Πώς θα μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα; – Με την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης

  • Ιανουάριος 23, 2018
Πώς θα μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα; – Με την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
Η ελληνική οικονομία χτυπήθηκε από 10ετή οικονομική κρίση, με την ανεργία να ξεπερνά το 20% κάθε χρόνο μετά από το 2012.
Τώρα, η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι καλλιεργητές κάνναβης μπορούν να βοηθήσουν», αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg
Ένα σχέδιο καλλιέργειας, επεξεργασίας και εξαγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στη Βέροια, στο εύφορο βόρειο τμήμα της χώρας, δείχνει πως η Ελλάδα βλέπει την κάνναβη ως πιθανή αναπτυσσόμενη βιομηχανία για τη χώρα, η οποία έχει ένα ζεστό, ξηρό κλίμα παρόμοιο με την Καλιφόρνια. Η νέα νομοθεσία θα μπορούσε να καταστήσει το σχέδιο πραγματικότητα το προσεχές καλοκαίρι.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με τον Γεώργιο Ζαφείρη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Golden Greece Holdings, της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για το συντονισμό της ομάδας 10 επενδυτών από χώρες όπως ο Καναδάς, το Καζακστάν, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το σχέδιο της Βέροιας θα δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.
Ο πρώτος γύρος επενδύσεων εκτιμάται σε 400 εκατομμύρια ευρώ (488 εκατομμύρια δολάρια), φτάνοντας σε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το 80% των θέσεων εργασίας σε τομείς όπως η καλλιέργεια, το εμπόριο και οι μεταφορές θα μπορούσαν να γίνονται από Έλληνες.
«Στην Ελλάδα, δεν σχεδιάζουμε να φέρουμε ανθρώπους από άλλες περιοχές που έχουν εμπειρία στην καλλιέργεια κάνναβη», δήλωσε ο Michael Blady, ένας από τους επενδυτές που εμπλέκονται στο project  τής Βέροιας.
«Θα εκπαιδεύσουμε όσους ανθρώπους χρειαζόμαστε και θα ξεκινήσουμε εδώ τη δική μας καλλιέργεια», είπε σε συνέντευξή του στην Αθήνα.

Ψυχαγωγικοί χρήστες

Ενώ τα αρχικά σχέδια θα επικεντρωθούν στην εξαγωγή, την επεξεργασία και τη συσκευασία της ιατρικής μαριχουάνας, οι επενδυτές εξετάζουν επίσης την ενδεχόμενη αγορά της κάνναβης αναψυχής στη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει τη νομιμοποίηση στο μέλλον, σύμφωνα με την Blady.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ενός ενθουσιώδη υποστηρικτή σχεδίων όπως αυτό στη Βέροια, πρόκειται να προτείνει νομοθεσία που θα επιτρέπει στα πρότζεκτ καλλιέργειας κάνναβης να προχωρήσουν, ακόμη και στο τέλος αυτού του μήνα.
Το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης για να επιτρέψει στο κοινό να πει τη γνώμη του για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της εξαγωγής φαρμακευτικής κάνναβης.
«Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από την κοινότητα επενδυτών να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του νέου νομικού πλαισίου για τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα», ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Αποστόλου.
Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να βοηθήσει οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας, ανέφερε ο υπουργός.
Εκτός από την επίμονα υψηλή ανεργία, η οικονομική κρίση έχει επίσης «χτυπήσει» τους μισθούς στην Ελλάδα.
Οι μέσοι μηνιαίοι μισθοί, στα μόλις 586 ευρώ, είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε κάθε πρωτοβουλία που υπόσχεται θέσεις εργασίας υψηλότερων μισθών είναι βέβαιο ότι θα έχει απήχηση στην κυβέρνηση.
Οι ανώτατοι μισθοί μεταξύ των εργαζομένων στη νόμιμη βιομηχανία κάνναβης μπορούν να φτάσουν τα 80.000 – 100.000 δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τον Blady.
Οι υποστηρικτές του project  στη Βέροια αναφέρουν πως η θετική επίδραση στην απασχόληση και στους μισθούς παρέχει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» ενάντια σε πιθανές μελλοντικές αλλαγές στην κυβέρνηση, αναφέρει το Bloomberg.
«Ακόμη και όταν η εξουσία και το πολιτικό τοπίο αλλάξουν, είναι πολύ δύσκολο να γίνει πισωγύρισμα σε κάτι που ο γενικός πληθυσμός βλέπει ως όφελος, δήλωσε ο Blady.

Πηγή bankingnews

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ