιο με την είσοδο των capital controls εκτοξεύοντας στα ύψη τις ηλεκτρονικές  πληρωμές για την αγορά προϊόντων φθάνοντας σε ποσοστό 200%.
Η απαίτηση των καταναλωτών να αγοράζουν  προϊόντα με κάρτες ενίσχυσε έως 125% τη ζήτηση εγκατάστασης μηχανημάτων POs.
Σύμφωνα με τη μελέτη η αγορά έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης καθώς ο αριθμός συναλλαγών ανήλθε μόλις 50 συναλλαγές ανά  άτομο τον περασμένο Ιούνιο από 17 που ήταν πριν την εφαρμογή των Capital Controls.
Το θαύμα της Νότιας Κορέας
Η εφαρμογή κινήτρων για τη χρήση καρτών είχε θεαματικά αποτελέσματα καθώς η  ιδιωτική κατανάλωση σε ποσοστό 65% έγινε μέσω καρτών το 2010  έναντι 14,7%   που ήταν το 1999. Την ίδια περίοδο το κράτος της Νότιας  Κορέας είχε αύξηση  κατά 13,6% στις εισπράξεις από φόρο εισοδήματος ξεπερνώντας τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ 6,5% που ήταν κατά μέσο όρο την περίοδο 2000 – 2009.
Το ΙΟΒΕ προτείνει 9  μέτρα – κίνητρα
1)Έκπτωση  κατά 1% της αξίας μέσω  τερματικών POS για  την αγορά  αγαθών  και υπηρεσιών από φυσικά  πρόσωπα από κλάδους με χαμηλό  κίνδυνο  φοροδιαφυγής
2)Έκπτωση  κατά 5% της αξίας των συναλλαγών σε κλάδους μέτριου κινδύνου  φοροδιαφυγής
3)Έκπτωση 15%  της αξίας των συναλλαγών σε κλάδους  υψηλού  κινδύνου  φοροδιαφυγής
4)Λοταρία  για καταναλωτές που πραγματοποιούν συναλλαγές σε κλάδους με υψηλό   κίνδυνο  φοροδιαφυγής
5)Διάθεση τερματικών  EFTPOS σε όλα τα καταστήματα των υπηρεσιών κοινής  ωφέλειας
6)Υποχρεωτική αποδοχή  ηλεκτρονικών  πληρωμών με επιδότηση για την εγκατάσταση τερματικών  EFTPOS  σε επιχειρήσεις  με ετήσιο κύκλο εργασιών  μικρότερο  από 150.000  ευρώ που δραστηριοποιούνται σε  κλάδους με μέτριο και υψηλό κίνδυνο  φοροδιαφυγής
7)Υποχρεωτική χρήση  ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για συναλλαγές με αξία  πάνω από 30 ευρώ σε  κλάδους με υψηλό κίνδυνο  φοροδιαφυγής.
8)Υποχρεωτική  πραγματοποίηση συναλλαγών ίση με 10%  του εισοδήματος για τα νοικοκυριά που λαμβάνουν μείωση του φόρου λόγω χαμηλού εισοδήματος.
9) Οι επιχειρήσεις που συμβάλλουν στη διείσδυση των  ηλεκτρονικών μηχανημάτων  πληρωμής να έχουν έκπτωση του φόρου.
Το ΙΟΒΕ  εκτιμά ότι  η εφαρμογή  των κινήτρων για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα συμβάλει  στα έσοδα του κράτους έως 1,6  δι.σ  ευρώ   και παράλληλα  θα μειώσει τα  ποσοστά  φοροδιαφυγής.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ  κ. Νίκος  Βέττας θεωρεί ότι το υπουργείο  Οικονομικών πρέπει να διαμορφώσει μια  σχέση εμπιστοσύνης με τους  φορολογούμενους που θα χρησιμοποιούν την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για τις αγορές ενώ  θα πρέπει  να αποφύγει να κάνει  χρήση των στοιχείων με  απώτερο σκοπό τον φορολογικό έλεγχο  με  τα προηγούμενα  έτη.
Πηγή  :  bankingnews.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ