Βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και η βασική σύνταξη

  • Νοέμβριος 20, 2015

Βάσει εισοδηματικών κριτηρίων θέλουν οι δανειστές να υπολογίζεται και η βασική σύνταξη των συνταξιούχων με την κυβέρνηση να δέχεται ισχυρές πιέσεις, την ώρα που στο εσωτερικό της φυλλορροεί.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος που είχε χθες συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών απέκρουσε τα αιτήματα τονίζοντας ότι δε μπορεί να διαχωριστεί το κομμάτι των περικοπών από την προώθηση της ευρύτερης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Στόχος του υπουργείου είναι να πειστούν οι δανειστές ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση (νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων με μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης) θα αποδώσει οφέλη τα οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των ορίων ηλικίας, την παρακράτηση των εισφορών υπέρ υγείας και την ενοποίηση των ταμείων θα επιφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα για μείωση της δαπάνης κατά 1,2 δις ευρώ.

Παρουσιάστηκαν μάλιστα και τα εναλλακτικά μαθηματικά μοντέλα βάσει των οποίων προκύπτουν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού για τις  μελλοντικές συντάξεις. Το ύψος της σύνταξης (αναλογική και βασική σύνταξη), σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, θα υπάρχει η δυνατότητα να αναπληρώνεται μέσω των επαγγελματικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ωστόσο οι δανειστές δεν πείστηκαν να μετατεθεί σε δεύτερο χρόνο ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων και  επέμειναν να νομοθετηθούν άμεσα μειώσεις με όποιο τρόπο επιλέξουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Επιδίωξη της κυβέρνησης  υπό την απειλή νέων διαρροών είναι να μοιράσει το οδυνηρό πακέτο του ασφαλιστικού προκειμένου να θιγούν μόνο οι υψηλές συντάξεις και η κατηγορία των ασφαλισμένων που συνταξιοδοτήθηκε κάτω από τα 60.

Το επικρατέστερο σενάριο για την ενοποίηση των ταμείων είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου υπό την ομπρέλα του οποίου θα συγχωνευθούν όλοι οι φορείς κύριας ασφάλισης και η διατήρηση της αυτονομίας του ενιαίου επικουρικού ταμείου.

Το οριστικό σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής  την ερχόμενη Τρίτη, όπου θα ληφθούν και οι πολιτικές αποφάσεις .

 

Πηγή: parapolitika.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ