Το διπλό νόημα των εξαγγελιών Γιούνκερ για την Ελλάδα

  • Σεπτέμβριος 14, 2016

Δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη της ΕΕ που θεωρητικά στηρίζουν και την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ στην ομιλία του από το Ευρωκοινοβούλιο. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι διπλασιάζεται το πακέτο παροχής προνομιακών δανείων προς επιχειρήσεις στα 630 δισ. ευρώ ανά την ΕΕ και διευρύνεται χρονικά. Και μίλησε για «περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή» της υπάρχουσας συμφωνίας για τα δημοσιονομικά.

Μίλησε συγκεκριμένα για εφαρμογή του (υφιστάμενου) Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης «με την κοινή λογική» και με «ευελιξία που συνετά θα δομήσουμε με βάση τους κανόνες» και άφησε αιχμές λέγοντας ότι «η εφαρμογή του έχει γίνει ένα δόγμα για πολλούς». Είπε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε να υποστηρίζει και να μην τιμωρεί συνεχιζόμενες προσπάθειες μεταρρύθμισης» και γι αυτό είπε «χρειαζόμαστε υπεύθυνους πολιτικούς»…

Ωστόσο, οι εξαγγελίες του προέδρου της Επιτροπής για να φτάσουν στην ελληνική οικονομία και αγορά πρέπει πρώτα να περάσουν τον ελληνικό… «κόφτη».

Το πακέτο Γιούνκερ

Στο ένα μέτωπο, αυτό του πακέτου Γιούνκερ των 317 δισ. ευρώ που πλέον αυξάνεται σε 630 δισ. ευρώ το ζήτημα για την Ελλάδα είναι πόσα λεφτά θα καταφέρει να πάρει…

Τα δάνεια δίδονται από την ΕΤΕπ είτε απευθείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, είτε μέσω «ενδιάμεσων» τραπεζών. Και η επιλογή γίνεται με κριτήρια αγοράς.

Η Ελλάδα καθυστέρησε να ενεργοποιήσει το πακέτο (τον Μάιο του 2016, έναν χρόνο περίπου μετά την εκκίνηση του πακέτου έκλεισαν οι πρώτες συμφωνίες), ενώ πλέον αυξάνονται με ρυθμό… μία ανά μήνα.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Επιτροπής για τον Αύγουστο (αποτίμηση Ιουλίου), έχουν υπογραφεί 6 συμφωνίες με εταιρίες και τράπεζες έναντι 2 το Μάιο και 5 τον Ιούνιο. Ανά την ΕΕ έχει ενεργοποιηθεί το 30% και πλέον του αρχικού πακέτου Γιούνκερ δηλαδή 116 δισ. ευρώ.

Η ευελιξία

Όσο για την «περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή» της υπάρχουσας συμφωνίας για τα δημοσιονομικά που προανήγγειλε ο πρόεδρος Γιούνκερ, μένει να εξειδικευθεί και να αποφασιστεί. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να περάσει από τον γερμανικό άξονα και από το Eurogroup.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητά την εξαίρεση των επενδυτικών δαπανών από τον μνημονικό στόχο χωρίς -προς το παρόν- αντίκρισμα. Όπως δεν έχει αντίκρισμα και το αίτημά της για αλλαγή του στόχου περί πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, με αποτέλεσμα να προχωρεί πλέον -σύμφωνα με πληροφορίες – στην κατάθεση μεσοπρόθεσμου στη Βουλή με τον υψηλό αυτό στόχο αν και με «αστερίσκο» ότι διατηρεί την βούληση να τον αλλάξει.

Αναφορικά με την πρωτοβουλία Γιούνκερ, όπως έγραφε το Κεφάλαιο του προηγούμενου Σαββάτου, ο Πρόεδρος σχεδίαζε από καιρό την ομιλία του για τις αλλαγές και την χαλάρωση στις απαιτήσεις για το έλλειμμα και το χρέος, «εντός» πάντα του ίδιου Συμφώνου Σταθερότητας. Αλλά η συνολική του πρόταση/βούληση για εξαίρεση κάποιων επενδυτικών δαπανών αλλά και των δαπανών παιδείας από τον υπολογισμό των πλεονασμάτων – όπως φάνηκε από την ομιλία – επιλέχθηκε τελικά να ξεδιπλωθεί σταδιακά, αφού σαφής αναφορά σήμερα δεν έγινε.

Πάντως, ο πρόεδρος της Γιούνκερ στην ομιλία του χτύπησε το… καμπανάκι. «Οι επόμενοι 12 μήνες είναι καθοριστικής σημασίας αν θέλουμε να επανενώσουμε την Ένωση» είπε. Και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη είναι ένα σχοινί με πολλές κλωστές- λειτουργεί μόνο όταν τραβάμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση: τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, οι εθνικές κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλια. Και οφείλουμε να αποδείξουμε για άλλη μία φορά ότι αυτό είναι δυνατόν, σε επιλεγμένους τομείς όπου απαιτούνται κατεπειγόντως κοινές λύσεις». Απηύθυνε και έκκληση για ένα νέο αίσθημα ενότητας και επείγοντος καθώς η Ένωση θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.

Δείτε το ετήσιο διάγγελμα του Juncker

Πηγή:capital

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ