Σήμερα ο Ντράγκι έχει τον τρόπο του να «τρομάξει» τους …Σόιμπλε
28 Σεπτεμβρίου 2016
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Σήμερα ο Ντράγκι έχει τον τρόπο του να «τρομάξει» τους …Σόιμπλε

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) σε πρόσφατη μελέτη της εξήγησε το πώς και το γιατί, Deutsche Bank και ευρώ, έχουν πλέον συνδέσει τις «τύχες” τους μέσα από το Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, για το καλό και το …κακό. 

Σήμερα ο κ. Ντράγκι θα απευθυνθεί σε κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Bundestag, της γερμανικής Βουλής, για να εξηγήσει την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Και όπως αναμένεται, θα αντιμετωπίσει τον θυμό των Γερμανών βουλευτών όσον αφορά στην πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης και τα αρνητικά επιτόκια.      

Η συγκυρία βέβαια είναι μάλλον στο πλευρό του προέδρου της ΕΚΤ καθώς το γερμανικό και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κλονίζεται από τον συνδυασμό των συνεπειών του επικείμενου Brexit, με τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Deutsche Bank, της μέχρι πριν λίγους μήνες μιας από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη.

Οι Γερμανοί βουλευτές αρχικά θα «πυροβολήσουν” τον κ. Ντράγκι για τις συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων στην ολισθαίνουσα κερδοφορία των γερμανικών τραπεζών, μαζί και της DB. Και ο κ. Ντράγκι θα εξηγεί ότι χωρίς τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ούτε οι γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κατάσταση.

Όμως δίπλα στον κ. Ντράγκι και απέναντι στους … Σόιμπλε της Bundestagέρχεται να σταθεί ένας ισχυρός σύμμαχος: η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) (σ.σ. η αποκαλούμενη και τράπεζα των τραπεζών).

Σε μία σειρά μελετών που έχουν εκδοθεί τον Σεπτέμβριο, μεταξύ άλλων (όπως για παράδειγμα της μελέτης που παρουσίασε χτες το capital.gr για το πώς επηρεάζεται θετικά και αρνητικά το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από την νομισματική χαλάρωση) καταγράφεται και μία η οποία αποτυπώνει το πώς έχει λειτουργήσει το QE μετά το 2015 (The ECB’s QE and euro cross – border bank lending).

Στη μελέτη αυτή διαπιστώνεται ότι λίγο πολύ το QE της ΕΚΤ έχει λειτουργήσει περίπου όπως και το QE της Fed.

Μάλιστα αποδεικνύεται αριθμητικά – αυτό που επανειλημμένα έχει υποστηρίξει το capital.gr – ότι η απόφαση Ντράγκι για το QE, έχει ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό στο να καλύψει με το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης τις «τρύπες” που άφησε πίσω της στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, η απόφαση της Fed να διακόψει το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στην συνέχεια η απόφασή της να επιστρέψει σε θετικά επιτόκια.

Και αυτό όπως καταγράφεται στην εν λόγω μελέτη φωτογραφίζει την διασυνοριακή κίνηση κεφαλαίων προς τις ανεπτυγμένες (και όχι στις αναδυόμενες) οικονομίες, η οποία εμφανίζεται να αυξάνει κατακόρυφα.

Το δεύτερο στοιχείο που φέρνει στην επιφάνεια η μελέτη είναι ότι το ευρώ έχει πλέον αρχίσει -μετά την έναρξη του ευρωπαϊκού QE- να λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο σαν το δεύτερο «παγκόσμιο” νόμισμα μετά το δολάριο…

Με άλλα λόγια αναδεικνύει ότι: με τη διακοπή του αμερικάνικου QE το ευρωπαϊκό QE έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό εν ζωή το διεθνές τραπεζικό σύστημα!

Καθώς όμως το «νέο” ευρώ μέσα από το QE της ΕΚΤ καλείται να παίξει (κατά κάποιο τρόπο) τον ρόλο υποκατάστατου του δολαρίου, τα προβλήματα της «φούσκας” στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα (όπως αυτά της DB έρχονται βίαια στην επιφάνεια), τροφοδοτούμενα από την αγωνία των αγορών για την τύχη των παραγώγων – που στην περίπτωση της DB ξεπερνούν τα 42 τρισ. δολ. – σε συνδυασμό με τις  επιφυλάξεις απέναντι στα διλήμματα της Fed και τις «δυνατότητες” της ΕΚΤ…

Ο κ. Ντράγκι προς το παρόν κρατάει στα χέρια του το μοναδικό χαρτί που μπορεί να καθυστερεί τις τρομακτικές συνέπειες αυτού του «φαύλου κύκλου” του χρήματος, που λόγω των αρνητικών επιτοκίων δεν μπορεί να γίνει «κεφάλαιο”, μέσα από την επένδυσή του στην διεθνή οικονομική δραστηριότητα…

Ο κ. Ντράγκι γνωρίζει πολύ καλά τι κρατάει στα χέρια του.

Και οι Γερμανοί …Σόιμπλε θα υποχρεωθούν σήμερα να τον ακούσουν πολύ προσεκτικά στην Bundestag.

Και στην συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσουν για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν με την Ε.Ε., το ευρώ και τις γερμανικές τράπεζες μαζί και τον γίγαντα με τα πήλινα πόδια, την DB.

Πηγή:capital

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 96FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Διευθύνων Σύμβουλος Endeavor
Ιδιότητα: Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Διάσημη τραγουδίστρια τα πέταξε έξω – Κορμί για φίλημα!
  Πηγή: newpost.gr2018/02/24
 • Υπόθεση Novartis: Εξι ερωτήσεις – απαντήσεις «κλειδιά»
  Πηγή: tovima.gr2018/02/24
 • Σε χαμηλά βαρόμετρα η πολιτική ζωή μας
  Πηγή: tovima.gr2018/02/24
 • Υπόθεση Novartis: Εξι ερωτήσεις – απαντήσεις «κλειδιά»
  Πηγή: tovima.gr2018/02/24
 • Παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο εξαιτίας των ΗΠΑ φοβάται ο Ντράγκι
  Πηγή: tovima.gr2018/02/24
 • Γιατί οι νέοι στη Νότια Ευρώπη δυσκολεύονται να βρουν δουλειά
  Πηγή: tovima.gr2018/02/24
 • Οι Σέρβοι ψηφίζουν Ελλάδα για το καλοκαίρι!
  Πηγή: newpost.gr2018/02/24
 • Κολομβία: Ο αριστερός Πετρό προηγείται στις δημοσκοπήσεις
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/24
 • To Adapt Festival σας περιμένει!
  Πηγή: newpost.gr2018/02/24
 • Ο διαγωνισμός «EKO RACING 100» ανέδειξε τον μεγάλο νικητή του!
  Πηγή: newpost.gr2018/02/24
 • Μάχη για την 4άδα – Άνετος ο Ολυμπιακός, «καίγεται» στο ντέρμπι ο ΠΑΟ (Βαθμολογία-Eπόμενη αγωνιστική)
  Πηγή: newpost.gr2018/02/24
 • Συνεργάτης του Τραμπ πλήρωνε πρώην ευρωπαίους πολιτικούς
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/24
 • Στ. Πιτσιόρλας: Παραποίηση των λεγομένων μου – Αναφέρθηκα στις αρνητικές παρενέργειες του νόμου περί ευθύνης υπουργών
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/02/24
 • ΟΗΕ: Το Σάββατο η ψηφοφορία για εκεχειρία στη Συρία
  Πηγή: rss.in.gr2018/02/24
 • Νιγηρία: 105 μαθήτριες παραμένουν αγνοούμενες μετά την επίθεση της Μπόκο Χαράμ σε σχολείο
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/02/24

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ