Η φαρμακευτική κάνναβη. Toυ Βασίλη Κόκκαλη

  • Μάιος 12, 2019

Η Λάρισα επίσης βρίσκεται στην πρωτοπορία και για το Μέτρο του Net Metering μέσω του οποίου προκύπτει αισθητή μείωση του τιμολογίου ενέργειας και ήδη εγκαινιάστηκε η 1η Αγροτική Ενεργειακή Κοινότητα στη Λάρισα»

Η παρούσα κυβέρνηση απέδειξε εμπράκτως τα όσα υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό όταν ισχυριζόταν ότι υπάρχει μια εναλλακτική προσέγγιση στο δρόμο της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια και την οικονομική κρίση. Η προσέγγιση που υιοθέτησε σταθερά από την αρχή, στηριζόμενη στις αξίες της, είναι εκείνη που προστάτεψε τους πολίτες, τους αγρότες και τους επιχειρηματίες, στην υπηρεσία του νέου βιώσιμου και δίκαιου παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης.

Με την προώθηση των αφορολόγητων αποζημιώσεων, την έκπτωση φόρου, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και την προστασία των ενισχύσεων στηρίξαμε τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τη ρευστότητα στην «τσέπη» του παραγωγού.

Περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας προκύπτει μέσω των Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με πληρωμές που ξεπερνούν τα 2 δισ. €, εντός των οποίων περιλαμβάνονται δράσεις που στηρίζουν την ηλικιακή ανανέωση και την απασχόληση στον αγροτικό χώρο, την έμφαση των παραγόμενων προϊόντων και τη στήριξη των δημόσιων υποδομών (π.χ. έγγειες βελτιώσεις). Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στο Μέτρο της Μεταποίησης όπου ενισχύονται 286 επενδυτικά σχέδια με τουλάχιστον 350 εκ. €.

Θέλω να αναφέρω και μερικές δράσεις μας συγκεκριμένα για την Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας όπου στις πρόσφατες καταστροφές από χαλάζι και στο ζήτημα της ακαρπίας απαντήσαμε με σειρά επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο και δεσμευτήκαμε για την όσο το δυνατόν άμεση και δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών. Αυτή την προσέγγιση έχουμε και στην υπόλοιπη χώρα, όμως η Λάρισα το έζησε πρόσφατα και γι’ αυτό προχωρώ στην εν λόγω αναφορά. Η Λάρισα επίσης βρίσκεται στην πρωτοπορία και για το Μέτρο του Net Metering μέσω του οποίου προκύπτει αισθητή μείωση του τιμολογίου ενέργειας και ήδη εγκαινιάστηκε η 1η Αγροτική Ενεργειακή Κοινότητα στη Λάρισα.

Η προσπάθειά μας για ουσιαστική ανασυγκρότηση του πεδίου επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα περιλαμβάνει και μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες μας, δηλαδή το άνοιγμα της αγοράς φαρμακευτικής κάνναβης.

Προσφάτως βρέθηκα στο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο για την Κάνναβη (European Cannabis Symposium) που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, στη Δανία.  Στο Συμπόσιο αυτό παρουσιάστηκαν στους διεθνείς επενδυτές οι ευκαιρίες που προσφέρονται στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η χώρα μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο των εξελίξεων και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών οι οποίοι επιδεικνύουν ζωηρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και μέσω των οποίων πρόκειται να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Επίσης, στις Η.Π.Α. που βρέθηκα πριν από λίγο καιρό, σε ένα φόρουμ προώθησης αγροδιατροφικής συνεργασίας, έλαβα στο πρόσωπό μου τις ευχαριστίες ενός αμερικανού επενδυτή για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς στην Ελλάδα πετύχαμε τη μείωση της γραφειοκρατίας αδειοδότησης σε σχέση με την Πολιτεία του Michigan στις ΗΠΑ.

Με αυτά τα παραδείγματα, νομίζω αποδεικνύεται ότι η χώρα μας εκμεταλλεύεται τη παγκόσμια δυναμική στη ζήτηση φαρμακευτικών προϊόντων από Κάνναβη και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κερδοφορία όσων σοβαρών επενδυτών επιλέξουν την πατρίδα μας.

Τα ουσιαστικά πλεονεκτήματα που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική χώρα για επενδύσεις στην φαρμακευτική κάνναβη είναι:

  • η ύπαρξη μη γραφειοκρατικού, απλού και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου,
  • η στιβαρή πολιτική βούληση στην αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους ίδιους τους επενδυτές
  • η θαρραλέα προσέγγιση σε ένα ζήτημα όπως η καλλιέργεια κάνναβης που διέλυσε το συρφετό δεκαετιών προκαταλήψεων, ενώ παράλληλα με αυστηρούς ελέγχους διασφαλίζει την τήρηση της νομιμότητας
  • οι ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες που δίνουν επιβεβαιωμένα καλύτερο ποιοτικά προϊόν σε σχέση με χώρες που βρίσκονται γύρω από εμάς.

Τέλος, βρισκόμαστε ήδη σε μια συνεχή και ανοιχτή διαβούλευση ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στη Φαρμακευτική Κάνναβη προκειμένου να γίνουμε ακόμη ελκυστικότεροι στην προσέγγιση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Σε αυτή την προσπάθεια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χρειάζεται όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους για την από κοινού σύνθεση της δυναμικής στρατηγικής μας στην φαρμακευτική κάνναβη. Την Κυριακή 12 Μαΐου, οργανώνουμε σε συνεργασία με το Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, το 1ο Φόρουμ για τη Φαρμακευτική και Βιομηχανική Κάνναβη στην Ελλάδα, μια ευκαιρία για τη δημιουργία ωφέλιμων συνεργειών, γόνιμου διαλόγου και συμπλεύσεων  ώστε να μετουσιωθεί η επενδυτική ευκαιρία που παρουσιάζει η πατρίδα μας και να γίνουν οι παραγωγοί και οι μεταποιητές μας κοινωνοί μιας νέας προσέγγισης της οικονομίας στην υπηρεσία ενός δίκαιου και βιώσιμου μοντέλου παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Πηγή .larissanet.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ