Τράπεζες: Κλείνουν βιβλία Alpha και Eurobank
17 Νοεμβρίου 2015

Τράπεζες: Κλείνουν βιβλία Alpha και Eurobank

Έτοιμες να ολοκληρώσουν σήμερα τις προσφορές νέων μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε θεσμικούς και άλλους ειδικούς επενδυτές είναι Alpha Bank ΑΛΦΑ +12,50% και Eurobank, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν την αλλαγή κλίματος που εκτιμάται ότι θα φέρει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι η Αlpha Bank συγκέντρωσε προσφορές που υπερκαλύπτουν τον στόχο άντλησης 1,55 δισ. ευρώ από την ιδιωτική τοποθέτηση και σήμερα θα αποφασίσει το πότε θα κλείσει το βιβλίο προσφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των δεσμεύσεων ανήλθε στο 1,7 δισ. ευρώ, εφόσον συνυπολογιστούν και αυτές που κατατέθηκαν υπό την αίρεση επίτευξης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Μετά τη συμφωνία αναμένεται να αρθούν οι επιφυλάξεις των επενδυτών και το βιβλίο της Alpha Bank ΑΛΦΑ +12,50% να κλείσει εντός της ημέρας, με υπερκάλυψη που θα επιτρέψει τη βελτίωση της ποιότητας του βιβλίου και της τιμολόγησης.

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η προσφορά νέων μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης της Eurobank. Η τράπεζα είχε καλύψει χθες το πρωί το 75% του στόχου των 2,1 δισ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και άσκησης διαχείρισης παθητικού.

Αν όμως συνυπολογισθούν και οι υπό αίρεση δεσμεύσεις, το βιβλίο προσφορών της τράπεζας έχει ήδη υπερκαλυφθεί. Το βιβλίο προσφορών θα κλείσει σήμερα το απόγευμα (17:00 ώρα Λονδίνου), υπάρχουν, όμως σκέψεις η διαδικασία να επισπευσθεί.

Πρακτικά οι δύο τράπεζες επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τη δυναμική που επιφέρει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. «Αν υπολογισθούν οι προσφορές που έχουν κατατεθεί υπό αίρεση, οι προσφορές των δύο τραπεζών υπερκαλύπτονται ήδη», αναφέρει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών δεν θα οδηγήσει μόνο σε άρση των αιρέσεων αλλά είναι πιθανόν να λειτουργήσει ως… ξυπνητήρι και για επενδυτές που τηρούν στάση αναμονής, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά στο παρά πέντε των βιβλίων το ύψος των προσφορών.

Το γεγονός ότι Alpha και Eurobank μπορούν να συγκεντρώσουν από τις ασκήσεις διαχείρισης στοιχείων παθητικού και τις ιδιωτικές τοποθετήσεις το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών, τους παρέχει την τεχνική ευχέρεια να κλείσουν τα βιβλία χωρίς να χρειάζεται η αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ από τον EFSF στο ΤΧΣ.

Σημειώνεται ότι η Alpha έχει ήδη 1,01 δισ. ευρώ από την αποδοχή της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς που απηύθυνε στους κατόχους junior και senior τίτλων, ενώ από τις δράσεις μετριασμού των κεφαλαιακών αναγκών ο SSM της αναγνώρισε 180 εκατ. ευρώ, που μειώνουν ισόποσα τις κεφαλαιακές της ανάγκες.

Έτσι πρακτικά επιδιώκει να αντλήσει από την ιδιωτική τοποθέτηση 1,55 δισ. ευρώ για να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών, ποσό που σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη υπερκαλυφθεί, εφόσον προσμετρηθούν και οι προσφορές που τελούν υπό την αίρεση επίτευξης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Η Εurobank από την πλευρά της έχει ήδη εξασφαλίσει 720 εκατ. ευρώ από την άσκηση διαχείρισης παθητικού και 83 εκατ. ευρώ από την αναγνώριση επιμέρους δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης και θέλει άλλο 1,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών από ιδιωτικά κεφάλαια (σ.σ. οι κεφαλαιακές ανάγκες υπό το βασικό σενάριο έχουν ήδη καλυφθεί).

Με δεδομένο ότι η ομάδα βασικών μετόχων έχει δεσμεύσει ήδη κεφάλαια ύψους 453 εκατ. ευρώ στην ιδιωτική τοποθέτηση, που μπορεί να αυξηθούν επιπρόσθετα κατά 131 εκατ. ευρώ, η Eurobank αναζητά από τους υπόλοιπους επενδυτές τουλάχιστον 850 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: euro2day.gr

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 104.6FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Υπεύθυνος του γραφείου διασύνδεσης του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα.
Ιδιότητα: Υπεύθυνη Θεσμικών Σχέσεων - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Ιδιότητα: Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ (ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε.)
Ιδιότητα: Γενικός Διευθυντής iqbility
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Πρόταση της Τσέλσι για τον Ιγκουαϊν
  Πηγή: iefimerida.gr2018/07/17
 • Γερουσιαστής Βαν Χόλεν προς Aγκυρα: Υπάρχει διακομματική συναίνεση στο Κογκρέσο για τη στάση απέναντι σας
  Πηγή: iefimerida.gr2018/07/17
 • ΗΠΑ: Ο Τραμπ συναντάται με μέλη του Κογκρέσου εν μέσω πολιτικής θύελλας
  Πηγή: iefimerida.gr2018/07/17
 • Εκρήξεις σε πυλώνα της ΔΕΗ στο Kρυονέρι
  Πηγή: newpost.gr2018/07/17
 • Στο νοσοκομείο με μηνιγγίτιδα ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος!
  Πηγή: newpost.gr2018/07/17
 • Αθωώθηκε ο δημοσιογράφος της Cumhuriyet Ερντέμ Γκιούλ
  Πηγή: newpost.gr2018/07/17
 • Μαίνεται ο «πόλεμος» για Λάζαρο – Φοβερό «καρφί» του Ολυμπιακού για ΑΕΚ
  Πηγή: newpost.gr2018/07/17
 • Στη Σκοτία το πρώτο διαστημοδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/07/17
 • Έκρηξη σε πυλώνα της ΔΕΗ στο Κρυονέρι
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/07/17
 • Λιβύη: Πέθαναν σε φορτηγό ενώ περίμεναν να περάσουν στην Ευρώπη
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/07/17
 • Netflix: Κατώτερος των προσδοκιών ο αριθμός των νέων χρηστών
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/07/17
 • Διαψεύδει δημοσίευμα που τον ενέπλεκε στο Σκοπιανό ο Σαββίδης
  Πηγή: tovima.gr2018/07/17
 • Αυγενάκης: Ο λογαριασμός θα έρθει σε όλες τις κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν
  Πηγή: tovima.gr2018/07/17
 • Προς την παραμονή του στον Ολυμπιακό ο Μιλουτίνοφ
  Πηγή: tovima.gr2018/07/17
 • «Όχι» σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο από τον Στ. Θεοδωράκη
  Πηγή: tovima.gr2018/07/17

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ