Σήμερα ο Ντράγκι έχει τον τρόπο του να «τρομάξει» τους …Σόιμπλε
28 Σεπτεμβρίου 2016
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Σήμερα ο Ντράγκι έχει τον τρόπο του να «τρομάξει» τους …Σόιμπλε

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) σε πρόσφατη μελέτη της εξήγησε το πώς και το γιατί, Deutsche Bank και ευρώ, έχουν πλέον συνδέσει τις «τύχες” τους μέσα από το Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, για το καλό και το …κακό. 

Σήμερα ο κ. Ντράγκι θα απευθυνθεί σε κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Bundestag, της γερμανικής Βουλής, για να εξηγήσει την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Και όπως αναμένεται, θα αντιμετωπίσει τον θυμό των Γερμανών βουλευτών όσον αφορά στην πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης και τα αρνητικά επιτόκια.      

Η συγκυρία βέβαια είναι μάλλον στο πλευρό του προέδρου της ΕΚΤ καθώς το γερμανικό και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κλονίζεται από τον συνδυασμό των συνεπειών του επικείμενου Brexit, με τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Deutsche Bank, της μέχρι πριν λίγους μήνες μιας από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη.

Οι Γερμανοί βουλευτές αρχικά θα «πυροβολήσουν” τον κ. Ντράγκι για τις συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων στην ολισθαίνουσα κερδοφορία των γερμανικών τραπεζών, μαζί και της DB. Και ο κ. Ντράγκι θα εξηγεί ότι χωρίς τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ούτε οι γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κατάσταση.

Όμως δίπλα στον κ. Ντράγκι και απέναντι στους … Σόιμπλε της Bundestagέρχεται να σταθεί ένας ισχυρός σύμμαχος: η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) (σ.σ. η αποκαλούμενη και τράπεζα των τραπεζών).

Σε μία σειρά μελετών που έχουν εκδοθεί τον Σεπτέμβριο, μεταξύ άλλων (όπως για παράδειγμα της μελέτης που παρουσίασε χτες το capital.gr για το πώς επηρεάζεται θετικά και αρνητικά το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από την νομισματική χαλάρωση) καταγράφεται και μία η οποία αποτυπώνει το πώς έχει λειτουργήσει το QE μετά το 2015 (The ECB’s QE and euro cross – border bank lending).

Στη μελέτη αυτή διαπιστώνεται ότι λίγο πολύ το QE της ΕΚΤ έχει λειτουργήσει περίπου όπως και το QE της Fed.

Μάλιστα αποδεικνύεται αριθμητικά – αυτό που επανειλημμένα έχει υποστηρίξει το capital.gr – ότι η απόφαση Ντράγκι για το QE, έχει ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό στο να καλύψει με το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης τις «τρύπες” που άφησε πίσω της στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, η απόφαση της Fed να διακόψει το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στην συνέχεια η απόφασή της να επιστρέψει σε θετικά επιτόκια.

Και αυτό όπως καταγράφεται στην εν λόγω μελέτη φωτογραφίζει την διασυνοριακή κίνηση κεφαλαίων προς τις ανεπτυγμένες (και όχι στις αναδυόμενες) οικονομίες, η οποία εμφανίζεται να αυξάνει κατακόρυφα.

Το δεύτερο στοιχείο που φέρνει στην επιφάνεια η μελέτη είναι ότι το ευρώ έχει πλέον αρχίσει -μετά την έναρξη του ευρωπαϊκού QE- να λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο σαν το δεύτερο «παγκόσμιο” νόμισμα μετά το δολάριο…

Με άλλα λόγια αναδεικνύει ότι: με τη διακοπή του αμερικάνικου QE το ευρωπαϊκό QE έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό εν ζωή το διεθνές τραπεζικό σύστημα!

Καθώς όμως το «νέο” ευρώ μέσα από το QE της ΕΚΤ καλείται να παίξει (κατά κάποιο τρόπο) τον ρόλο υποκατάστατου του δολαρίου, τα προβλήματα της «φούσκας” στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα (όπως αυτά της DB έρχονται βίαια στην επιφάνεια), τροφοδοτούμενα από την αγωνία των αγορών για την τύχη των παραγώγων – που στην περίπτωση της DB ξεπερνούν τα 42 τρισ. δολ. – σε συνδυασμό με τις  επιφυλάξεις απέναντι στα διλήμματα της Fed και τις «δυνατότητες” της ΕΚΤ…

Ο κ. Ντράγκι προς το παρόν κρατάει στα χέρια του το μοναδικό χαρτί που μπορεί να καθυστερεί τις τρομακτικές συνέπειες αυτού του «φαύλου κύκλου” του χρήματος, που λόγω των αρνητικών επιτοκίων δεν μπορεί να γίνει «κεφάλαιο”, μέσα από την επένδυσή του στην διεθνή οικονομική δραστηριότητα…

Ο κ. Ντράγκι γνωρίζει πολύ καλά τι κρατάει στα χέρια του.

Και οι Γερμανοί …Σόιμπλε θα υποχρεωθούν σήμερα να τον ακούσουν πολύ προσεκτικά στην Bundestag.

Και στην συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσουν για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν με την Ε.Ε., το ευρώ και τις γερμανικές τράπεζες μαζί και τον γίγαντα με τα πήλινα πόδια, την DB.

Πηγή:capital

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 96FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Διευθύνων Σύμβουλος Endeavor
Ιδιότητα: Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Survivor 2: Υποψήφιοι Ροδάνθη, Ντάρια και Παπαργυρόπουλος
  Πηγή: newpost.gr2018/05/24
 • Η Σάσα Βαρδινογιάννη στο Elysium Hotel στην Πάφο της Κύπρου
  Πηγή: newpost.gr2018/05/24
 • Κριστιάνο Ρονάλντο, o «βασιλιάς» των social media
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/24
 • Στην Ελλάδα ο Μαρτίνς – Τρέχουν οι εξελίξεις – Τι γίνεται με τις μεταγραφές
  Πηγή: newpost.gr2018/05/24
 • Τουρκικά ΜΜΕ για άσυλο σε έναν από τους «8» αξιωματικούς : Απόφαση σκάνδαλο
  Πηγή: newpost.gr2018/05/24
 • Αναρτήθηκε το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου -Ποια είναι τα βασικά στοιχεία [pdf]
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/24
 • Καυτό παρασκήνιο για τον νέο ΠΑΟ των Δώνη-Νταμπίζα! Έτσι έπεσαν οι υπογραφές, ποια η επόμενη κίνηση
  Πηγή: newpost.gr2018/05/24
 • Πρωτοφανής επίθεση Αντώναρου σε Μητσοτάκη για τα Δεκεμβριανά του 2008
  Πηγή: newpost.gr2018/05/24
 • Μοσκοβισί: Eχουμε συλλογικά την υποχρέωση να ολοκληρώσουμε ευνοϊκά το πρόγραμμα βοήθειας
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/24
 • Μοσκοβισί: Eχουμε συλλογικά την ισχυρή υποχρέωση να ολοκληρώσουμε ευνοϊκά το πρόγραμμα βοήθειας
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/24
 • Scope Ratings: Ενισχύονται οι πιστωτικές προοπτικές της Ελλάδας
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/24
 • Μοσκοβισί: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για το χρέος
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/05/24
 • Scope Ratings: Ενισχύονται οι πιστωτικές προοπτικές της Ελλάδας
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/05/24
 • Δικαιοσύνη, κοινές απειλές και ασφάλεια στην Υπουργική Διάσκεψη Ε.Ε. – ΗΠΑ
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/05/24
 • Στο ένα τρίτο των προστατευόμενων περιοχών του κόσμου λαμβάνουν χώρα ανθρώπινες δραστηριότητες
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/05/24

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ