Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ με επίκεντρο τον προυπολογισμό

  • Οκτώβριος 6, 2018

Παρέμβαση στο ζήτημα του προϋπολογισμού της Ιταλίας έκανε σήμερα (6/10) ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker μιλώντας σε αυστριακές εφημερίδες.
Όπως τόνισε «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον προϋπολογισμό της Ιταλίας, θα κάνει τις εκτιμήσεις της χωρίς μεροληψία, αλλά θα προτείνει αλλαγές εάν χρειαστεί», Αφορμή αποτέλεσε η απόρριψη του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 και το τελεσίγραφο της Κομισιόν χθες (5/10) προς τη Ρώμη για αλλαγές στον προϋπολογισμό έως τις 15 Οκτωβρίου 2018.
«Εναπόκειται στους Ιταλούς ιθύνοντες να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, ανέφερε ο Jean-Claude Juncker στις Der Standard, Kurier και την εβδομαδιαία Der Falter.
Τέλος ανέφερε ότι «θα εκτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό χωρίς θυμό, με καλή διάθεση και θα προτείνουμε αλλαγές εάν είναι απαραίτητο».

Di Maio: Η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει – Δεν υπάρχει plan B

Απάντηση στην χθεσινή επιστολή του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων P. Moscovici και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής V. Dombrovskis έδωσε με δηλώσεις του ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Luigi Di Maio
Όπως τόνισε «οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα. Η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β.
Τόνισε ακόμη πως «περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Εκτιμώ ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί».

Αισιόδοξος ο Tria

Στο μεταξύ, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης σχολίασαν το περιεχόμενο της επιστολής που απευθύνθηκε χθες βράδυ (8/10) στον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων P. Moscovici και από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής V. Dombrovskis σχετικά με το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού.
«Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος», τονίζουν οι πηγές οι οποίες προσθέτουν ότι «στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο».
Ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος και σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοσίου ελλείμματος

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία προβληματίζουν την ΕΕ

Οι εξελίξεις στην Ιταλία είναι ραγδαίες καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια των επιτρόπων Valdis Dombrovskis και Pierre Moscovici, όχι μόνο απέρριψαν το προσχέδιο του προυπολογισμού 2019 της Ιταλικής συγκυβέρνησης M5S και Lega, όχι μόνο προειδοποίησαν ότι η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% προκαλεί σοβαρή ανησυχία αλλά με επιστολή τους έθεσαν τελεσίγραφο να γίνουν αλλαγές στον προυπολογισμό έως τις 15 Οκτωβρίου 2018 γιατί θα τον απορρίψουν.
Η αγορά παρακολουθεί με ψυχραιμία έως τώρα τις εξελίξεις με το 10ετές Ιταλικό ομόλογο να διαμορφώνεται στο 3,43% και το spread Ιταλίας – Γερμανίας στα 10 χρόνια στις 286 μονάδες βάσης.
Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργού Οικονομίας Giovanni Tria στους επιτρόπους Dombrovskis και Moscovici.
«Για τους Ευρωπαίους εταίρους θα εξηγήσω γιατί θεωρήσαμε απαραίτητο να απομακρυνθούμε από την πορεία που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.
Προφανώς, όταν αυτό συμβεί, η Επιτροπή θα κάνει παρατηρήσεις και θα ανοίξει έναν εποικοδομητικό διάλογο για το πώς θα προχωρήσουμε ».
Και τότε: «Είμαι πάντα αισιόδοξος, αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ».
Σε επιστολή στις 5 Οκτωβρίου που εστάλη στον Υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας Giovanni Tria, οι Επίτροποι Dombrovskis και Moscovici αναφέρουν ότι ορισμένα από τα μέτρα που περιέχονται στο έγγραφο είναι «πηγή σοβαρής ανησυχίας», εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Στην επιστολή τονίζονται τα εξής
«Ευχαριστούμε για την επιστολή σας στις 4 Οκτωβρίου, η οποία κοινοποιεί στην Επιτροπή την παρουσίαση του εγγράφου των νέων δημοσιονομικών στόχων της Ιταλίας.
Όπως γνωρίζετε, οι συστάσεις αποστέλλονται προς την Ιταλία σχετικά με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως και για όλα τα κράτη μέλη, εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου 2018 και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις 13 Ιουλίου 2018, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας.
Η επαλήθευση από την Επιτροπή της συμμόρφωσης της Ιταλίας προς τις συστάσεις του Συμβουλίου θα ξεκινήσει κατά τη διαβίβαση του σχεδίου προϋπολογισμού στην Επιτροπή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου.
Οποιαδήποτε τυπικά μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής θα πραγματοποιηθούν μετά την ημερομηνία αυτή και εντός των προθεσμιών που ορίζονται από τη νομοθεσία της Ένωσης.
Σημειώνουμε την πρόθεση της κυβέρνησης που περιέχεται στην επικαιροποίηση των αναθεωρημένων δημοσιονομικών στόχων με επίκεντρο το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% το 2019, στο 2,1% το 2020 και στο 1,8% το 2021.
Σημειώνουμε επίσης ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης, οι νέοι στόχοι θα αντιστοιχούσαν σε μια διαρθρωτική επιδείνωση κατά 0,8% του ΑΕΠ το 2019 και σε σταθερό ισοζύγιο το 2020-2021.
Οι προαναφερθείσες συστάσεις του Συμβουλίου καλούν την Ιταλία να διασφαλίσει ότι ο ονομαστικός ρυθμός αύξησης των δημοσίων δαπανών χωρίς τόκους δεν θα υπερβαίνει το 0,1% το 2019, πράγμα που αντιστοιχεί σε ετήσια διαρθρωτική προσαρμογή 0,6% του ΑΕΠ για 2019.
Οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι της Ιταλίας φαίνεται να δείχνουν σημαντική απόκλιση από τη δημοσιονομική πορεία που πρότεινε η ΕΕ. 
Επομένως, αυτό αποτελεί πηγή σοβαρών ανησυχιών.
Ζητούμε από τις ιταλικές αρχές να διασφαλίσουν ότι το σχέδιο προϋπολογισμού 2019 είναι σύμφωνο με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες και περιμένουμε να δούμε λεπτομερώς τα μέτρα που θα περιλαμβάνει.
Εν τω μεταξύ, όπως και στο παρελθόν, παραμένουμε διαθέσιμοι για εποικοδομητικό διάλογοαναφέρουν οι Valdis Dombrovskis και Pierre Moscovici.
Στην ουσία, αποτελεί ένα τελεσίγραφο για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2018, ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να κοινοποιηθεί ο νόμος περί προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες.
Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή θα ανοίξει διαδικασία για χρέος και έλλειμμα.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ΕΕ ανέφερε πως θα ήταν ικανοποιημένη με ένα έλλειμμα ίσο με 1,6% του ΑΕΠ, εν πάση περιπτώσει λιγότερο από 9 δισεκ. ευρώ, για να διορθώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα που θα δαπανηθεί στον προϋπολογισμό.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ το 2019, παραβιάζοντας σαφώς τους κανόνες που αποσκοπούν στη διατήρηση του δημόσιου χρέους των εταίρων της ζώνης του ευρώ.
Η Ιταλία είναι η τρίτη πιο χρεωμένη χώρα στον κόσμο, η δεύτερη στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα, με επίπεδο περίπου 132% του ΑΕΠ.

Πηγή bankingnews

 

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ