Τράπεζες: Οι τιμές διάθεσης και η επόμενη μέρα

  • Νοέμβριος 19, 2015
Τα νέα δεδομένα μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου από Alpha Bank και Eurobank.Οι αποτιμήσεις, το βαρύ dilution και η δυναμική ζήτησης που δημιουργεί η τιμολόγηση. Πώς αξιολογείται η «ποιότητα» των συμμετεχόντων στα βιβλία.
Σε αποτιμήσεις που αντιστοιχούν σε 0,35 με 0,4 φορές τη λογιστική τους αξία μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου θα διαθέσουν, όπως όλα δείχνουν, Alpha BankΑΛΦΑ -4,69% και Eurobank τις νέες μετοχές σε ιδιώτες επενδυτές, καλύπτοντας το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr τα βιβλία προσφορών των δύο τραπεζών θα κλείσουν τυπικά την Παρασκευή μετά την διενέργεια του EuroWorking Group (EWG). Μέχρι τότε, παρ ότι κλείνει η κατανομή των νέων μετοχών και η τιμολόγηση του βιβλίου, αν εμφανιστούν ενδιαφερόμενοι επενδυτές με αξιόλογες σε ύψος και ποιότητα δεσμεύσεις κεφαλαίων οι ανάδοχοι θα βρουν τρόπο να τις αποδεχθούν.

Υπό την παραπάνω αίρεση καθώς βέβαια και τη γνωστή αίρεση της χορήγησης πράσινου φως από το EWG για αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ από τον ESM στο ΤΧΣ, με τα χθεσινά δεδομένα οι τιμές διάθεσης των δύο βιβλίων διαμορφώνονται στην περιοχή των 4 σεντς για την Alpha και των 1 σεντ για την Eurobank (η τελευταία ανακοινώθηκε και επίσημα).

Αυτό σημαίνει αποτίμηση που αντιστοιχεί σε 0,35 φορές τη λογιστική αξία της Alpha Bank ΑΛΦΑ -4,69% μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και σε 0,4 φορές στην περίπτωση της Eurobank.

Πρόκειται για τιμές που επιφέρουν σημαντική αραίωση ποσοστού (dilution) στους υφιστάμενους μετόχους. Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό του ΤΧΣ στην περίπτωση της Alpha Bank ΑΛΦΑ -4,69% θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 10% με 12%, ενώ στην Eurobank σχεδόν θα εξαϋλωθεί (περίπου 2,5%).

Από την άλλη η χαμηλή τιμολόγηση στις ιδιωτικές τοποθετήσεις αποτέλεσε, σύμφωνα με στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, συστατικό στοιχείο της δυναμικής για υπερκάλυψη τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αναλογική κατανομή στην οποία οδηγούν οι σημαντικές υψηλότερες προσφορές κεφαλαίων απ’ αυτά που ζητούσαν οι δύο τράπεζες θα διευκολύνει αφενός την ποιότητα των νέων μετοχολογίων, αφετέρου την δημιουργία ικανής ζήτησης κατά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ή και νωρίτερα.

Η ποιότητα των δύο βιβλίων είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τις ιδιωτικές τοποθετήσεις του 2014, σημειώνουν στελέχη των δύο τραπεζών, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές που επιθυμούν να πάρουν το στοίχημα της ανάκαμψης της χώρας «συσπειρώθηκαν» γύρω από τις δύο εκδόσεις λόγω των χαμηλότερων κεφαλαιακών αναγκών και της δυνατότητας εξ ολοκλήρου κάλυψής τους από ιδιώτες.

Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι θα κοπούν αιτήσεις συμμετοχής ή/και θα υπάρξει αναλογική ικανοποίηση θα δημιουργήσει συνθήκες ζήτησης που μπορεί να εξισορροπήσει την προσφορά, η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί κατά τις πρώτες συνεδριάσεις διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών από όσους αντάλλαξαν junior και senior τίτλους με μετοχές, είτε αναγκαστικά (σ.σ υπάρχουν funds που εκ του κανονισμού επενδύσεων δεν μπορούν να διακρατούν μετοχές), είτε κλειδώνοντας σημαντικές υπεραξίες.

Επιπρόσθετα η σχέση τιμής προς λογιστική αξία (price to book value – p/bv) σε Eurobank και Alpha BankΑΛΦΑ -4,69% θα είναι ιδιαίτερα ελκυστική συγκρινόμενη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σύμφωνα με αναλυτές οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται από 0,45 φορές τη λογιστική τους αξία (κυπριακές) ως και 1,3 φορές (τουρκικές). Οι πορτογαλικές που είναι πιο συγκρίσιμες με τις ελληνικές λόγω μακροοικονομικών συνθηκών αποτιμώνται περίπου 0,6 φορές τη λογιστική τους αξία.

Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών για τις δύο τράπεζες αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του μήνα.

Σημειώνεται ότι η Eurobank ενδέχεται να κάνει μερικώς αποδεκτές τις προσφορές ανταλλαγής που δέχθηκε από κατόχους senior bonds ενώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην τις αποδεχθεί ολοκληρωτικά. Σε αυτή την περίπτωση θα μειωθεί σημαντικά η δυνητική προσφορά κατά τις πρώτες ημέρες της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.

Πηγή:euro2day

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ