Κίνδυνος για τα έσοδα με «ακέφαλες» ​επί 4 μήνες ​τις εφορίες
1 Μαρτίου 2016
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Κίνδυνος για τα έσοδα με «ακέφαλες» ​επί 4 μήνες ​τις εφορίες

Αυτό αφορά και μεγάλες εφορίες, όπως οι ΦΑΕ ή το Κέντρο Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών

Η καθυστέρηση αναμένεται να συνεχιστεί καθώς τώρα ζητείται από τους ενδιαφερόμενους για τις θέσεις των επικεφαλής να καταθέσουν και υπεύθυνες δηλώσεις πως οι ίδιοι και οι οικογένειές τους είναι φορολογικά ενήμεροι

Μήνες θα πάρει τελικά, όπως φαίνεται, η αξιολόγηση των νέων διευθυντών των εφοριών, αφού αν και οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί από τον Δεκέμβριο –και πριν την ανάληψη των καθηκόντων από τον Γιώργο Πιτσιλή- ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων αλλάζει την διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και ζητά από τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν και υπεύθυνες δηλώσεις πως οι ίδιοι και οι οικογένειές τους είναι φορολογικά ενήμεροι. Αυτό συμβαίνει όμως την ώρα που «τρέχει» η διαδικασία και δείχνει, όπως έλεγε αρμόδιος παράγων του υπουργείου Οικονομικών, ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή» και πως οι εφορίες θα παραμείνουν για μήνες ακόμα ακέφαλες -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα.

Με απόφαση που υπέγραψε τη Δευτέρα ο κύριος Πιτσιλής, θέτει σαν επιπλέον απαίτηση σε όσους έχουν υποβάλει  αιτήσεις (εδώ και ένα μήνα ήδη) να καταθέσουν και μία απλή υπεύθυνη δήλωση φορολογικής και υπαλληλικής «συμμόρφωσης». Η απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα πάρει μέρες για να φανεί αν προβλέπεται κάποια καταληκτική διορία για την υποβολή των συμπληρωματικών δηλώσεων.

Εκ πρώτης όψεως, ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θέτει ένα νέο «τυπικό» κριτήριο, είτε επειδή απαιτεί το αυτονόητο είτε γιατί μπορεί να είχε «πληροφορίες» πως κάποιοι επίδοξοι διευθυντές «είχαν φορτώσει… στον κόκκορα» τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Αν και είναι θεμιτό  όμως ότι οι νέοι διευθυντές των εφοριών πρέπει να υποβάλλουν κανονικά τις δηλώσεις τους, να μην χρωστάνε ή να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, να μην έχουν οικονομικές δοσοληψίες με εταιρίες και να υποβάλουν κανονικά τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες όπως υποχρεούνται και χιλιάδες άλλα στέλεχη της δημόσιας διοίκησης) ο κίνδυνος πλέον είναι να καθυστερήσουν και άλλο οι τοποθετήσεις των επικεφαλής σε εφορίες και Τελωνεία.

​Κατεβάζουν τα μολύβια​

Πού οδηγεί αυτό; Ότι ​αν και  η ίδια η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι σε θέση να γνωρίζει (και να ελέγχει) αν ο ένας ή ο άλλος υπάλληλός της «ξεχνάει» να κάνει φορολογικές δηλώσεις ή να πληρώσει τους φόρους του, θα ​ζητηθούν ​επιπλέον δικαιολογητικά για να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων.

Επί της ουσίας όμως, από τον Δεκέμβριο ήδη, πολλές εφορίες παραμένουν χωρίς διευθυντές και υποδιευθυντές. Και αυτό αφορά και μεγάλες εφορίες, όπως οι ΦΑΕ ή το Κέντρο Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (που δημιουργήθηκε για επιτάχυνση των εισπράξεων αντί να σέρνονται οι υποθέσεις στα δικαστήρια και λιμνάζουν χιλιάδες υποθέσεις από τις οποίες το δημόσιο θα μπορούσε να έχει εισπράξει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια), αλλά και εφορίες σε όλη την χώρα όπως στα Χανιά, στο Ρέθυμνο κλπ.

Πέραν όμως από τις «κενές» οργανικές θέσεις, οι ίδιοι οι έφοροι και υποδιευθυντές που παραμένουν στις θέσεις τους αντιμετωπίζουν με αβεβαιότητα το μέλλον τους, ενώ πολλοί σκέφτονται ότι δεν χρειάζεται να κοπιάζουν για «να τα βρει όλα έτοιμα ο επόμενος», αφήνοντας σε άλλους τις «δάφνες» ενώ οι ίδιοι θα απομακρυνθούν σαν αποτυχημένοι…

Με τα δεδομένα αυτά, η εκκρεμότητα της επιλογής νέων διευθυντών φαίνεται πως θα παραμένει ως τον Απρίλιο τουλάχιστον, κάτι που αρχίζει να αποτυπώνεται και στην πορεία είσπραξης των φορολογικών εσόδων, από τον Ιανουάριο και μετά (καταγράφοντας υστέρηση 183 εκατ. ευρώ τον πρώτο μήνα του έτους).

Τι θα προβλέπει η απόφαση Πιτσιλή

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με την απόφαση που υπέγραψε την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου ο κύριος Πιτσιλής «και πρόκειται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, βελτιώνει περαιτέρω τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων των οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων όλων των επιπέδων, που έχει θεσπισθεί με την κανονιστική απόφαση του 2014.

Στόχος της νέας απόφασης είναι, μαζί με την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία, να διασφαλίζεται εξ αρχής η φορολογική συμμόρφωση των υπαλλήλων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν προϊστάμενοι οργανικών μονάδων, που ελέγχουν τη συμμόρφωση των φορολογουμένων στις φορολογικές και τελωνειακές διατάξεις.

Συγκεκριμένα, απαραίτητο στοιχείο της αίτησης των υποψηφίων είναι εφεξής και η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από κάθε υποψήφιο, στην οποία δηλώνει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο/η σύζυγος και τα προστατευόμενα μέλη αυτού:

α) έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας, που ορίζονται στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, και έχουν δηλώσει το σύνολο των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων,
β) είναι ενήμεροι για τυχόν οφειλές τους προς το δημόσιο,
γ) δεν είναι δικαιούχοι ή τελικοί πραγματικοί δικαιούχοι τραπεζικού λογαριασμού ή άλλου περιουσιακού στοιχείου, το οποίο ανήκει σε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα της αλλοδαπής, ή αν είναι, ότι πρόκειται για εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία, κατά περίπτωση, τα οποία έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί από το φόρο στην Ελλάδα, και
δ) έχει υποβάλει στην Υπηρεσία τη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης, που προβλέπεται από τον Υπαλληλικό Κώδικα (άρθρο 28 του ν.3528/2007).

Η μη υποβολή της Δήλωσης αυτής αποκλείει τη συμμετοχή του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία αξιολόγησής του. Αυτονόητα, σε περίπτωση, που διαπιστωθούν ανακρίβειες ως προς το περιεχόμενο της Δήλωσης, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις».
Επιπλέον, για λόγους διαφάνειας των κρίσεων που θα γίνουν, με την ίδια απόφαση υποχρεώνονται τα μέλη των γνωμοδοτικών συμβουλίων να παραδίδουν τις βαθμολογίες την ίδια ημέρα  που τελειώνουν οι συνεντεύξεις  ή, το αργότερο, την επόμενη ακριβώς ημέρα, ώστε να ανακοινώνονται άμεσα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και να αποφεύγονται τυχόν… «μαγειρέματα».

Πηγή:protothema

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 96FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Διευθύνων Σύμβουλος Endeavor
Ιδιότητα: Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Διάσημη τραγουδίστρια τα πέταξε έξω – Κορμί για φίλημα!
  Πηγή: newpost.gr2018/02/24
 • Υπόθεση Novartis: Εξι ερωτήσεις – απαντήσεις «κλειδιά»
  Πηγή: tovima.gr2018/02/24
 • Σε χαμηλά βαρόμετρα η πολιτική ζωή μας
  Πηγή: tovima.gr2018/02/24
 • Υπόθεση Novartis: Εξι ερωτήσεις – απαντήσεις «κλειδιά»
  Πηγή: tovima.gr2018/02/24
 • Παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο εξαιτίας των ΗΠΑ φοβάται ο Ντράγκι
  Πηγή: tovima.gr2018/02/24
 • Γιατί οι νέοι στη Νότια Ευρώπη δυσκολεύονται να βρουν δουλειά
  Πηγή: tovima.gr2018/02/24
 • Οι Σέρβοι ψηφίζουν Ελλάδα για το καλοκαίρι!
  Πηγή: newpost.gr2018/02/24
 • Κολομβία: Ο αριστερός Πετρό προηγείται στις δημοσκοπήσεις
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/24
 • To Adapt Festival σας περιμένει!
  Πηγή: newpost.gr2018/02/24
 • Ο διαγωνισμός «EKO RACING 100» ανέδειξε τον μεγάλο νικητή του!
  Πηγή: newpost.gr2018/02/24
 • Μάχη για την 4άδα – Άνετος ο Ολυμπιακός, «καίγεται» στο ντέρμπι ο ΠΑΟ (Βαθμολογία-Eπόμενη αγωνιστική)
  Πηγή: newpost.gr2018/02/24
 • Συνεργάτης του Τραμπ πλήρωνε πρώην ευρωπαίους πολιτικούς
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/24
 • Στ. Πιτσιόρλας: Παραποίηση των λεγομένων μου – Αναφέρθηκα στις αρνητικές παρενέργειες του νόμου περί ευθύνης υπουργών
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/02/24
 • ΟΗΕ: Το Σάββατο η ψηφοφορία για εκεχειρία στη Συρία
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/24
 • Νιγηρία: 105 μαθήτριες παραμένουν αγνοούμενες μετά την επίθεση της Μπόκο Χαράμ σε σχολείο
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/02/24

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ