Ποιες ελαφρύνσεις εξετάζονται μετά το ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ; – Θεσπίζεται «κόφτης» για εισοδήματα από 22 έως 70 χιλ

  • Απρίλιος 12, 2018
Ποιες ελαφρύνσεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ για το «χαράτσι» – Θεσπίζει «κόφτη» για εισοδήματα από 22.000 έως 70.000 ευρώ
Στην επιβολή «κόφτη» στο ύψος της εισφοράς για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες προσανατολίζεται το Υπουργείο Εργασίας μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν πληροφορίες ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ  (σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών)  έκρινε αντισυνταγματικές «ζωτικές» διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
Η νομοθετική παρέμβαση που επεξεργάζεται το υπουργείο θα «διορθώνει» το εξοντωτικό  χαράτσι στις κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν επισημανθεί αδικίες και υπερβολές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο εξετάζει τη θέσπιση «κόφτη» στις εισφορές που αντιστοιχούν σε εισοδήματα από 22.000 έως 70.000 ευρώ.
Στόχος είναι το ύψος της παρακράτησης να είναι τέτοιο ώστε να μη μειώνεται δυσανάλογα το διαθέσιμο εισόδημα.
Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν είχε συζητηθεί ανάλογη πρόταση η οποία προέβλεπε ότι η παρακράτηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών δε θα πρέπει να υπερβαίνει το 55% του εισοδήματος.
«Το κόστος των ελαφρύνσεων δε θα υπερβεί τα 70 εκατ. ευρώ, δε θα δημιουργήσει δυσβάστακτη τρύπα στα έσοδα του ΕΦΚΑ ούτε θα προκαλέσει την αντίδραση των δανειστών» εκτιμά αρμόδιος αξιωματούχος του Υπουργείου.
Αναφερόμενος  στην απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο τόνισε ότι «δεν πιστεύω ότι το ΣτΕ παραβιάζει την πάγια νομολογία του να μην υπεισέρχεται σε θέματα οργάνωσης του κράτους, δεν πιστεύω ότι το ΣτΕ παραβιάζει τη συνταγματική υποχρέωση για την προστασία των συντάξεων, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να μας πει από που θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για την πληρωμή των συντάξεων».
Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο οι ελαφρύνσεις που θα εφαρμοστούν το 2019  θα αφορούν το 5%-10% των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς το 85% πληρώνει χαμηλότερη εισφορά από ότι στο παρελθόν.
Πάντως στους κλάδους των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών επικρατεί αναβρασμός.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο  Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός: Θυμίζω ότι είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως τόσο για την αδικία της κατάργησης του βιώσιμου ασφαλιστικού ταμείου των μηχανικών όσο και για το παράλογο – και όπως φαίνεται παράνομο – ύψος των ασφαλιστικών εισφορών του νέου ασφαλιστικού συστήματος.
Ωστόσο, τα περί απόφασης του ΣτΕ είναι ακόμη πληροφορίες και οφείλουμε όλοι να αναμένουμε την ίδια την απόφαση και το σκεπτικό του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.
Σημειώνω όμως ότι η προσαρμογή από πλευράς της Πολιτείας στην απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να είναι άμεση, μόλις εαυτή εκδοθεί, ώστε να ελαφρύνουμε τους ασφαλισμένους από τις υπέρογκες εισφορές.
Φαίνεται ότι η προσπάθειά μας δικαιώνεται, αλλά μας ενδιαφέρει κυρίως η πρακτική πλευρά, αυτή της απαλλαγής της καθημερινότητας των μηχανικών από ένα σημαντικό βάρος.
Αν η Πολιτεία δεν εφαρμόσει άμεσα την απόφαση του ΣτΕ, θα τη διεκδικήσουμε εμείς δικαστικά. Τονίζω, ότι εν αναμονή αυτής της απόφασης, το κράτος πρέπει να προετοιμάσει την επόμενη ημέρα του ασφαλιστικού συστήματος. Οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι άμεση, ρεαλιστική και μακροπρόθεσμα βιώσιμη.
Πρέπει να θεσμοθετηθεί πλαφόν στο σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ώστε το κράτος να μην δημεύει το εισόδημα των μηχανικών και των επιστημόνων της χώρας.
Πρέπει ΤΩΡΑ να προετοιμαστεί το κράτος. Είμαστε στη διάθεση της Κυβέρνησης ώστε αυτή τη φορά να γίνουν οι σωστές επιλογές. Είναι ώρα αποφάσεων για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Ελπίζω αυτή τη φορά να μας ακούσουν.
Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ  συστήνουν  ψυχραιμία  και συμβουλεύουν τα μέλη τους να καταβάλουν κανονικά τις εισφορές τους.
Η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι οφείλει να περιμένει  την επίσημη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου  ώστε να διαβάσει προσεκτικά το σκεπτικό της απόφασης που ενδέχεται να στοιχειοθετεί νέες ενστάσεις, ενώ μέχρι τότε συστήνουμε σε όλους τους εμπόρους να παραμείνουν συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις…»
Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευθεί να μειώσει δραστικά τις παράλογες αυτές εισφορές, αλλά πρωτίστως να καταστήσει το ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο, ανταποδοτικό και βιώσιμο.

Πηγή .bankingnews.

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ