«Τσεκούρι» στις συντάξεις λόγω ασφαλιστικού

  • Νοέμβριος 26, 2015

Το δύσκολο πακέτο του ασφαλιστικού έχει μπροστά της η κυβέρνηση με τις αντιδράσεις από την κοινωνία, αλλά και από στελέχη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ήδη να καταφθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Μηνύματα όπως «αυτό το πακέτο δεν θα περάσει» προκαλούν «συναγερμό» στην κυβέρνηση καθώς φοβούνται για νέες απώλειες κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού στη Βουλή.

Πάντως, στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει μια νέα περίοδο χάριτος έως τον Ιανουάριο, μέχρι η ΝΔ να βρει το βηματισμό της, προκειμένου να αποσαφηνιστεί  αν θα υπάρξει διακομματική στήριξη κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού.

Στο Υπουργείο Εργασίας συνεχίζεται η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων ανάλογα με το εάν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές ή αν  θα ληφθούν υπόψη  για τον υπολογισμό των συντάξεων οι αυξομειώσεις του ΑΕΠ και τα έσοδα. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την υιοθέτηση ενός κοινού συντελεστή αναπλήρωσης για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους ο οποίος σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου θα κυμαίνεται μεταξύ 60%-65% του συντάξιμου μισθού (57% για την κύρια + 8% για την επικουρική) ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το  μισθό έναντι 100% (80% η κύρια + 20% η επικουρική)  που ήταν για τους «παλαιούς» και 85%-90% ( 70% η κύρια + 15%-20% η επικουρική )  για τους «νέους» ασφαλισμένους.  Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις θα κυμανθούν μεταξύ 10%- 20%  για τις καταβαλλόμενες συντάξεις .

Ο υπουργός εργασίας κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ωστόσο ότι θα διασφαλιστούν οι χαμηλές συντάξεις με διατήρηση της προσωπικής διαφοράς . Δηλαδή ακόμα κι αν ο επανυπολογισμός  με βάση χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης δείξει μικρότερα ποσά , οι συντάξεις δε θα μειωθούν . Αυτή η διασφάλιση  διευκρινίζεται ότι δε θα ισχύσει για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες,  η σφαγή του ύψους των πρόωρων  μέσω των πέναλτι  είναι ήδη «αιματηρή» και δε συζητείται περαιτέρω μείωση μέσω του επανυπολογισμού.

Την ίδια ώρα οι δανειστές ζητούν το ποσοστό αναπλήρωσης να μην υπερβεί το 55% ( 48% +7%) και να προβλεφθεί ρήτρα «διόρθωσης» των παραμέτρων του Ασφαλιστικού με βάση το ΑΕΠ, τα έσοδα κ.λπ, με ποσοστά αναπλήρωσης για την κύρια σύνταξη από 57% έως 65%.

Πηγή: parapolitika.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ