Προς συμφωνία αύριο, σε νέα τηλεδιάσκεψη EuroWorking Group: Με γραπτή δέσμευση Τσακαλώτου θα «ξεπαγώσει» τα μέτρα για το χρέος

  • Δεκέμβριος 20, 2016

Οι δανειστές ζήτησαν και έλαβαν τη διαβεβαίωση Χουλιαράκη ότι ο «μποναμάς» Τσίπρα στους χαμηλοσυνταξιούχους έχει χαρακτήρα… «μια κι έξω» – Την Τετάρτη, με επιστολή και του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση αναμένει «ξεπάγωμα» των μέτρων

«Λευκό καπνό» από το EuroWorking Group περίμενε απόψε η Αθήνα, προκειμένου να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και μπήκαν στον «πάγο», μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την παροχή έκτακτου βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των μεταναστευτικών ροών.

«Λευκός καπνός», όμως, δεν βγήκε, αν και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό θα συμβεί στην αυριανή συνεδρίαση του EWG, το οποίο φέρεται να καταλήγει σε συμβιβαστική λύση.

Ποια είναι αυτή; Το EuroWorking Group φέρεται να ζήτησε γραπτές διαβεβαιώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, πως ο «μποναμάς» των 617 εκατ. ευρώ δεν θα επαναληφθεί για το 2017 και μετά, αλλά ότι δίδεται εφάπαξ και εξαντλείται στο 2016.

Σύμφωνα με ​τις ίδιες πηγές, αύριο αναμένεται να υπάρξει απόφαση για «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος​, καθώς ήδη οι σχετικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ενώ αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να σταλεί και σχετική επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κατόπιν τούτου, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα ζητήσουν την τελική έγκριση από τις κυβερνήσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ​ωστόσο, ​ότι εξ αρχής η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για ​»εφάπαξ​»​ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο καταβάλλεται ​»μια κι έξω» ​εντός του 2016, προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιονομική επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2017.​​

Σύμφωνα, από την άλλη πλευρά, με πηγές της ευρωζώνης, το EuroWorking Group αντάλλαξε απόψεις σε «παραγωγικό κλίμα» γύρω από τις επιπτώσεις των εξαγγελιών στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Η ίδια πηγή συνέχισε, σημειώνοντας πως γίνεται διάλογος σε διαφορετικές πιθανές λύσεις, προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων, όμως προς το παρόν «δεν υπάρχει πλήρης ομοφωνία».

Οι διαβουλεύσεις των κρατών-μελών θα συνεχιστούν αύριο, μέχρι να κλείσει η μέρα, όταν και αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφασή τους για το κατά πόσο είναι εφικτό να ξεκινήσει εκ νέου η εφαρμογή των μέτρων.

Νωρίτερα σήμερα, πάντως, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την στάση της Γερμανίας στη συνεδρίαση του EWG, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ξεκαθαρίσει ότι οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα δεν συνάδουν με τις ανειλημμένες από την Ελλάδα υποχρεώσεις.

Πηγή protothema

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ