Κομισιόν: Επίκειται αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος ειδικά του ΑΕΠ αρχές του 2016 – Θα εξεταστεί το χρέος

  • Νοέμβριος 30, 2015
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην Τρόικα, Declan Costello, σημειώνει ότι θα υπάρξουν προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του χρέους αρχές του 2016
Την ανεθεώρηση του ελληνικού προγράμματος εξετάζουν οι θεσμοί ειδικά το ΑΕΠ που θα επανεκτιμηθεί ανοδικά εξετάζει η Κομισιόν και συνολικά οι θεσμοί.
Η επί τα βελτίω αξιολόγηση ορισμένων βασικών οικονομικών δεικτών της Ελλάδος θα αποτελέσει την βάση για την αξιολόγηση και ελάφρυνση του χρέους.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι η διαδικασία επίλυσης του χρέους μετατίθεται από το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου που είχε αρχικώς προγραμματιστεί για το α΄ τρίμηνο του 2016.
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην Τρόικα, Declan Costello διατύπωσε την εκτίμηση ότι η πρώτη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να έρθει στις αρχές του 2016.

Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι πιθανόν να αναθεωρηθεί ανοδικά το ελληνικό ΑΕΠ μετά τα στοιχεία του γ’ τριμήνου του 2015.
Για το θέμα του χρέους ο Costello δήλωσε ότι «προφανώς και θα υπάρχουν συνθήκες για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Να εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα και να είναι σαφής ως προς τις μακροπρόθεσμες πολιτικές».
Πρόσθεσε, δε, ότι «έχουν ήδη γίνει πάρα πολλές υποχωρήσεις, αλλά με μία επιπλέον προσπάθεια, ίσως κάποια παράταση αποπληρωμής χρεών, ίσως να καταφέρουμε κάτι καλύτερο».
Ούτως ή άλλως και ο ESM έχει αποκλείσει το haircut στο χρέος και η μόνη λύση που εξετάζεται είναι παράταση στα 50 χρόνια του χρέους.
Ο Costello ανέφερε επίσης ότι «είναι κρίσιμο να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα στην Ελλάδα».
Υπενθυμίζεται ότι το Euro Working Group συμφώνησε στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Ειδικά για το θέμα συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα 30 Νοεμβρίου το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Πηγή:bankingnews

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ