Η σύγκλιση στην αξιολόγηση στο μενού των δανειστών – Τσακαλώτος: Όχι σε μειώσεις συντάξεων, Regling: Βλέπω συμφωνία

  • Μάρτιος 2, 2016
Η ανάγκη για διαβουλεύσεις μεταξύ των δανειστών, προέκυψε μετά τα όσα διαδραματίσθηκαν στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης
(upd)Κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των δανειστών πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες με βασικό στόχο να βρεθεί μια φόρμουλα για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας καθώς παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Στη συνάντηση δεν μετέχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε ότι είναι οικονομικά ασύμφορη και πολιτικά επώδυνη η περαιτέρω μείωση συντάξεων.
Από την πλευρά του, πάντως, ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι και θα επιτευχθεί συμφωνία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και το ΔΝΤ θα μείνει και στη συνέχεια θ’ ανοίξει και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Τις διαφορές που τους χωρίζουν στο δημοσιονομικό κενό, αλλά και συνολικά το ελληνικό ζήτημα θα συζητήσουν σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες ευρωπαίοι αξιωματούχοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και εκπρόσωπος του Eurogroup (πιθανότατα ο επικεφαλής του EwG Τόμας Βίζερ) θα παρακαθίσουν σε δείπνο, την ώρα που ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου θα μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.
Η ανάγκη για διαβουλεύσεις μεταξύ των δανειστών, προέκυψε μετά τα όσα διαδραματίσθηκαν στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου επαναβεβαιώθηκαν οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην ευρωπαϊκή «τρόικα» (Ε.Ε.,ΕΚΤ, ESM) και το ΔΝΤ.
Ενώ οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων δανειστών για το δημοσιονομικό κενό βρίσκονται πολύ κοντά και το χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί, το ΔΝΤ εξακολουθεί να κινείται σε άλλο μήκος κύματος, πολύ πιο αυστηρό.
Οι τεχνοκράτες της ομάδας εργασίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν κατάφεραν στη χθεσινή συνεδρίαση να βρουν κοινό σημείο προσέγγισης στο ύψος των επιπλέον μέτρων που πρέπει να ληφθούν φέτος ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, στο Euro Working Group τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης όσο και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του άσκησαν πιέσεις στην επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, προκειμένου να εξηγήσει πώς προκύπτουν οι εκτιμήσεις του Ταμείου ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ την τριετία 2016-2018 και για ποιο λόγο το ΔΝΤ εγείρει απαιτήσεις πέραν όσων συμφωνήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.
Επίσης, το Ταμείο κλήθηκε να απαντήσει αν έχει αναλογιστεί τι θα συμβεί σε περίπτωση που, εξαιτίας της στάσης του, δεν υπάρξει ελληνικό πρόγραμμα.
Κατά τις ίδιες πηγές, η κ. Βελκουλέσκου δεν απάντησε σε όλα αυτά τα ερωτήματα.
Παρά το παρατεταμένο αδιέξοδο, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι οι επικεφαλής των δανειστών θα μπορούσαν να επανέλθουν στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα, μετά το επικείμενο Eurogroup, και ότι ο στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) παραμένει εφικτός.
Με την τελευταία αυτή εκτίμηση φέρονται να συμφωνούν και κύκλοι της Κομισιόν.

Τσακαλώτος: Πολιτικά αδύνατη και οικονομικά ασύμφορη η απαίτηση του ΔΝΤ για νέες μειώσεις στις συντάξεις

Την εκτίμηση ότι η απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για νέες μειώσεις στις συντάξεις στην Ελλάδα είναι «πολιτικά αδύνατη και οικονομικά ασύμφορη» διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο ομιλίας του την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
«Η Ελλάδα έχει περικόψει τις συντάξεις 11 φορές, 40% τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει δυνατότητα και για νέες περικοπές», τόνισε χαρακτηριστικά ο έλληνας υπουργός, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για το μείζον πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ.
Όπως φέρεται να είπε, «το ΔΝΤ επικεντρώνεται στην ανάγκη για μία ακόμη μείωση συντάξεων.
Ξεκινήσαμε με μία ριζική μεταρρύθμιση, από το καλοκαίρι, για το συνταξιοδοτικό σύστημα, ενώ προχωρούμε στην ένωση σε ένα ταμείο περισσότερων από 300 ταμείων που υπήρχαν μέχρι πριν από μικρό διάστημα, είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ – το οποίο δεν είναι λάθος – είναι ότι η Ελλάδα δαπανά πολλά περισσότερα κεφάλαια για την παροχή συντάξεων απ’ ότι για άλλες κοινωνικές δράσεις.
Δεν μπορούμε, όμως, να μειώσουμε περαιτέρω τις συντάξεις.
Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα αποτελεί βασικό οικογενειακό εισόδημα για πολλούς ανθρώπους, ως εκ τούτου ορισμένες φορές τα νούμερα είναι παραπλανητικά.
Η Ελλάδα έχει περικόψει τις συντάξεις 11 φορές, 40% τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει δυνατότητα και για νέες περικοπές».

Regling (ESM): Θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών – Θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα συζητηθεί το χρέος

Αισιόδοξος ως προς την πορεία της διαδικασίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, μιλώντας σε εκδήλωση στο Chatham House στο Λονδίνο.
Ο κ. Regling υποστήριξε ότι αναμένει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών η οποία θα οδηγήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Όπως είπε «τα πολιτικά ζήτήματα είναι δύσκολα, αλλά κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση» εκτίμησε
Και συμπλήρωσε ότι είναι σίγουρος για την επίτευξη συμφωνίας ενώ διατύπωσε την άποψη ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει κανονικά.
«Εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, το Eurogroup έχει δεσμευτεί να συζητήσει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους. Οχι «κούρεμα» αλλά πρόσθετη ελάφρυνση χρέους», σημείωσε.
Όπως είπε, όλοι στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια με τα κόστη των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία που έρχονται στην Ελλάδα κάθε μήνα.

Πηγή:bankingnews

 

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ