Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Στόχος η υψηλή ανάπτυξη και η σταθερότητα των τραπεζών – Οι 7 μεγάλες προκλήσεις χωρίς περίοδο χάριτος

  • Ιούλιος 9, 2019
Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε μεγάλη ευθύνη την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών
H διατηρήσιμη υψηλή ανάπτυξη και η σταθερότητα των τραπεζών είναι ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον νέο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.
Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε μεγάλη ευθύνη την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών.
«Θα εργαστώ έντιμα και σκληρά, έχω μάθει στα δύσκολα.
Οδηγός μας θα είναι το συμφέρον των πολιτών«, τόνισε κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο.
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «παρά το γεγονός πως η οικονομία πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις, δεν θα μηδενίσω το έργο των προκατόχων μου διαχρονικά.
Δεν θα πω ότι παραλαμβάνουμε καμένη γη, κρατάμε τα όποια θετικά έγιναν, θα διορθώσουμε τα λάθη».
Ο υπουργός σημείωσε ότι «όλοι μαζί να ανατάξουμε την εθνική αυτοπεποίθηση.
Θα επιδιώξουμε να περιορίσουμε τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας
Θα εργαστούμε με ταχύτητα, σεμνότητα και αποφασιστικότητα.
Έχουμε απόλυτη συνείδηση του εθνικού μας χρέους να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της οικονομίας μας.

Οι επτά μεγάλες προκλήσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα χωρίς πολιτική και οικονομική περίοδο χάριτος

Επτά μεγάλες υποχρεώσεις περιμένουν τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος από σήμερα θα βρίσκεται στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνοντας το ρίσκο να οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την μεταμνημονιακή εποπτεία με τις μικρότερες δυνατές αναταράξεις.
Γιο το νέο «τσάρο»  της πλατείας Συντάγματος δεν μπορεί να υπάρξει περίοδος χάριτος αφού οι «μάχες» που έχει μπροστά του είναι πολλές και δύσκολες.
Μόνο η υποψία επιβολής νέων μέτρων στην οικονομία, υπό την απειλή της απόκλισης από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τον επόμενο χρόνο, είναι το πλέον εφιαλτικό σενάριο για τη νέα κυβέρνηση που βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης δημοσιονομικού χώρου για να μπορέσει ένα εφαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα.
Η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) στην οικονομία μαζί με την διαχείριση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, η χαμηλή εισπρακτικότητα των φόρων και φυσικά ο στόχος για ανάπτυξη 4% τη στιγμή που ο ρυθμός μεγέθυνσης της ευρωζώνης έχει πέσει σε χαμηλές ταχύτητες, είναι προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπο το επόμενο διάστημα το νέο οικονομικό επιτελείο.
Το θετικό για τον Χρήστο Σταϊκούρα είναι ότι ξεκινά από μια καλή αφετηρία.
Μόνο το καλό momentum για την αναχρηματοδότηση των ομολόγων από τις διεθνείς αγορές, το «μαξιλάρι» διαθεσίμων των 24 δισ. ευρώ, η πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ που θα μειώσει αισθητά τις δαπάνες για τους τόκους και φυσικά οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ στα προϊόντα διατροφής, τα εστιατόρια, τις υπηρεσίες εστίασης, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, είναι για το νέο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών ένα πολύ σημαντικό «κεφάλαιο» παρά τα μεγάλα «στοιχήματα» τα οποία είναι:

1. Η πλήρης εξάλειψη του σεναρίου για νέα δημοσιονομικά μέτρα τη διετία 2019-2020 μετά την απειλή απόκλισης από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τον επόμενο χρόνο.

2.Η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου σε συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να προχωρήσουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

3. Η μείωση των στόχων κάτω του 3,5% του ΑΕΠ στα πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι για το οποίο δεν συμφωνούν οι θεσμοί υποστηρίζοντας ότι αποτελούν «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας που εφαρμόζει η Ελλάδα.

4.Η διαμόρφωση των συνθηκών στην οικονομία που θα επιτρέψουν την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) το συντομότερο δυνατό.

5. Η διαχείριση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

6.Η επίσπευση της αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στην κατηγορία της επενδυτικής διαβάθμισης από τα μέσα του 2020.

7. Η ταχύτερη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θεωρούνται «κομβικές» για τους δανειστές, όπως είναι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

ΠΗΓΗ.bankingnews.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ