EWG η εφαρμογή των μέτρων για το ελληνικό χρέος – ΔΝΤ: Διαρθρωτικό μέτρο η μείωση συντάξεων

  • Αύγουστος 30, 2018
ΔΝΤ: Διαρθρωτικό μέτρο οι περικοπές στις συντάξεις στην Ελλάδα
Με το θέμα της εφαρμογής των μέτρων για το ελληνικό χρέος, που θα συζητήσει απόψε το βράδυ 30 Αυγούστου 2018 η Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης (EWG), ανοίγει η αυλαία της μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα ενώ στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα 30 Αυγούστου ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν.
Ο πρώην οικονομικός σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ είναι προσκεκλημένος του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκου Καραμούζη και του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΤ.
Τα μηνύματα που θα στείλει ο κ. Βάιντμαν έχουν ιδιαίτερη σημασία αυτή την στιγμή για την Ελλάδα που έχει αφήσει πίσω την χρηματοδότηση από τα μνημόνια και οργανώνει τον δανεισμό της από τις διεθνείς αγορές.
Σε αυτό θα βοηθήσει και η επίσημη έγκριση των μέτρων για το χρέος, που ακόμη δεν έχει γίνει, αλλά είναι κάτι το οποίο πρόκειται να συμβεί μέσα στον Σεπτέμβριο.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν Μνημόνια και προαπαιτούμενα το EWG θα ασχοληθεί με τα μέτρα ελάφρυνσης (τεχνικό κομμάτι) προκειμένου να δρομολογήσει την εφαρμογή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση πρόκειται να δοθεί στην επιστροφή των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs  που αποκόμισε η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα και τα οποία έχουν συνδεθεί με μεταρρυθμίσεις του προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο στην τετραετία φθάνει τα 4,8 δισ. ευρώ  ή 1,2 δισ. ευρώ  σε ετήσια βάση και η εκταμίευσή του θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο, Ιούνιο και Δεκέμβριο.
Για το 2018 εκτιμάται πως θα υπάρξει εκταμίευση ύψους 600 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup και εφόσον η χώρα δεν παρεκκλίνει των δεσμεύσεών της.
Η επιστροφή των παραπάνω χρημάτων και η άρση του επιτοκιακού πέναλτι που είχε επιβληθεί στο δάνειο του δεύτερου Μνημονίου, με ετήσιο κόστος περί τα 220 εκατ. ευρώ, είναι τα δύο μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που τελούν υπό την αίρεση ότι οι τεχνοκράτες των δανειστών θα βάζουν καλό βαθμό στη χώρα μας στις εκθέσεις προόδου που θα συντάσσουν ανά τρίμηνο.
Το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί προς την αποπληρωμή του ακριβότερου χρέους ή για επενδύσεις.
Το θέμα είναι ότι οι δανειστές έχουν τη δυνατότητα να ζητούν και νέα μέτρα αν η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και αποκλίνει από τον στόχο για τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ώς το 2022. Δηλαδή θα εισηγούνται διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που διαπιστώνουν παρεκκλίσεις.
Αυτό θα φανεί από την πρώτη κιόλας έκθεση που θα συντάξουν για την πορεία της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή.ΔΝΤ: Διαρθρωτικό μέτρο οι περικοπές στις συντάξειςΑυτό που καίει την κυβέρνηση είναι τι θα γίνει με τις συντάξεις.
Εάν δηλαδή θα υπάρξουν εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να μην προχωρήσει η περικοπή τους την 1-1-2019.
Το βασικό επιχείρημα της είναι ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2019.
Ωστόσο, οι δανειστές από την πλευρά τους, και κυρίως το ΔΝΤ  θεωρούν ότι η περικοπή των συντάξεων είναι διαρθρωτικό μέτρο και μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από 1/1/2020, αποτελούν βασικό πυλώνα για τη διατήρηση του πλεονάσματος στο 3,5%, καθώς το «καθαρό» δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται σε περίπου 2,2 δισ.
Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η εφαρμογή των δύο αυτών μέτρων, η κυβέρνηση πρέπει να βρει αντίστοιχο ισοδύναμο, το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη μη εφαρμογή των αντιμέτρων, τα οποία όμως και πάλι δεν φθάνουν για να καλύψουν την δημοσιονομική τρύπα που θα δημιουργηθεί.
Από την άλλη, όμως, οι Ευρωπαίοι αν θέλουν μπορούν να κάνουν «εκπτώσεις»…
Μπορούν δηλαδή να καθυστερήσουν την εφαρμογή τους ή να κλείσουν το μάτι για μικρότερες περικοπές…
Θα δούμε τι θα γίνει.
www.bankingnews.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ