Ξεκίνησε το μεγάλο παζάρι με τους δανειστές για το δεύτερο «πακέτο» μέτρων με τα 13 προαπαιτούμενα

  • Δεκέμβριος 9, 2015
Ποια είναι τα 13 προαπαιτούμενα που θα περιληφθούν σε πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή;
Διορία μέχρι την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου έχει η κυβέρνηση για να οριστικοποιήσει τη νέα συμφωνία με τους δανειστές πάνω στα 13 προαπαιτούμενα, ώστε να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.
Το μεγάλο παζάρι με το κουαρτέτο άνοιξαν χθες τα «κόκκινα» δάνεια, το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και ο ΑΔΜΗΕ, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και εξετάζεται η απόσχισή της από τη ΔΕΗ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει παραχώρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ στο Ελληνικό Δημόσιο με αντάλλαγμα μετοχές του Δημοσίου (π.χ. των ΕΛ.ΠΕ.) και την πώληση του 49% σε ιδιώτες.
Το βασικό σημείο διαφωνίας είναι η απαίτηση των δανειστών να παραχωρηθεί σε ιδιώτες το μάνατζμεντ του νέου φορέα.
Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) θα συνεχιστούν σήμερα, σε εντατικότερους όμως ρυθμούς.
Ετσι στον χορό, εκτός των υπουργών Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη, θα μπει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος απουσίαζε χθες λόγω των υποχρεώσεων που είχε στο Ecofin.
Μετά την ενημέρωση που παρείχε στους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης σχετικά με την πορεία υλοποίησης του 3ου Προγράμματος Προσαρμογής, ο κ. Τσακαλώτος έρχεται να «κλειδώσει» τα όσα δεσμεύτηκε στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα θα πρέπει δώσει ένα πρώτο στίγμα για τις δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις (ασφαλιστικό, φορολογικό κ.λπ.) που θα πρέπει στις αρχές του 2016 μαζί με την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης να πάρουν σάρκα και οστά.
Αναλυτικότερα, όμως, τα 13 προαπαιτούμενα που θα περιληφθούν σε πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, είναι τα εξής:

1. Σύσταση του νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, υπό την ομπρέλα του οποίου θα μπει το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ.
Ο νέος γιγάντιος φορέας θα μπει σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2016 και στόχος του είναι να πετύχει τον άθλο των 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις σε βάθος 30ετίας.

2. Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή ισοδύναμο μέτρο).

3. Ψήφιση νόμου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα ισχύει από 1.1.2016.

4. Η νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η επιλογή του αντικαταστάτη της Κατερίνας Σαββαΐδου. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη.

5. Η διευθέτηση του θέματος των «κόκκινων» δανείων και η πιθανή πώληση αυτών σε distress funds– γύπες.

6. Υιοθέτηση δράσεων από τη νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

7. Μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και των τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ.

8. Διατάξεις για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και τη μείωση των τιμών στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

9. Λειτουργία της επιτροπής που θα εγκρίνει τους διορισμούς προέδρων και μελών διοικητικού συμβουλίου στις τράπεζες.

10. Εκδοση δευτερεύουσας νομοθεσίας για το Πτωχευτικό Δίκαιο των νοικοκυριών.

11. Επιτάχυνση συγχρηματοδοτούμενων έργων.

12. Ο δασικός νόμος και ο χωροταξικός σχεδιασμός.

13. Επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα.

Το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων

Συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχουν σήμερα για δεύτερη ημέρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών.
Στις 4 το απόγευμα θα συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Στις 5 το απόγευμα θα επαναληφθεί η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών με αντικείμενο τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Η τελευταία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβλέπει την απόσχιση των δικτύων μεταφοράς από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά τους σε εταιρία ιδιοκτησίας κατά 100 % του Δημοσίου. Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα της αποζημίωσης της ΔΕΗ για το διαχωρισμό του κλάδου καθώς και το μάνατζμεντ της νέας εταιρίας για το οποίο η θέση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.
Στις 8:30 το βράδυ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πρώτη ενημέρωση: 02:07, Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Μ. Χριστοδούλου
Πηγή:bankingnews

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ