Τα φανερά και τα κρυφά μηνύματα του σχεδίου Κατρούγκαλου

  • Νοέμβριος 25, 2015

Καμία σύνταξη δεν θα μείνει στο αλώβητο των επερχόμενων δύο πακέτων μέτρων στο ασφαλιστικό.

Το ένα πακέτο 1,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται ήδη στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 το οποίο πρέπει να ψηφιστεί αρχές Δεκεμβρίου και «χτυπά» επικουρικές συντάξεις, ΕΚΑΣ και εφάπαξ.

Το περιεχόμενο αλλά και ο χρόνος ψήφισης, αλλά και εφαρμογής  του δεύτερου πακέτου παραμένει ακόμα στον «αέρα»,  περιλαμβάνεται όμως σίγουρα  στο σχέδιο του Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου  για το νέο Ασφαλιστικό και «χτυπά» κύριες συντάξεις, μαζί και τις κατώτατες.

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει  επ΄ αυτού το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής  υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, ενώ την Πέμπτη ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) κ. Guy Ryder.

Ανοιχτή παραμένει η ημερομηνία του Υπουργικού Συμβουλίου -με κύκλους, όμως, του Υπ. Εργασίας να την προσδιορίζουν προς τέλος της εβδομάδας-  ενώακόμα πιο ανοιχτό είναι το διακύβευμα του  «Εθνικού Διαλόγου» για το Ασφαλιστικό.

Οι δύο άξονες των απαιτήσεων των δανειστών

Βασικότεροι άξονες  της γραμμής των δανειστών είναι η μείωση της κρατικής συνεισφοράς για την καταβολή των συντάξεων και η αντιμετώπιση των πραγματικών ελλειμμάτων των Ταμείων και όχι εκείνων που αποτυπώνονται στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Το πραγματικό έλλειμμα των Ταμείων, ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ και όχι 2,1 δισ. ευρώ όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2016 (3% του ΑΕΠ), ενώ οι δανειστές ζητούν με κάθε τρόπο τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τις συντάξεις κατά 3,2-3,5 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) μέχρι το 2018 σαν όρο για τη βιωσιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση, μαζί και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Τα δύο πακέτα μέτρων

– Το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού εκτός από την αφαίρεση του ΕΚΑΣ από το 20% των δικαιούχων του και τη μείωση των εφάπαξ –κατά 5 έως 8% σύμφωνα με ορισμένα σενάρια- «κρύβει» περικοπές στις «υψηλές» επικουρικές συντάξεις άνω  των 300 ευρώ.  Πέραν της μειωμένης κατά 10% δαπάνη για τις επικουρικές συντάξεις (-394 εκατ. Ευρώ), το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει μειωμένα κατά 6,6% έσοδα στον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών από τις εισφορές στις συντάξεις άνω των 300 ευρώ για το 2016 (140 εκατ. ευρώ έναντι 150 εκατ. ευρώ).

Αν συμπεριληφθούν αυτές οι «κρυφές» περικοπές των 394 εκατ. ευρώ στις δαπάνες για τις επικουρικές συντάξεις, τότε κλείνει κατά αντίστοιχο ποσό η «τρύπα» των 646 εκατ. ευρώ , ενώ το υπόλοιπα 248 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από μία αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5%.

– Ταυτόχρονα οι γενικές αρχές του νέου Ασφαλιστικού που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ  οδηγεί –αν και δεν τις … κατονομάζει – σε μειώσεις 20% των βασικών συντάξεων μέσω της εισαγωγής της «Εθνικής Σύνταξης» των 384 ευρώ, τριπλασιασμό των εισφορών  σε ΟΑΕΕ-ΟΓΑ-ΕΤΑΑ αλλά και σε μειώσεις κατά 10-15% των κύριων συντάξεων που ξεπερνούν τα 1000 ευρώ (Δημοσίου, πρώην ΔΕΚΟ, μηχανικών, γιατρών,  κλπ.)  μέσω του «πλαφόν» των ποσοστών αναπλήρωσης που εξετάζει το Υπ. Εργασίας.

Κυβερνητικοί κύκλοι παραδέχονται μιλώντας στο Capital.gr ότι δεν πρόκειται περί… σχεδίου διάσωσης των κύριων συντάξεων, αλλά για σχέδιο ελαχιστοποίησης των επερχόμενων μειώσεων τους, παραδέχονται

Πηγή: capital.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ