Πανευρωπαϊκός «πυρετός» για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών

  • Δεκέμβριος 1, 2015

Με ταχύτητα ρεκόρ απαλλάσσονται από τα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων οι ευρωπαϊκές τράπεζες, τάση που αναμένεται να ενισχυθεί το προσεχές διάστημα, μη αφήνοντας εκτός και χώρες όπως η Ελλάδα.

Το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αποτελεί το μείζον όχι μόνο για τις ελληνικές τράπεζες, κρίνοντας την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησής τους στην πράξη, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με έρευνα της PwC, στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ολοκληρώθηκαν συναλλαγές για χαρτοφυλάκια ονομαστικής αξίας περίπου 55 δις. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014.  Για το σύνολο της χρονιάς οι συνολικές πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων αναμένεται να αγγίξουν τα 150 δισ. ευρώ από 91 δισ. ευρώ πέρσι.

Σύμφωνα με την έρευνα της PwC, κατά την τελευταία πενταετία (από το 2010 έως και το 2014), οι τράπεζες έχουν απαλλαγεί από δανειακά χαρτοφυλάκια συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 250 δισ. ευρώ. Το ήμισυ αυτής της αξίας αφορά τις πωλήσεις από τράπεζες σε Μ. Βρετανία και Ιρλανδία. Οι ισπανικές τράπεζες συμμετείχαν με 45 δισ. ευρώ, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία βρίσκονται αρκετά πιο πίσω, με 25 δισ. και 15 δισ. ευρώ αντίστοιχα, αν και στην περίπτωση της Ιταλίας αυτό αναμένεται να αλλάξει σύντομα.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει μία bad bank προκειμένου να απαλλάξει τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 330 δις. ευρώ. Αν και η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες, εντούτοις είναι ενδεικτική του όγκου των δανείων που αποτελούν πεδίο δραστηριοποίησης για funds και ιδιωτικές εταιρίες, και κυρίως καταδεικνύει την ανάγκη εκκαθάρισης των τραπεζικών ισολογισμών από «κόκκινα» δάνεια προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Για την Ευρώπη πλέον, λειτουργούν ως παράδειγμα οι ΗΠΑ όπου η εκκαθάριση των αμερικανικών τραπεζών από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία που ανέλαβε η FED μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η ταχεία ανακεφαλαιοποίησή τους διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην άμεση ανάκαμψη της αμερικανικής Οικονομίας.

Στο κλίμα που επικρατεί πανευρωπαϊκά, όπου ο όγκος των συναλλαγών σε «κόκκινα» δάνεια είναι μεγαλύτερος από ποτέ και δεν διαφαίνονται σημάδια κάμψης του στους επόμενους 12 – 18 μήνες αφού εκτιμάται πως οι τράπεζες έχουν στους ισολογισμούς τους περίπου 2 τρισ. ευρώ ανεπιθύμητων δανείων, οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχες. Το θέμα της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα περιβληθεί σύντομα με θεσμικό πλαίσιο ώστε από το 2016 να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις από πλευράς τραπεζών που τώρα επωάζονται. Υπενθυμίζεται ότι το AQR της EKT στις ελληνικές τράπεζες ανέδειξε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε 107 δισ. ευρώ επί συνόλου δανείων 210 δισ. ευρώ.

Πηγή:capital

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ