Trump: Η ΕΕ δημιουργήθηκε για να «κλέβει» τις ΗΠΑ αλλά αυτό θα το σταματήσω – ΕΕ: Θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας

  • Απρίλιος 29, 2018
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπαινίχθηκε ότι δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να διορθώσει την εμπορική ανισορροπία – Έτοιμες για απαντήσεις δηλώνουν οι ηγέτιδες δυνάμεις της ΕΕ
Νέες ανησυχίες για κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων παγκοσμίως πυροδοτούν τα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ενώ αίσθηση προκαλεί η σκληρή του ρητορική απέναντι στην ΕΕ, εντείνοντας τους φόβους για άρση της προσωρινής εξαίρεσης από τους δασμούς. Η ΕΕ από την πλευρά της δηλώνει έτοιμη να απαντήσει με αντίμετρα σε κάθε εμπορική απειλή των ΗΠΑ και σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν σήμερα (29/4/2018) η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May τόνισαν, πως θα υπερασπιστούν την Ένωση από τα τιμωρητικά αμερικανικά μέτρα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε για να «κλέβει» τις ΗΠΑ, τόνισε ο Donald Trump κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης στο Μίτσιγκαν και ξεκαθάρισε, πως οι ημέρες των «καταστροφικών εμπορικών διαπραγματεύσεων» έχουν τελειώσει.
Στοχεύοντας τις εμπορικές πολιτικές της ΕΕ, ο Trump  σημείωσε ότι η Ένωση προσπαθεί συνεχώς να επωφεληθεί από τις ΗΠΑ και είπε χαρακτηριστικά: «Όχι πια, εκείνες οι μέρες τελειώνουν».
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπαινίχθηκε ότι δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να διορθώσει την εμπορική ανισορροπία, προειδοποιώντας παράλληλα πως στην προσπάθεια αυτή, μπορεί να παρατηρηθούν κάποια προσωρινά εμπόδια αλλά το μέλλον για την οικονομία των ΗΠΑ θα είναι λαμπρό.
«Σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα, μακροπρόθεσμα όμως όλα θα είναι ικανοποιητικά συνεργαστούμε ή δεν συνεργαστούμε με αυτές τις χώρες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
O Trump, αφού έθεσε εκ νέου στο στόχαστρό του  ΕΕ, Κίνα και Ιαπωνία για τα θέματα εμπορίου, έκανε λόγο για ισορροπημένη κριτική απέναντι σε  «καταστροφικές εμπορικές συμφωνίες» ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έχει προσωπική μνησικακία εναντίον των ηγετών αυτών των χωρών.
«Δεν τους κατηγορώ, δεν κατηγορώ τους ηγέτες αυτών των χωρών ότι μας εκμεταλλεύονται, κατηγορώ τους προηγούμενους  προέδρους της χώρας μας» δήλωσε ο Trump, όπως αναφέρει το Russia Today.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η νέα αυτή απειλή του Trump έρχεται χρονικά σε μία περίοδο κατά την οποία εντείνεται στην Ευρώπη η ανησυχία για έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Την ερχόμενη Τρίτη 1 Μαΐου 2018 εκπνέει το μέτρο της προσωρινής εξαίρεσης της ΕΕ από τους νέους αυξημένους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο.
Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο, που είχε θέσει η Ουάσιγκτον στις Βρυξέλλες, προκειμένου να περιορίσει τις εξαγωγές στις ΗΠΑ.
Πολλοί εταίροι της Ουάσιγκτον αντιμετωπίζουν την ίδια επιλογή ενώ μέχρι τώρα μόνο η Νότια Κορέα συμφώνησε να  μειώσει τις εξαγωγές μετάλλων στις ΗΠΑ.
«Ζητάμε από όλους ποσοστώσεις στις εξαγωγές, εάν δεν συμφωνήσουν, τότε θα υποστούν τους δασμούς»,  ξεκαθάρισε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross.
Ο Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% στο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο την 1η Μαρτίου 2018, προκαλώντας μια παγκόσμια αντίδραση και απειλές αντιποίνων από την ΕΕ και τον Καναδά.
Όταν όλα έδειχναν, πως ήταν προ των πυλών ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος, ο Αμερικανός πρόεδρος άμβλυνε εν μέρει τη στάση του παρέχοντας κάποιες δασμολογικές απαλλαγές
στην ΕΕ, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Βραζιλία και την Αυστραλία.

ΕΕ: Θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας

«Η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στα τιμωρητικά μέτρα των ΗΠΑ για το εμπόριο» συμφώνησαν οι ηγέτες της Γερμανίας, Γαλλία και Βρετανίας σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα (29/4).
Merkel, Macron και May ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση τη απέναντι στην ΕΕ αναφορικά με την επιβολή ή την εξαίρεση της από την αύξηση δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο.
Πηγή bankingnews.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ