Νέο τροχάδην για το €1 δισ. τη Δευτέρα, αλλά τα €5,7 δισ. «απαιτούν» νέα μέτρα

  • Δεκέμβριος 19, 2015

Η κυβέρνηση συνεχίζει το «τροχάδην» προκειμένου να λάβει το 1 δισ. ευρώ της δόσης έως την Δευτέρα. Ωστόσο, θα πρέπει η δόση να εγκριθεί από το συμβούλιο του ESM και έως αργά χθες το βράδυ μόνο μέρος από τα 3 εκκρεμή προαπαιτούμενα είχαν υλοποιηθεί.

Η νέα αυτή χρονοκαθυστέρηση (είχε αρχικά προαναγγελθεί επισήμως η δυνατότητα έγκρισης της δόσης την Παρασκευή) αλλά και το «πάγωμα» των παράλληλου προγράμματος που προηγήθηκε, θεωρείται από αρμόδιες πηγές ως ένα δείγμα των δυσκολιών της μεγάλης αξιολόγησης που ξεκινά στα μέσα Ιανουαρίου με την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα.

Και τούτο διότι η αξιολόγηση που θα φέρει -κατ’ ελάχιστο- 5,7 δισ. ευρώ δόσεων που εκκρεμούν για το 2015, «απαιτεί» πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μέσα από τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό 2016-2019 που επίσης εκκρεμεί. Το ίδιο ισχύει για το νέο ασφαλιστικό, το φορολογικό, τους αγρότες, το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια 1ης κατοικίας και πολλά άλλα πολύ μεγάλα μέτωπα.

Οι 3 «αστερίσκοι» σε υγεία και ΤΑΙΠΕΔ

Οι 3 αστερίσκοι που καταγράφηκαν στο EWG της Πέμπτης το οποίο τελέστηκε υπό τη βαριά σκιά των αντιδράσεων θεσμών και κρατών-μελών για το παράλληλο πρόγραμμα και την αδυναμία αποτίμησης/κοστολόγησής του, συνδέονται με την υγεία και το ΤΑΙΠΕΔ.

Απαιτήθηκε η προώθηση των δύο υπουργικών αποφάσεων που περιείχε το σχετικό προαπαιτούμενο του υπουργείου υγείας.

Η πρώτη απόφαση για την εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με την έκδοση της σχετικής απόφασης σε ΦΕΚ.

Αντιθέτως, «άφαντη» ήταν έως χθες το βράδυ η δεύτερη απόφαση για την μείωση των τιμών διαγνωστικών εξετάσεων από ιδιώτες παρόχους

Το τρίτο προαπαιτούμενο συνδέεται σύμφωνα με πληροφορίες με το ΤΑΙΠΕΔκαι με την ολοκλήρωση των «εκκρεμοτήτων» του τελευταίου τριμήνου που είχαν καταγραφεί στο σχέδιο δράσης που είχε αποφασιστεί. Συνδέονται με μεταφορά μετοχών εταιρείας/εταιρειών στο ταμείο.

Τα νέα μέτρα

Το πακέτο που θα έρθει για να ολοκληρωθεί η 1η αξιολόγηση πάντως είναι πολύ πιο δύσκολο. Περιέχει «συμπυκνωμένα» όλα τα μέτωπα που μετέφερε χρονικά η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και όσα «κληρονόμησε» από τους προκατόχους της.

Έως τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο προστασίας των κόκκινων δανείων 1ης κατοικίας με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο την προηγούμενη εβδομάδα να κάνει σαφές ότι ο δρόμος θα είναι δύσβατος. Στο ίδιο πλαίσιο, αυτό της 1ης αξιολόγησης, εντάχθηκαν -εξ αναβολής και πλειάδα μεταρρυθμίσεων, τεράστιας δυσκολίας και πολιτικο-κοινωνικών επιπτώσεων.

Τα μέτρα που θα έρθουν δεν θα αποτυπωθούν όλα σε νομοσχέδια. Κάποια απλά θα υπάρχουν ως «στόχοι» στο μεσοπρόθεσμο 2016- 2019.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Κεφάλαιο» που κυκλοφορεί, στη συμφωνία για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου με τους δανειστές υπάρχει μία «ρήτρα»: η δαπάνη να επαναπροσδιοριστεί για τα έτη 2017-2019 αναλόγως με τους στόχους του νέου μεσοπρόθεσμου. Και οι στόχοι είναι δύσκολοι, καθώς το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα πρέπει να διασφαλίσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια…

Πηγή:capital

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ