Διεθνής Τύπος: Συμφωνία ορόσημο Eλλάδας και πΓΔΜ αλλά άδηλο το μέλλον λόγω αντιδράσεων

  • Ιούνιος 18, 2018
Πρόσφατη δημοσκόπηση στην Ελλάδα δείχνει οτι το 70% των Ελλήνων αντιτίθενται στη συμφωνία
 Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για την υπογραφή της συμφωνίας για το Μακεδονικό στις Πρέσπες μεταξύ Ελλάδος και FYROM.
Μεγάλα διεθνή πρακτορεία είχαν άλλωστε στείλει απεσταλμένους ως το απομακρυσμένο μικρό χωριό, τους Ψαράδες Πρεσπών, για να καλύψουν τη συμφωνία μεταξία Ελλάδας και πΓΔΜ για το Μακεδονικό.
Σχεδόν όλοι χαρακτηρίζουν τη συμφωνία «ορόσημο και ιστορική» για τις σχέσεις των δύο χωρών στο μέλλον καθώς όπως θυμίζουν «πρόκειται για μια κακή γειτονία 25 ετών στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα έχει μπλοκάρει την ένταξη της μικρής βαλκανικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».Reuters: Συμφωνία ορόσημο για την ονομασία της πΓΔΜΤο Reuters χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ορόσημο» για τις σχέσεις των δύο χωρών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με τη συμφωνία αυτή στο εξής η Μακεδονία θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία».
Τονίζει ακόμη πως επί δεκαετίες οι δύο χώρες είχαν προβλήματα μεταξύ τους και ήταν διπλωματικά διχασμένες ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ότι θα ανοίξει η πόρτα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για τη μικρή βαλκανική χώρα.
Η συμφωνία ωστόσο απαιτεί ακόμη την έγκριση και των δύο κοινοβουλίων και ένα δημοψήφισμα στην πΓΔΜ.
«Έχουμε μια ιστορική ευθύνη ότι η συμφωνία αυτή δεν θα παραμείνει αδιάλειπτη και είμαι βέβαιος ότι θα το διαχειριστούμε», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο ίδιος και ο Μακεδόνας ομόλογός του Zoran Zaev δέχτηκαν επίμονη επευφημία από τους φιλοξενούμενους σε τελετή στη λίμνη .
Το Reuters ωστόσο αναφέρθηκε και στη δημοσκόπηση της Marc σύμφωνα με την οποία «το 70% των Ελλήνων αντιτίθενται στη συμφωνία».

FAZ: Ιστορική συμφωνία που ανοίγει την πόρτα της ΕΕ και του ΝΑΤO για την πΓΔΜ

Η υπογραφή της συμφωνία αποτελεί πρώτο θέμα στη γερμανική εφημερίδα FAZ η οποία υπογραμμίζει πως «μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, Ελλάδα και πΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για τη Βόρεια Μακεδονία να ενταχτεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» .
Η γερμανική εφημερίδα, όπως και η πλειοψηφία του γερμανικού Τύπου που παρακολουθεί από κοντά την υπογραφή της συμφωνία αναφέρει ότι «η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία θα πρέπει στο εξής να αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία κι όχι σκέτο Μακεδονία σε όλους του Διεθνείς οργανισμούς».
«Η συμφωνία υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο γειτονικών κρατών στην παραμεθόρια περιοχή της λίμνης Πρεσπών.
Παρέστησαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, F. Mogherini , ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ J. Hahn καιο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Die Zeit: Συμφωνία για τη διαφωνία στο ονοματολογικό

Όπως αναφέρει «μια ελληνική περιφέρεια ονομάζεται Μακεδονία, γι αυτό η γειτονική χώρα, η πΓΔΜ ,θα πρέπει να μετονομαστεί.
Μόνο η μία χώρα διατηρεί σκέτο το όνομα Μακεδονία» υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ N Dimitrov και ο Έλληνας ομόλογός του, ο Νίκος Κοτζιάς υπέγραψαν παρουσία των ηγετών τους, Zoran Zaev και Αλέξη Τσίπρα στο ψαροχώρι Ψαράδες στη Λίμνη Πρέσπα τη συμφωνία που σφραγίζει έναν συμβιβασμό.
Το αποτέλεσμα: Η γειτονική Δημοκρατία δεν μπορεί πλέον να ονομάζεται μόνο Μακεδονία.
Αν και το όνομα παραμένει στον πυρήνα, παίρνει μια σημαντική προσθήκη: Η ανεξάρτητη χώρα θα πρέπει πλέον να φέρει την επίσημη ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Russia Today: Καθοριστική η παρουσία του Zaev στην πρωθυπουργία για την συμφωνία με την Ελλάδα 

Το ενδιαφέρον και του ρωσικού Τύπου προκάλεσε η υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες με το ρωσικό καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο RT να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Zoran Zaev λέγοντας ότι ήταν καθοριστική η παρουσία του στην πρωθυπουργία.
Μάλιστα αναφέρει οτι ο νέος πρωθυπουργός της πΓΔΜ είναι ο διάδοχος του δεξιού εθνικιστή πρωθυπουργού N. Gruensky επί πρωθυπουργίας του οποίου οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν στο ναδίρ.
Το RT εμπλέκει και τη Ρωσία στην υπογραφή της συμφωνίας λέγοντας οτι πολλοί αναλυτές έκαναν λόγο για ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με την ρωσική επιρροή στην περιοχή.
Για το ενδιαφέρον δηλαδή της Ρωσίας για τα Βαλκάνια υπονοώντας οτι αυτό μπορεί να αποτέλεσε ένα ακόμη κίνητρο ώστε η ΕΕ και οι ΗΠΑ να πιέσουν περισσότερο για την υπογραφή της συμφωνίας.

ABC: Ελλάδα και πΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία για την ονομασία που βάζει τέλος στη διαμάχη δεκαετιών

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία ώστε να μετονομαστεί η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει στο ρεπορτάζ του το αμερικανικό δίκτυο ABC.
χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ορόσημο» καθώς είναι το θετικό αποτέλεσμα αδιάβλητων συνομιλιών επί δεκαετίες που δίχασαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ανέτρεψαν την είσοδο του βαλκανικού κράτους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, του οποίου η Ελλάδα είναι μέλος και εμπόδισε με την επιβολή βέτο».
«Η συμφωνία απαιτεί ωστόσο την έγκριση και των δύο κοινοβουλίων και ένα δημοψήφισμα στην πΓΔΜ» υπογραμμίζει .

Ansa: Η πΓΔΜ μπορεί πλέον να σχεδιάσει το μέλλον της

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ υπέγραψαν σήμερα (17/6) μια συμφωνία για το ονοματολογικό και είναι υπερήφανοι για την απόφασή τους» αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ANSA χωρίς περεταίρω σχόλια.

RTE: Η Ελλάδα συμφώνησε – Η πρώην Γιουγκοσλαβική χώρα αλλάζει όνομα

Η κρατική τηλεόραση της Ιρλανδίας κάνει εκτενή αναφορά στην υπογραφή της συμφωνίας λέγοντας οτι «Ελλάδα και πΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία η οποία οδηγεί την πρώην Γιουγκοσλαβική χώρα σε αλλαγή της ονομασίας της από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία».

AFP: Ιστορική συμφωνία

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για «ιστορική συμφωνία», η οποία δίνει τέλος σε μια πολιτική διένεξη που διήρκησε 27 χρόνια.
Μάλιστα, χαρακτηρίζει κομβικής σημασίας για τις σημερινές εξελίξεις την εκλογή του Ζόραν Ζάεφ στην πρωθυπουργία της ΠΓΔΜ το 2017.

Άδηλο είναι το μέλλον της συμφωνίας Αθηνών – Σκοπίων για το όνομα της FYROM, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (tagesschau.de).

Πηγή .bankingnews.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ