Μια επιτυχής συμφωνία θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αν και σημειώνει σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» πως είναι νωρίς να κηρύξουμε το τέλος της κρίσης. Επίσης, σημειώνει πως στον σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου για την επόμενη μέρα κεντρική θέση κατέχουν οι επενδύσεις, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, οι πόροι που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία εντός του 2016 θα κυμανθούν μεταξύ 9 και 12 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι πόροι του ΠΔΕ ύψους 6,7 δισ. ευρώ, η εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες, αλλά και η συμμετοχή στο QE.

Ποσοτική χαλάρωση

Όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση, κατά τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, η Ελλάδα μπορεί άμεσα να επωφεληθεί 2,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά την 21η Ιουλίου -που θα έχουν αποπληρωθεί ομόλογα ύψους 2,3 δισ. ευρώ που κατέχει το ευρωσύστημα- το ποσό θα διευρυνθεί σε 3,7 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τονίζει πως οι τράπεζες θα επωφεληθούν από την επαναφορά του waiver.

Η Ελλάδα χρειάζεται επενδυτικό σοκ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, μιλάει για ένα «επενδυτικό σοκ» που χρειάζεται η Ελλάδα, έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, που θα προέλθει αφενός από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αφετέρου από την «εργαλειοθήκη της ανάπτυξης» που περιλαμβάνει τον νέο αναπτυξιακό νόμο, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, απλούστευση διαδικασιών και μελέτες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης επιλεγμένων κλάδων.

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Παράλληλα ο κ. Δραγασάκης αποκαλύπτει την ανάπτυξη ενός πλέγματος πέντε νομοσχεδίων κατά της φοροδιαφυγής και του «μαύρου» χρήματος, τα οποία θα αφορούν την καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τον νόμο για το πόθεν έσχες, τον νόμο για το πολιτικό χρήμα, τον νόμο για τους μάρτυρες του δημοσίου συμφέροντος (θα μπορούν να καταθέτουν υπό καθεστώς προστασίας για οικονομικά εγκλήματα) και την αναθεώρηση του νόμου για την «ποινική συνδιαλλαγή», που θα δίνει την ευχέρεια σε κάποιον που κατηγορείται για οικονομικό έγκλημα να επιστρέφει χρήματα που έχει αποκομίσει και να αντιμετωπίζει ελαφρότερες ποινές.

Χρέος και… εκλογές

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφού αποδέχεται πως πλέον δεν είναι εφικτό το «κούρεμα», καταγράφει τα πέντε κριτήρια που θα πρέπει να πληροί η λύση που αναζητείται στους κόλπους των δανειστών.

Σχετικά με τις πρόωρες εκλογές, αναφέρει πως «δεν μας απασχόλησε ποτέ» και πως «η παρούσα κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας».