Ιταλία: Νίκη των ευρωσκεπτικιστών, γρίφος η κυβέρνηση – Πολιτική αβεβαιότητα με πρώτο το Κίνημα των 5 Αστέρων με 31%

  • Μάρτιος 5, 2018
Το 36,98% των ψήφων λαμβάνει η συμμαχία της Δεξιάς του Berlusconi – Μεγάλος κερδισμένος το Κίνημα των 5 Αστέρων
(upd16) Σε παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας εισέρχεται η Ιταλία μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιτρέπει σε κανένα κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση.
Με καταμετρημένες τις μισές ψήφους έως σήμερα 5/3 το πρωί, φαίνεται σχεδόν βέβαιο πως κανένα από τα τρία κύρια κόμματα της Ιταλίας δεν μπορεί να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση.
Ωστόσο, τα συμπεράσματα της κάλπης είναι προφανή.
Οι ευρωσκεπτικιστές ήταν οι μεγάλοι νικητές στην Ιταλία ενώ αντιθέτως οι σοσιαλοδημοκράτες του Renzi ηττήθηκαν.
Το μεγάλο πρόβλημα της Ιταλίας είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης καθώς με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν συγκεντρώνονται οι 316 ελάχιστες έδρες.
Ο μεγάλος γρίφος της επόμενης ημέρας είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιταλία.
Με βάση τα exit polls μεγάλος νικητής των ιταλικών βουλευτικών εκλογών αναδείχθηκε ο δεξιός συνασπισμός, ο οποίος συγκεντρώνει συνολικό ποσοστό 35%.
Ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό του Κινήματος Πέντε Αστέρων, που φθάνει το 30,5% και ως μεμονωμένο κόμμα είναι ο μεγάλος νικητής.
Τρίτη η κεντροαριστερά του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi με 26%.
Ποσοστό 4% συγκεντρώνει ο σχηματισμός Ελεύθεροι και Ίσοι ενώ 3,5% άλλα κόμματα.
Η κεντροδεξιά μπορεί να ανέλθει σε ποσοστό κοντά στο 36%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων στο 32,5%, η Κεντροαριστερά μέχρι 27,5% και οι Ελεύθεροι και οι Ίσοι έως 5%.
Να σημειωθεί ότι, το Κίνημα Πέντε Αστέρων έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά του στον Νότο. 

Η Δεξιά υπερψηφίστηκε κυρίως στον Βορρά ενώ η Κεντροαριστερά πέτυχε τις καλύτερες εκλογικές επιδόσεις της στο κεντρικό τμήμα της χώρας. κεντρικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με το exit poll του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7 που μεταδόθηκε λίγο μετά τις 23:00 (00:00 ώρα Ελλάδας), το κίνημα Πέντε Αστέρων λαμβάνει, από το 28,8% μέχρι το 30,8% των ψήφων.
Η κεντροδεξιά συμμαχία (Forza Italia, Lega και Αδέλφια της Ιταλίας) από 31,7% μέχρι 37,6%.
Η κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα, ριζοσπάστες και κεντρώοι σύμμαχοι) στο σύνολό της, λαμβάνει από 24,9% μέχρι 27,9%.
Και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι, από το 5,2% μέχρι 6,2%.
Στη συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς, σύμφωνα με άλλo exit poll, τo οποίo μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Sky Italia, η Lega Nord  προηγείται οριακά του κόμματος Forza Italia του Silvio Berlusconi, με ένα 14,5% έναντι 14%.
Όπως αποδεικνύεται και απο τα exit polls, παρότι το Κίνημα των 5 Αστέρων  αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής των εκλογών με το εντυπωσιακό ποσοστό του 30,5% η Κεντροδεξιά είναι αυτή που όπως όλα δείχνουν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας υπό όρους. 
Να σημειωθεί οτι ο εκλογικός νόμος που εγκρίθηκε πρόσφατα στην Ιταλία ευνοεί τις συμμαχίες οπότε το Κίνημα του Bepe Grillo είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο καθώς για να μπορέσει μια συμμαχία, να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα πρέπει να ξεπεράσει το 40% των ψήφων.

Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιταλία

Κανένας συνασπισμός δεν συγκεντρώνει τις απαιτούμενες 316 έδρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 
Η κεντροδεξιά συγκεντρώνει από 225 – 265 έδρες, το Κίνημα Πέντε Αστέρων από 195 έως 235 και η Κεντροαριστερά από 115 έως 155.  

Exit Poll για τη Γερουσία

Στο exit poll για τη Γερουσία το προβάδισμα έχει η Δεξιά με 35%.
Ακολουθεί το Κίνημα Πέντε Αστέρων με 30,5% και η Κεντροαριστερά με 26,5% ενώ οι Ελεύθεροι και Ίσοι ανέρχονται στο 4%.

Η Κεντροαριστερά αναγνώρισε την ήττα της

Την ήττα του αναγνώρισε το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας του Matteo Renzi εάν αποδειχθεί η ορθότητα των exit poll των βουλευτικών εκλογών, που φέρουν τον κεντροαριστερό συνασπισμό στην τρίτη θέση με ποσοστό 26%.
Kορυφαίος αξιωματούχος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της Ιταλίας δήλωσε μετά τις εθνικές εκλογές της Κυριακής ότι αν τα exit polls αποδειχθούν σωστά το κόμμα του θα έχει ηττηθεί και θα πάει στην αντιπολίτευση.
Το PD  λαμβάνει περίπου το 21% των ψήφων, περίπου 10 μονάδες πίσω από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και ακόμη περισσότερο πίσω από τον κεντροδεξιό συνασπισμό..
«Αν αυτό είναι το αποτέλεσμα, για εμάς είναι μια ήττα και θα προχωρήσουμε στην αντιπολίτευση» δήλωσε ο Ettore Rosato.

Τι θα φέρει η επόμενη ημέρα των εκλογών – Ποια είναι τα πιθανά σενάρια

Η επόμενη ημέρα των Ιταλικών εκλογών, βρίσκει όλα τα σενάρια πιθανά.
Αρχίζοντας από μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, που θεωρείται σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα ως η πιο πιθανή, με την Φόρτσα Ιτάλια, την Λέγκα και τα υπερσυντηρητικά «Αδέλφια της Ιταλίας».
Ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί εντελώς και το ενδεχόμενο ενός «μεγάλου συνασπισμού» και στην Ιταλία με την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά να ενώνουν τις δυνάμεις τους.
Τα Πέντε Αστέρια, βέβαια, επιμένουν ότι θα πρέπει να τους δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ενώ έχουν δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσουν διάλογο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Με σημείο αναφοράς, βέβαια, τα κύρια προγραμματικά σημεία του κινήματος που ίδρυσε ο Bebe Grilo.
Στα διάφορα μετεκλογικά σενάρια ωστόσο υπάρχει και αυτό της κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», που θα έχει ως στόχο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την υποχρεωτική έγκριση του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, στην οποία δήλωσε διατεθειμένη να πάρει μέρος και η Αριστερά.
Τέλος κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μην σχηματιστεί καμία κυβέρνηση και να προκηρυχτούν εκ νέου στις κάλπες, αν και αυτό το σενάριο μετά τα πρώτα αποτελέσματα δεν κερδίζει έδαφος.
Τα μάτια πάντως όλων στην ΕΕ είναι στραμένα στις αποψινές εκλογές στην Ιταλία, καθώς η 3η οικονομία της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, με ένα χρέος που ξεπερνά κατα πολύ ακόμη και αυτό της Ελλάδας και την ανεργία να κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Πάντως, το Κίνημα των 5 Αστέρων, που εξέπληξε με τα ποσοστά που συγκέντρωσε, προκαλεί ανησυχία στην ΕΕ με τις ριζοσπαστικές του απόψεις και θέσεις, όπως η απομάκρυνση της Ιταλίας από το ΝΑΤΟ, οι δραστικές περικοπές στους εταιρικούς φόρους και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ.

Πηγή bankingnews

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ