Συνάντηση Γιούνκερ, Μέρκελ, Μακρόν για Ελλάδα-Ευρωζώνη

  • Ιούνιος 18, 2018

Αυξάνονται οι πιέσεις στην Αθήνα να τελειώσει με όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι την Πέμπτη, για να αποφευχθεί η αναβολή αποφάσεων. Τι θα αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, που θα κατατεθεί στο Eurogroup. Παραμένουν τα βέτο της Γερμανίας.

Πηγές από το περιβάλλον του κ. Γιούνκερ ανέφεραν αποκλειστικά στο Euro2day.gr ότι τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο κ. Μαρκόν θα καταβάλουν μια ύστατη προσπάθεια «χαλάρωσης» της γερμανικής στάσης στο θέμα του ελληνικού χρέους.

 

1. Η αυξημένη εποπτεία να είναι μεν σφικτή αλλά δεν πρέπει να φαίνεται ως νέο πρόγραμμα.

2. Δεν πρέπει να υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα. «No additional measures» για τα μέτρα του χρέους, αλλά μόνο όσα έχουν ήδη αποφασιστεί. Διαφορετικά, αναφέρει υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος «οι αγορές θα το δουν ως ένα νέο πρόγραμμα και θα στοιχίσει τόσο πολιτικά στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και σε θέμα αξιοπιστίας».

3. Η επανεξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας και της επίτευξης των στόχων θα πρέπει να γίνεται ανά εξάμηνο στα πλαίσια του ευρωπαϊκού εξαμήνου και όχι όπως θέλει η Γερμανία, δηλαδή ετησίως και μέσω εγκρίσεως από τα εθνικά κοινοβούλια.

 

Πηγή ΕΕ: Χαμηλώνει ο πήχης για συνολική λύση την Πέμπτη

Εν τω μεταξύ, δεύτερος αξιωματούχος, υπουργός οικονομικών του Eurogroup, σημειώσε στο Euro2day.gr ότι η πίεση της Γερμανίας για «όλα σε μια απόφαση» δυσκολεύει πολύ την συνολική συμφωνία τη Πέμπτη, ειδικά εάν η Ελλάδα δεν κλείσει όλες τις εκκρεμότητες.

 

Πηγή euro2day.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ