Στη Βουλή ο εφαρμοστικός – «σκούπα» για τα 12 δισ. ευρώ

  • Νοέμβριος 18, 2015

Διατάξεις για την επιβολή τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη κάθε παιγνίου του ΟΠΑΠ, αλλά και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί (40 ευρώ ανά εκατόλιτρο) ως ισοδύναμα για την μη επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό «σκούπα» που συνδέεται με την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης 0,4 ευρώ ανά λίτρο κρασιού, είτε αυτό είναι εμφιαλωμένο είτε διακινείται και πωλείται χύμα. Για μια φιάλη κρασί (0,75 λίτρα) η τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή υπολογίζεται σε περίπου 0,30 ευρώ.

Επιβάλλεται ειδικό τέλος 0,05 ευρώ σε κάθε στήλη όλων των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Το τέλος βαρύνει τους παίκτες και αποδίδεται από τον ΟΠΑΠ στο δημόσιο. Τόσο το τέλος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ όσο και ο φόρος στο κρασί είναι τα δυο βασικά ισοδύναμα προκειμένου να ξηλωθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, τα έσοδα από το τέλος  στα τυχερά παιχνίδια είναι 460- 560 εκατ ευρώ ετησίως, ενώ από τον φόρο στο κρασί 110 εκατ ευρώ ετησίως.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για τον περιορισμό της νοσοκομειακής δαπάνης, για την κοινοποίηση στοιχείων του κράτους στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ περιορίζει σε 2 έτη (από 5 σήμερα) την θητεία της ΓΓΔΕ. Προβλέπει επίσης τις αλλαγές για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τις αλλαγές στις 100 δόσεις, τις θεσμικές παρεμβάσεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όλα τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές.

Ο λόγος για το νομοσχέδιο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» το οποίο κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφισθεί, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έως το βράδυ της Πέμπτης, βάσει της δέσμευσης προς τους θεσμούς. Ο λόγος είναι ότι πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου το Euro Working Group (EWG) την Παρασκευή για να «επιβεβαιώσει ότι το νομοσχέδιο αντιστοιχεί σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει». «Μετά θα κλείσουν τα βιβλία προσφορών θα γίνουν οι ενέργειες από την Τράπεζα της Ελλάδας και όταν είναι γνωστό το ποσό που θα χρειαστεί να έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει η μεταβίβαση του ποσού που χρειάζεται από τον ESM» ανέφερε για τα 10 δισ. ευρώ.

Για τα  2 δισ.  ευρώ ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι μπορούν να απελευθερωθούν πιο νωρίς και αφορούν στην πληρωμή  ληξιπρόθεσμων χρεών του ευρύτερου ελληνικού δημοσίου.

Ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις και τα ανείσπρακτα ενοίκια

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι ο φορολογούμενος που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει προκειμένου να μην τη χάσει να εξοφλεί εγκαίρως τις νέες φορολογικές του υποχρεώσεις, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ ή τα τέλη κυκλοφορίας.

Ειδικά για το χρονικό διάστημα έως τις 30 Ιουνίου έχει διορία 30 ημερών για να εξοφλήσει νέες οφειλές. Η διορία μειώνεται από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 στις 15 ημέρες και από την 1η Ιανουαρίου 2018 ο φορολογούμενος δεν θα πρέπει να καθυστερεί ούτε μια ημέρα την αποπληρωμή νέων οφειλών εφόσον θέλει να παραμείνει στις 100 δόσεις. Ωστόσο, μπορεί να παραμείνει στις 100 δόσεις εφόσον πριν λήξει μια νέα οφειλή υποβάλει αίτηση και ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που του χορηγείται χωρίς προϋποθέσεις εφόσον η νέα οφειλή του είναι έως 50.000 ευρώ. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η ρύθμιση χάνεται όταν εντός του 2017 ο φορολογούμενος καθυστερήσει την πληρωμή μιας νέας φορολογικής οφειλής εφόσον δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την καθυστέρηση προηγούμενης οφειλής.

Για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση οφειλών άνω των 50.000 ευρώ θα πρέπει ο φορολογούμενος να αποδείξει στην εφορία αδυναμία πληρωμής. Φόρος στο κρασί

Ανείσπρακτα ενοίκια

Θεσπίζεται η δυνατότητα των ιδιοκτητών ακινήτων να μην φορολογηθούν για τα μισθώματα τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπράξει. Για να μην φορολογηθούν θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης να έχουν εκδώσει σε βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή απόδοσης μισθίου (έξωση) ή να έχουν υποβάλει σχετική αγωγή. Η δυνατότητα αυτή ισχύει αναδρομικά από τα φετινά εισοδήματα από ενοίκια.

Θητεία Γραμματέα Εσόδων

Με διάταξη στο νέο πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι η πρώτη θητεία του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) θα είναι διετής αντί για πενταετής που προβλέπεται στην υφιστάμενη νομοθεσία. Επίσης, με σειρά διατάξεων οριοθετούνται οι ευθύνες των ελεγκτικών οργάνων της φορολογικής διοίκησης, όπως για παράδειγμα η ευθύνη του ΓΓΔΕ κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Στην περίπτωση του ΓΓΔΕ δεν υπάρχουν ευθύνες, εκτός και έχει ενεργήσει με δόλο ή βαριά αμέλεια.

Φορολογικό απόρρητο

Με άλλη διάταξη, δίνεται πρόσβαση σε συγκεκριμένους ερευνητές της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στα φορολογικά δεδομένα των πολιτών με αποκλειστικό στόχο στην διευκόλυνση του ερευνητικού- στατιστικού τους έργου.

 

Πηγή: capital.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ