Το Eurogroup σήμερα 23/11 εγκρίνει τις δόσεις στην Ελλάδα – Dijsselbloem: Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της

  • Νοέμβριος 23, 2015
Το σημερινό 23/11 Eurogroup θα δώσει το πράσινο φως για την άμεση εκταμίευση των 2,1 δισ και 10 δισεκ. για τις τράπεζες
Στο σημερινό Eurogroup 23 Νοεμβρίου θα εγκριθούν και τυπικά η δόση των 2,1 δισεκ. και των 10 δισεκ. για τις τράπεζες.
Το Euro Working Group της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου έδωσε το πράσινο φως και επιβεβαίωσε την πρόοδο που υπήρξε.
«H Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις μεταρρυθμίσεις του πρώτου πακέτου που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές, δεδομένο που ανοίγει το δρόμο για την Αθήνα να λάβει την επόμενη δόση» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem στο Reuters.
«Το EWG στις 20/11 συμφώνησε πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρώτο σετ προαπαιτούμενων αλλά και τα μέτρα που είναι αναγκαία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Πρόσθεσε πως η συμφωνία θα επιτρέψει στον ESM να αποφασίσει και για την μεταφορά κεφαλαίων που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο ESM διαθέτει ήδη 10 δισ. ευρώ για αυτό το σκοπό.
Είχε προηγηθεί η θετική εισήγηση του EuroWorking Group για την εκταμίευση της δόσης 2+10 δισ ευρώ στην Ελλάδα, αφού το κουαρτέτο των δανειστών αξιολόγησε θετικά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, από τη Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα, «ευρεία συμφωνία» επί της εφαρμογής των προαπαιτούμενων επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του σημερινού EuroWorking Group σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης.
Η «έκθεση συμμόρφωσης» των θεσμών, η οποία σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές ήταν θετική, ολοκληρώθηκε στις 20/11 και παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Στο μεταξύ, εγκρίθηκε και τυπικά η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. και της μεταφοράς των αναγκαίων, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κεφαλαίων στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Πηγή: bankingnews.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ