Υπογραφή Κατρούγκαλου σε φόρο υπέρ τρίτων

  • Οκτώβριος 11, 2015

Κοινωνική εισφορά που πληρωνόταν από τους φορολογουμένους μέσα από την αξία των πάσης φύσης ασφαλιστηρίων, η οποία είχε καταργηθεί από το 2014 όπως και δεκάδες άλλοι πόροι, επανέφερε το υπουργείο Εργασίας και μάλιστα για το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό Ταμείο των ασφαλιστικών εταιριών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ), το οποίο δίνει 14 συντάξεις τον χρόνο.

Όπως αναφέρει ο  «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», η απόφαση με την οποία αναβιώνει ένας καταργημένος κοινωνικός πόρος υπογράφηκε την 1η Οκτωβρίου από τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο. Με αυτή ο υπουργός ενέκρινε την αλλαγή στο καταστατικό του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, επαναφέροντας αυτό που ζητούσαν τα μέλη του Ταμείου, δηλαδή την εργοδοτική εισφορά η οποία καταβαλλόταν ως ποσοστό 1% ως 5% επί της αξίας των πάσης φύσεως ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Το 1% ως 5% από τα ποσά που πλήρωναν οι πολίτες, πήγαινε όχι για να στηριχθούν τα δημόσια ταμεία, αλλά για να στηρίξουν ένα ιδιωτικό ταμείο συντάξεων, των ασφαλιστών και του προσωπικού των ασφαλιστικών εταιριών. Αυτόν τον κοινωνικό πόρο, μαζί με άλλους 70 που επιβάρυναν το κοινωνικό σύνολο ήρθε και κατάργησε ο νόμος 4254/2014. Όμως, η διοίκηση του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ βρήκε τον τρόπο να τον επαναφέρει για να στηριχθεί το Ταμείο, χωρίς να χρειαστεί ενδεχομένως να κοπούν παροχές, τροποποιώντας το καταστατικό του με στόχο να ισχύσει η «κοινωνική εισφορά», για όλο το 2015, έστω και μειωμένη κατά 40%.

Αυτό που δημιουργεί εντύπωση στην απόφαση, είναι ότι η επαναφορά του κοινωνικού πόρου όπως αιτιολογείται στο καταστατικό που ενέκρινε το υπουργείο Εργασίας, γίνεται για «συγκυριακούς λόγους». Όμως πουθενά δεν εξηγούνται ποιοι είναι αυτοί οι «συγκυριακοί λόγοι», που δικαιολογούν την επαναφορά αυτού του κοινωνικού πόρου και όχι  των άλλων 69 που καταργήθηκαν άπαξ δια παντός για να μην επιβαρύνουν το σύνολο των πολιτών.

Μάλιστα, πολλοί, αν όχι όλοι εξ αυτών των πόρων δεν είχαν καμία ανταποδοτικότητα για το κοινωνικό σύνολο.

Η απόφαση που επαναφέρει τον κοινωνικό πόρο κάθε άλλο παρά συγκυριακό χαρακτήρα έχει, όπως αιτιολογείται στο κείμενο, καθώς τα έσοδα από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ενός έτους στο σύνολο της οικονομίας είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και ένα μέρος από αυτά πηγαίνει ως «εργοδοτική εισφορά» στο Ταμείο των ασφαλιστών.

Η απόφαση εκθέτει ως έναν βαθμό τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος θεσμικά δεν θα μπορούσε να μην εγκρίνει το καταστατικό ενός επαγγελματικού ταμείου από την στιγμή που το υπουργείο Εργασίας έχει την εποπτεία και για τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά ηθικά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η επαναφορά κοινωνικού πόρου και μάλιστα για ιδιωτικό ταμείο με 14 συντάξεις τον χρόνο.

Ερωτηματικό παραμένει αν ο κ. Κατρούγκαλος επαναφέρει όλους τους καταργηθέντες κοινωνικούς πόρους, για το ασφαλιστικό ή θα ακυρώσει την εν λόγω απόφαση.

«Έγινε με σύμφωνη γνώμη εργαζομένων-εργοδοτών» απαντά το Υπ. Εργασίας

Πάντως, από την πλευρά του το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει με ανακοίνωσή του πως «ένα ακόμη επεισόδιο της γενικευμένης, τελευταία, εκστρατείας αποπληροφόρησης γύρω από το ασφαλιστικό είδε το φως της δημοσιότητας στο φύλλο της 11ης Οκτωβρίου του Ελεύθερου Τύπου, με τίτλο «Υπογραφή Κατρούγκαλου σε φόρο υπέρ τρίτων».

Στο εν λόγω δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι, δήθεν, με υπουργική απόφαση επανέρχεται κοινωνικός πόρος, και μάλιστα με μορφή φόρου, υπέρ του επαγγελματικού ταμείου των ασφαλιστικών εταιριών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑ). Αυτό είναι απολύτως ανακριβές. Στην πραγματικότητα, εργαζόμενοι και εργοδότες συμφώνησαν να αντικαταστήσουν τον εν λόγω «κοινωνικό πόρο» που καταργήθηκε, όπως και οι λοιποί συναφείς, με το νόμο 4254/2014 με εργοδοτική εισφορά που υπολογίζεται ως ποσοστό επί των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ενός έτους.

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για κοινωνικό πόρο,  πολύ λιγότερο για φόρο, εφόσον δεν επιβάλλεται από το νόμο αλλά βασίζεται σε εθελοντική συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων. Η παρέμβαση, εξάλλου, του Υπουργείου εξαντλήθηκε στην δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της σχετικής τροποποίησης του καταστατικού του εν λόγω επαγγελματικού ταμείου. Οι διαπραγματεύσεις επί της ουσίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων είχαν γίνει υπό την αιγίδα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και η σχετική εισήγηση για την υπογραφή της κυρωτικής υπουργικής απόφασης ήταν του πρώην Γενικού Γραμματέα κ. Γ. Ρωμανιά.

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά ο διάλογος για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Θα πρέπει όλοι, και ιδίως ο Τύπος, να εξασφαλίσουν την καλύτερη, πληρέστερη και αντικειμενικότερη ενημέρωση του ελληνικού λαού, αποφεύγοντας εντυπωσιασμούς και παραπληροφορήσεις».

Πηγή: Capital

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ