Εάν η βουλή είναι 7κομματική που είναι πιθανό σενάριο …

  • Ιούνιος 3, 2019
Το πιθανότερο σενάριο είναι η ΝΔ να καταφέρει να κερδίσει με οριακή αυτοδυναμία από 151 έως 153 έδρες και έτσι να υποχρεωθεί να συνεργαστεί με βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός πόλος.
Η ΝΔ θα κερδίσει με 9 έως 11 μονάδες στις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου 2019 αλλά η αυτοδυναμία θα είναι οριακή.
Αυτό φαίνεται να είναι το πρώτο συμπέρασμα από τον πρώτο και δεύτερο γύρο των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών εκλογών. 
Η ΝΔ φαίνεται ότι θα κινηθεί μεταξύ 35% με 36% έως 36,5% ενώ το 37% αποτελεί το μέγιστο της εκλογικής επίδοσης της.
Με βάση αυτούς τους συσχετισμούς η ΝΔ θα καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία με έως 151 έως 153 βουλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης θα αυξήσει την εκλογική του επίδοση στο 24,5% με 25,5% με μέγιστο εκλογικής επίδοσης 27%.
Με βάση αυτό το σενάριο η ΝΔ εκλέγει από 151 έως 153 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 74 βουλευτές, το Κίνημα Αλλαγής 23 βουλευτές, η Χρυσή Αυγή 15-16 βουλευτές, η Ελληνική Λύση 12 βουλευτές. 
Εάν η βουλή είναι 7κομματική που είναι πιθανό σενάριο τότε μειώνεται η πιθανότητα της μεγάλης αυτοδυναμίας της ΝΔ θα είναι οριακή από 151 έως 153 βουλευτές.  
Εάν η Βουλή είναι 6κομματική τότε αυξάνονται και οι έδρες που θα μπορούσε να λάβει η ΝΔ από όλες τις κατανομές προσεγγίζοντας τις 155 έδρες. 
Η ΝΔ κινδυνεύει να χάσει την αυτοδυναμία εάν η Χρυσή Αυγή ανακάμψει πάνω από 1 μονάδα και η βουλή είναι 7κομματική.
Για την αγορά μια οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι θολή εξέλιξη.
Προφανώς και θα υπερισχύσει το σενάριο ότι η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση έστω και με την στήριξη ορισμένων βουλευτών του ΚΙΝΑΛ αλλά δεν φαίνεται η ΝΔ να μπορεί να κερδίσει με πολύ καθαρή αυτοδυναμία. 

Με 7κομματική βουλή η ΝΔ χρειάζεται 37,5% ποσοστό ενώ με 6κομματική βουλή χρειάζεται 36,5% για να έχει αυτοδυναμία τουλάχιστον 151 εδρών.
Πάντως από ότι φαίνεται εάν η ΝΔ κερδίσει την αυτοδυναμία θα είναι οριακή 151 έως 153 βουλευτές και νομοτελειακά θα συγκυβερνήσει με το ΚΙΝΑΛ εξέλιξη σίγουρα προβληματική ή με βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.
Το ΚΙΝΑΛ εκδίωξε τον Βενιζέλο πρώην Πρόεδρο του κόμματος για να αποκτήσει κεντροαριστερό – προοδευτικό προφίλ και θα πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη να πείσει την κοινωνία και τους ψηφοφόρους γιατί θα συγκυβερνήσει με την ΝΔ.
Συγκυβέρνηση της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ θα δημιουργούσε μια κυβέρνηση με 175 με 177 βουλευτών.
Συνεργασία μεταξύ της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης του Βελόπουλου μάλλον θα είναι προβληματική και σε γενικές γραμμές τυχοδιωκτική.
Με βάση λοιπόν τον εκλογικό νόμο και τους πολιτικούς συσχετισμούς η ΝΔ θα έχει οριακή αυτοδυναμία και θα υποχρεωθεί να συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ το οποίο έδιωξε τον Βενιζέλο γιατί ήθελε να αποκτήσει προοδευτικό πρόσημο και ταυτόχρονα θα πρέπει να συνεργαστεί με την ΝΔ…την δεξιά.
Συμπέρασμα

Το πιθανότερο σενάριο είναι η ΝΔ να καταφέρει να κερδίσει με οριακή αυτοδυναμία από 151 έως 153 έδρες και έτσι να υποχρεωθεί να συνεργαστεί με βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός πόλος.
Η κυβέρνηση ΝΔ με βουλευτές του ΚΙΝΑΛ θα έχει  156-158 έδρες.
Συγκυβέρνηση ΝΔ με ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να φθάσει στις 175 έδρες και σίγουρα θα είναι μια ισχυρή κυβέρνηση αλλά θα αποτελεί ετερόκλητο σχήμα.

ΠΗΓΗ .bankingnews.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ